Βαλεντίνα Σοφοκλέους: “Ηθοποιός σημαίνει φως και κατ’ επέκταση αξιοπρέπεια”

Η μοναδική Βαλεντίνα Σοφοκλέους «άναψε φωτιές» ακόμη μια φορά, με αφορμή την παραίτηση της από την τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε. Η γνωστή και αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός, δεν έχει μάθει να ανέχεται, ούτε να σωπαίνει. Ξέρει να διεκδικεί και να λέει τα πράγματα με το όνομα τους και ίσως να είναι και αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο, όλα αυτά τα χρόνια. Με αφορμή την παραίτηση της, αλλά και τις φήμες για ένα νέο θεατρικό που θα ανεβάσει προσεχώς, εμείς αδράξαμε την ευκαιρία για μια κουβέντα μαζί της.

Της Γιώτας Δημητρίου 

 

Βαλεντίνα έχουν περάσει λίγες βδομάδες από τη μέρα που έχεις δώσει την παραίτηση σου από την τηλεοπτική σειρά του ΣΙΓΜΑ «Άλλα λόγια θκειε παπά», πώς είσαι;
Είμαι πάρα πολύ καλά.

Ήταν δική σου απόφαση.
Κοίταξε, ήταν δική μου απόφαση διότι ένιωθα ότι έπρεπε να υποστηρίξω την δουλειά μου, το όνομα που έχω και πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπεια μου και τα εργατικά μου δικαιώματα. Ο μισθός είναι ένα βασικό εργατικό δικαίωμα. Όλοι οι εργαζόμενοι πάμε δουλειά για να βγάλουμε ένα μισθό.

Έδωσες λοιπόν παραίτηση επειδή δεν τηρήθηκαν τα όσα είχατε συμφωνήσει με το κανάλι σχετικά με το μισθό.
Επειδή είχαμε να πληρωθούμε από τον Ιούλιο. Είχαμε κλείσει ένα πολύ δυνατό συμβόλαιο με την εταιρεία παραγωγής η οποία συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό. Ότι έγραφε το συμβόλαιο όσον αφορά τον ηθοποιό, δηλαδή εμένα, τηρήθηκαν κατά γράμμα και ίσως περισσότερο. Όσον αφορά την άλλη πλευρά δεν τήρησαν ούτε γράμμα από το συμβόλαιο και έτσι αφού έδωσα χρόνο, έκανα συζητήσεις για να διορθωθούν τα πράγματα κτλ και τίποτα δεν έγινε. Έγινε μια συνάντηση μετά από τρεις μήνες δουλειάς, μας ζητήθηκε από το κανάλι «να δείξουμε κατανόηση» μα πόση κατανόηση; Ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, μετά προκύπτει θέμα αξιοπρέπειας αλλά και επιβίωσης. Ο εργαζόμενος δεν δουλεύει εθελοντικά. Εργάζεται για να πάρει μια αμοιβή. Κάνω πολλά εθελοντικά και φιλανθρωπικά αλλά με την θέληση μου και έχοντας γνώση από την αρχή ότι αυτό που κάνω είναι εθελοντισμός ή φιλανθρωπία. Αντιλαμβάνεστε νομίζω την διαφορά.
Όταν ο εργαζόμενος εργάζεται και έχει συμφωνήσει ένα μισθό, έχει κάθε δικαίωμα να πάρει αυτό το μισθό που έχει συμφωνηθεί και για τον οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχει εργαστεί.
Το τοπίο δεν ήταν ξεκάθαρο, εγώ είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι ξεκάθαρες κουβέντες. Γι αυτό και αναγκάστηκα να αποχωρήσω.

Πιστεύεις ότι η δική σου στάση θα βοηθήσει κι άλλους να σκεφτούν «ή χάνω τη δουλειά μου ή μένω και χάνω την αξιοπρέπεια μου»;
Κοίταξε, η δουλειά μου ως ηθοποιός, ως καλλιτέχνης, έχει πολλή αξιοπρέπεια μέσα. Ηθοποιός σημαίνει φως και κατ’ επέκταση αξιοπρέπεια.
Αν έμενα εκεί (απλήρωτη χωρίς να έχουν τηρηθεί τα όσα είχαν συμφωνηθεί) και έχανα την αξιοπρέπεια μου, θα τα είχα χάσει όλα όσα έκτισα με κόπο τόσα χρόνια.
Δεν ξέρω αν βοηθήσει άλλους η στάση μου, αλλά δεν εύχομαι σε κανένα να δουλεύει 3 μήνες απλήρωτος.
Αγαπητή μου Γιώτα, το ζήτημα είναι πολύ απλό, έχουμε να κάνουμε με τα εργατικά μας δικαιώματα και την επιβίωση και αξιοπρέπεια μας.
Επίσης όταν ανεχόμαστε αδικίες και οτιδήποτε σκοτώνει την χαρά και αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τότε η ανοχή μας γίνεται σαν ένα είδος συνενοχής. Να θυμίσω ότι η ανθρωπότητα ανέχτηκε έναν Χίτλερ και ήρθε ο Ναζισμός και πλάκωσε όλη την Ευρώπη. Φέρνω έναν ακραίο παράδειγμα για να τονίσω πόσο εγκληματική μπορεί να γίνει η ανοχή. Προσωπικά όταν νιώσω ότι κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την χαρά μου για αυτό που κάνω, την δουλειά μου, τότε βάζω τελεία. Δεν το ανέχομαι.

Σου έχει ξανατύχει να δώσει παραίτηση για τέτοιους λόγους;
Ομολογώ πως στα τόσα χρόνια καριέρας μου είναι η πρώτη φορά. Πριν λίγες μέρες συζητούσα με ένα φίλο και του έλεγα πως στα τόσα χρόνια πορείας μου «καλόπεσα» στις συνεργασίες μου. Είχα καλές σχέσεις με τους συνεργάτες μου και ολοκληρώνονταν οι κύκλοι όμορφα, θετικά.

Το Pasta Polimilwri συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η «Βαλεττίνα» λείπει. Αν σου γινόταν πρόταση για επιστροφή σου θα επέστρεφες;
Εγώ αυτή τη σειρά την αγάπησα και την σεβάστηκα όπως αγαπώ και σέβομαι όλες τις δουλειές μου. Και πρέπει να τονίσω ότι κι από το «Άλλα λόγια θκειε παπά» έφυγα ακριβώς επειδή σεβόμουν πολύ τη δουλειά αυτή για να μείνω κάτω από άθλιες συνθήκες να εργάζομαι. Διότι όταν δεν παίρνεις το μισθό σου είναι αθλιότητα. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως το Pasta Pomilwri ήταν (και είναι) μια σειρά που αγάπησε ο κόσμος. Μετά το τέλος της δεύτερης χρονιάς θεώρησα πως δεν θα συνεχίζαμε Τρίτη. Γνωρίζοντας και το ότι ο Λώρης συνήθως παίρνει δύο χρόνια τις σειρές του. Οπόταν όταν μου έγινε η πρόταση για το «Άλλα λόγια θκειε παπά» είχα στο μυαλό μου ότι πιθανότατα το Pasta Pomilwri να μην πάει Τρίτη χρονιά. Με αυτά τα δεδομένα πήγα στη νέα δουλειά.
Για να απαντήσω στην ερώτηση σου, είμαι ανοικτή σε προτάσεις και πόσο μάλλον σε μια τέτοια σειρά που αγάπησα και συνεχίζει με την ίδια επιτυχία.

Θεατρικά σκέφτεσαι κάτι;
Καταρχάς «Η Εβραία» του Μπρεχτ θα συνεχίσει κάποιες παραστάσεις γιατί αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Και θα σου αποκαλύψω ότι είμαι και σε συζητήσει για κάτι καινούριο που είμαι ενθουσιασμένη και έχω συζητήσει με ένα συνάδελφο γνωστό όνομα της τηλεόρασης, για να ανέβουμε μαζί στο σανίδι. Θα ανακοινώσουμε κάτι όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση.

Η καθημερινότητα σου πως είναι μετά την παραίτηση σου;
Πολύ busy! (Γέλια) Κοίταξε, προέκυψαν κάποια γυρίσματα, έχω συναντήσεις και συζητήσεις για το θεατρικό που σου προανέφερα και φυσικά όλοι οι φίλοι που με είχαν χάσει τους 4 μήνες που πηγαινοερχόμουν στον Ασκά, τώρα με βρήκαν! (Γέλια!)
Συχνάζω σε ένα αγαπημένο μου παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και απολαμβάνω τη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπώ.

Είχαμε δει ότι συναντήθηκες με την γνωστή Ελληνίδα συγγραφέα Αλκυόνη Παπαδάκη για γεύμα στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο LeBay. Ήταν φιλικό ή επαγγελματικό το γεύμα σας;
Καταρχάς να τονίσω πως η Αλκυόνη Παπαδάκη είναι μια εξαιρετικότητη συγγραφέας και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Εκείνη η μέρα που συναντηθήκαμε ήταν πραγματικά μία όαση. Ήταν μια πολύ φιλική συνάντηση, αλλά όταν μια συγγραφέας και μια ηθοποιός συναντηθούν ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Να καθαρίσει η πόλη από την προεκλογική προπαγάνδα!

Της Γιώτας Δημητρίου Δημοσιογράφος,  Αρχισυντάκτρια SkalaTimes  Αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις έχουν κινητοποιήσει στο κόκκινο κάποιους υποψήφιους με χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το βιβλίο του Ανδρέα Νικολαϊδη ή έστω να αναθεωρήσει τη στάση του

Της Γιώτας Δημητρίου Το βιβλίο του ταλαντούχου συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ανδρεά Νικολαϊδη, με τίτλο  «Η νήσος του Χαλκουντάν, μια κωμικοτραγική ιστορία», είναι ένα από

Συνέντευξη Ιάσωνα Ιασωνίδη: «Ζητούμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, την οποία εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια»

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης επαναδιεκδικεί τη θέση του στο νέο πλέον Δήμοτης Λάρνακας που περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση και ενώνεται με Λιβάδια και

error: Content is protected !!