Νίκος Τορναρίτης: Ένας ταξιδιώτης βουλευτής…. «Πρέσβης» του εθελοντισμού

Η χαρά του να προσφέρεις , η γαλήνη που χαρίζει το διάβασμα ενός βιβλίου , οι γνώσεις από το σχολείο που ονομάζεται «Βουλή» , η δύναμη που του δίνει ο κόσμος , οι νέες εμπειρίες που προσφέρει ένα ταξίδι  αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής του κυρίου Νίκου Τορναρίτη.…. 

Της Στέλλας Παπά

Ποια είναι η δική σας ιδέα της τέλειας ευτυχίας;
Να έχεις εσωτερική ισορροπία και κυρίως να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου, γνωρίζοντας ότι οι αξίες και οι πράξεις σου βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Η ήρεμη συνείδηση είναι για μένα πραγματική ελευθερία και ευτυχία.
Όπως μου έλεγε πάντα ο παππούς μου: «αν νιώσεις ότι κάποια φορά αδίκησες κάποιον πρέπει να επανέλθεις και να επανορθώσεις. Δεν πρέπει να σε κατατρέχουν οι Ερινύες και να σε βασανίζουν οι τύψεις. Μόνο έτσι θα μπορείς να κοιτάς τον άλλο μέσα στα μάτια και να κάνεις σταθερότερα βήματα μπροστά.

Η Βουλή για σας είναι ….
Η Βουλή για μένα είναι ένα μεγάλο σχολείο διότι στην κοινοβουλευτική μου πορεία ήρθα σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και έμαθα πολλά σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Πάνω απ’ όλα όμως, το να είσαι μέλος της Βουλής σημαίνει και ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους ανθρώπους που σε εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Προσωπικά θυμάμαι πάντα σε ποιους οφείλω την παρουσία μου στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι που μου δίνει τη δύναμη να προχωρώ και  γι’ αυτό είναι πάντα ζωντανό μέσα μου το πλαίσιο αρχών της εντολής τους: συνέπεια, αξιοπιστία, σεβασμός, αξιοπρέπεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας δαπάνη;
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μου αρέσει να επισκέπτομαι άλλες χώρες, να γνωρίζω νέες κουλτούρες, να μαθαίνω και να βλέπω από κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς. Όταν ταξιδεύω επισκέπτομαι πάντα τα σημαντικότερα μνημεία, βρίσκομαι σε μουσεία, δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις στο φαγητό και κυρίως επιδιώκω να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους. Μιλώντας με τους ντόπιους αντιλαμβάνεσαι μια διαφορετική πραγματικότητα από τη δική σου και διευρύνεις τον ορίζοντα της σκέψης σου.

Όταν αποχωρήσετε από την πολιτική τι θα σας λείψει πιο πολύ
Η καθημερινή επαφή μου με τον απλό κόσμο γιατί αυτός μου δίνει τη δύναμη για να συνεχίζω.

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε περισσότερο;
Πάνω απ’ όλα πρέπει να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και να είμαστε ωφέλιμοι για την πατρίδα μας και όχι κατ’ ανάγκην αρεστοί. Να μην ζητούμε το πρόσκαιρο χειροκρότημα.

Θα θέλατε να ήσασταν ο ιδρυτής κάποιου κοινωφελούς οργανισμού; Αν ναι για ποιο θέμα;
Είμαι συνιδρυτής του Ιδρύματος Θαλάσσιας Ζωής, του Ιδρύματος Βυζαντινού Πολιτισμού αλλά και του Συνδέσμου Φίλων της Κένυας. Πρέπει να σας πω ότι οι εθελοντικοί οργανισμοί και ευρύτερα τα ευαγή ιδρύματα είναι η κινητήρια δύναμη μιας κοινωνίας που θέλει να χαρακτηρίζεται σύγχρονη, φιλελεύθερη και κυρίως αλληλέγγυα προς εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Κάθε φορά που προσφέρετε ποια τα συναισθήματά σας;
Υπέροχα και να σας πω και κάτι: όσο δίνεις παίρνεις πίσω πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ να ξεχάσω για παράδειγμα μια συγκεκριμένη εικόνα από την Κένυα. Όταν επισκέπτομαι την Κένυα και ειδικότερα την Ιερατική σχολή και τα σχολεία, συναντώ πολλά παιδάκια και όταν τους δίνω ένα απλό και πολύ μικρό δώρο, μου χαρίζουν ένα τόσο αληθινό και γνήσιο χαμόγελο που πραγματικά μου γεμίζει ολόκληρη την ψυχή.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;
Οι μεγαλύτεροι ήρωες είναι οι άνθρωποι της καθημερινότητας, οι άνθρωποι του μόχθου και της προσφοράς, ιδιαίτερα οι οικογενειάρχες που στηρίζουν και ενισχύουν τα παιδιά τους με κάθε τρόπο. Ο Κύπριος γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί  του, έστω κι αν αυτό σημαίνει πολλές φορές ότι θα στερηθεί ο ίδιος πολλά πράγματα. Ξέρετε, δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, που οι Κύπριοι είναι εκείνοι που δίνουν τα περισσότερα ίσως χρήματα για τη μόρφωση του παιδιού τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι αναστείλατε τη λειτουργία του δικηγορικού σας γραφείου μόλις εκλεγήκατε για πρώτη φορά βουλευτής, διατυπώνοντας την αρχή του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και του επαγγέλματος του δικηγόρου. Η νομική ποια κοινά έχει με την πολιτική κατά τη γνώμη σας;
Η νομική επιστήμη μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία για το βουλευτικό αξίωμα, γιατί στη Βουλή ουσιαστικά επεξεργαζόμαστε προτάσεις νόμου και νομοσχέδια. Απ’ εκεί και πέρα, συνειδητά επέλεξα να μην ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου ενόσω είμαι και βουλευτής, διότι πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε σε κάποια φάση σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο αυτές ιδιότητες.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;
Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι ο θάνατος ενός πολύ προσφιλούς μου προσώπου. Βεβαίως, τα μόνα σίγουρα πράγματα στη ζωή είναι η γέννηση και ο θάνατος. Στο μεσοδιάστημα τα πάντα παίζονται.

Ποιο το πιο παράξενο όνειρό σας;
Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς βλέπω πολλά όνειρα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εντοπίσω κάποιο συγκεκριμένο όμως πρέπει να πω ότι δεν είναι άσχημο να ονειρευόμαστε. Καμιά φορά ξεκινούμε από τα όνειρα και καταλήγουμε στις πιο όμορφες πραγματικότητες…

Εκτός πολιτικών καθηκόντων ποια άλλα ενδιαφέροντα έχετε;
Απολαμβάνω ένα καλό βιβλίο, μου αρέσουν οι συλλογές, τα ταξίδια, το περπάτημα μέσα στη φύση, το κολύμπι. 

Ποιο είναι το ωραιότερο σας ταξίδι;
Η Κένυα είναι ένας αγαπημένος μου προορισμός. Ως επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο επισκέφθηκα πολλές φορές αυτή την αφρικανική χώρα, εκεί εδρεύει και η Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή. Το έχω πει πολλές φορές, στην Κένυα υπάρχει κάτι που μαγνητίζει τον άνθρωπο. Από τη μία πλευρά βλέπεις τον καταγάλανο ουρανό, την άγρια φύση, τη ζούγκλα και από την άλλη πλευρά βλέπεις τον άνθρωπο που έχει πραγματική ανάγκη.

Ποια πόλη της Κύπρου αγαπάτε πιο πολύ και γιατί;
Ομολογώ πως η Αμμόχωστος είναι μέσα στην καρδιά μου. Έχω έντονες αναμνήσεις από την πόλη, εκεί πήγα σχολείο, εκεί άφησα ένα κομμάτι της παιδικής μου ψυχής…

Με τον αθλητισμό ασχολείστε; Ποια είναι η ομάδα σας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξα ποτέ φανατικός οπαδός κάποιας ομάδας. Για μένα ο αθλητισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα ευγενής άμιλλα και υγιής ανταγωνισμός. Δεν το έκρυψα βεβαίως ποτέ ότι ομάδα μου είναι το ΑΠΟΕΛ, αν και τα τελευταία χρόνια τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια και για τον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

Ποια η συμβουλή σας στους νέους ανερχόμενους πολιτικούς;
Η πολιτική δεν είναι αγώνας 100 μέτρων, είναι μαραθώνιος. Χρειάζεται σταθερότητα στις αρχές, επιμονή, υπομονή, συνεχής αγώνας και το κυριότερο: να κοιτάμε πάντα τους ανθρώπους στα μάτια και να τους λέμε αλήθειες, έστω κι αν αυτές οι αλήθειες μπορεί να είναι και επώδυνες καμιά φορά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!