Νεφέλη Πτωχοπούλου : “Η έκθεση μου θα ήθελα να θεωρηθεί ένας ύμνος στα όσα ωραία υπάρχουν ακόμη γύρω μας, αλλά και ένας φόρος τιμής στις αισθήσεις της όρασης και της ακοής”

Η ζωγράφος Νεφέλη Πτωχοπούλου ετοιμάζεται για την πέμπτη ατομική της έκθεση στη Λευκωσία, στη Γκαλερί «Διαχρονική», στις 22 Νοεμβρίου και εμείς την πετύχαμε στη Σχολή της στην Αραδίππου, όπου ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έκθεση. Κουβεντιάσαμε μαζί της για την έκθεση αυτή με τον γενικό τίτλο «Entertainment».

 

SkalaTimes

Νεφέλη Πτωχοπούλου ετοιμάζεις την 5η ατομική σου έκθεση στην Γκαλερί Διαχρονική στη Λευκωσία. Πότε θα γίνει και τι θα δούμε;
Η έκθεση θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου 2019 ημέρα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. Στην έκθεση με τίτλο «Entertainment» (ψυχαγωγία) θα παρουσιαστούν έργα μου από παλαιότερες δουλειές μου, αλλά και καινούρια. Συνολικά γύρω στα 40 ιμπρεσιονιστικά έργα θα παρουσιαστούν στην έκθεση αυτή.

Τι θέλησες να παρουσιάσεις μέσα από αυτή την 5η ατομική σου έκθεση;
Κάθε καινούρια έκθεση για εμάς τους καλλιτέχνες είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε δουλειά μας στον κόσμο, να συζητήσουμε μαζί του, να αφουγκραστούμε τον θεατή, όχι για να αλλάξουμε κάτι στο όραμα μας, αλλά για να εμπνευστούμε πολλές φορές μέσα από αυτά που θα ακούσουμε. Συχνά μου λένε τι βλέπουν στα έργα μου και μπορεί να μην έχει σχέση με αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου όταν ζωγράφιζα. Αυτό εμπεριέχει μια γοητεία γιατί βλέπεις τα νέα παράθυρα που ανοίγει ένα έργο σου στην φαντασία του θεατή.
Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση σου, θα σου πω ότι μέσα από την έκθεση μου αυτή, ο βασικός σκοπός είναι να εξυμνήσω μέσα από τα έργα μου δύο πολύ βασικές αισθήσεις: την ακοή και την όραση.
Δηλαδή;
Μέσα από την έκθεση των έργων ο θεατής με την όραση του ταξιδεύει, αισθάνεται, σκέφτεται.
Μέσα από τα έργα της συλλογής «Μουσικός Κόσμος» ο θεατής έρχεται απέναντι από την αίσθηση της ακοής και την σημασία της στην καθημερινότητα του και συνάμα την αξία και την μαγεία της μουσικής την οποία μπορεί να απολαύσει με την αίσθηση της ακοής.
Για μένα η μουσική και το θαύμα της ακοής, όπως και το θαύμα της όρασης είναι σημαντικοί λόγοι για να έχουμε ευγνωμοσύνη. Η μουσική όπως και εικόνες που βλέπουμε καθορίζουν την ψυχολογία μας αλλά πολλές φορές και τις αναμνήσεις μιας ζωής. Η έκθεση μου θα ήθελα να θεωρηθεί ένας ύμνος στα όσα ωραία υπάρχουν ακόμη γύρω μας, αλλά και ένας φόρος τιμής στις αισθήσεις της όρασης και της ακοής.

Δίνεις μεγάλη σημασία στα χρώματα των έργων σου, γιατί;
Επειδή για μένα τα χρώματα των έργων καθορίζουν τα συναισθήματα τόσο τα δικά μου όσο και του θεατή. Μεγάλωσα δίπλα σε ένα μεγάλο καλλιτέχνη που έτυχε να είναι πατέρας μου και έχω διδαχθεί πολλά από αυτόν. Ένα από τα πολλά είναι η αξία των χρωμάτων. Δεν σου κρύβω πως μπορεί να παιδεύομαι για μέρες μέχρι να πετύχω το κατάλληλο χρώμα. Κάποτε είχα διαβάσει πως ο
ο Γερμανοαμερικανός ζωγράφος Hans Hofmann είχε πει ότι  «Στη φύση, το φως δημιουργεί το χρώμα. Στον ζωγραφικό πίνακα, το χρώμα δημιουργεί το φως». Προσωπικά θεωρώ πως το χρώμα στον πίνακα καθορίζει σε τεράστιο βαθμό την όποια αξία του.
Να σου πω επίσης μιας και ανέφερα τον πατέρα μου, ότι και από τον μεγαλύτερο μου αδελφό, ο οποίος είναι καταξιωμένος στο χώρο και τον θαυμάζω πραγματικά (Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος) είναι για μένα «δάσκαλος» και πολλές φορές μαθαίνω μέσα από τις συζητήσεις μας.
Το ίδιο και με την μικρότερη μου αδελφή, την Νένα, η οποία είναι για όλους μας μια πηγή αστείρευτης ενέργειας, έμπνευσης, είναι μια πολύ νέα καλλιτέχνης που συνεχώς μελετά τι γίνεται στο εξωτερικό, διαβάζει όλα όσα αφορούν την τέχνη.

Μίλησες για όλη την οικογένεια σου….
Ναι, γιατί για μένα η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι πηγή δύναμης και στήριξης. Ξέχασα βέβαια να σου πω ότι η μητέρα μου μπορεί να μην ασχολείται με την ζωγραφική αλλά έχει κι αυτή καλλιτεχνικό ταλέντο και ασχολείται με διάφορα και δε σου κρύβω πως και για τους τέσσερεις μας (τον πατέρα μου, εμένα και τα αδέλφια μου) η μαμά είναι ένας αυστηρός κριτής.

Νεφέλη γιατί επέλεξες και πάλι η έκθεση σου να γίνει στη Λευκωσία;
Θυμάμαι ένα καθηγητή μου στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη που μας έλεγε συνέχεια πως η τέχνη δεν έχει σύνορα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ίδια χώρα!
Είχα πρόταση από τον κ. Κρις Κίκα της Γκαλερί «Διαχρονική» με τον οποίο είχαμε μια άριστη συνεργασία στο παρελθόν και είπα αμέσως οκ.

Θα ήθελες να βγεις και εκτός Κύπρου με τη δουλειά σου;
Έχω εκθέσει εκτός Κύπρου. Dubai και Θεσσαλονίκη, αυτό το διάστημα συζητώ για Λονδίνο και φυσικά με ενδιαφέρει να εκθέτω εκτός Κύπρου, σε άλλες χώρες και κουλτούρες και να συναντώ θεατές αλλά και συναδέλφους από το εξωτερικό.

Γιατί επέλεξες τον τίτλο Entertainment (ψυχαγωγία) γι αυτή την έκθεση σου;
Οι αισθήσεις εκτός από απαραίτητες για την καθημερινότητα μας, για την διευκόλυνση μας κτλ, πολλές φορές έχουν και ρόλο ψυχαγωγικό. Η ακοή όταν ακούς μουσική. Η όραση όταν βλέπεις μια ταινία, διαβάζεις, ή θαυμάζεις μια οποιαδήποτε εικόνα. Αυτή λοιπόν η σκέψη γέννησε τον τίτλο στο μυαλό μου και τον χρησιμοποίησα.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Σας περιμένω στις 22 Νοεμβρίου στην Γκαλερί «Διαχρονική» να πιούμε το κρασί μας, να τα πούμε και….. φυσικά να δείτε την δουλειά μου. (Χαμογελά).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!