Για τα παιδικά τραύματα στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του παιδιού


Η σημερινή ερώτηση για τη στήλη “Ψυχολογία στο Ντιβάνι με τους ειδικούς” αποτείνεται στην Συμβουλευτική Ψυχολόγο της στήλης Ελένη Δανιήλ και δυστυχώς εμπεριέχει πολλές λεπτομέρειες που ίσως σκιαγραφήσουν κάποια άτομα.
Ως εκ τούτου δημοσιεύουμε μόνο την απάντηση, η οποία ελπίζουμε να βοηθήσει την αναγνώστρια μας Χ.Α, αλλά και όλους όσοι έχουν τις ίδιες απορίες.

Η Απάντηση της Ψυχολόγου μας:

Η κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής (σεξουαλικής κ.α) τραυματίζει τα θύματα για την υπόλοιπη ζωή τους και οι συνέπειες είναι μακροχρόνιες. Υπάρχει κίνδυνος το άτομο που υπέστη κάποιο είδος κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία να αναπτύξει αρκετά προβλήματα στη ζωή του, αλλά το γεγονός ότι το άτομο το οποίο αναφέρετε στο ημέηλ σας  λαμβάνει θεραπεία και στήριξη από κάποιον ειδικό, δηλώνει ότι ίσως να έχει μπει στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων του.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία από πλευράς σας για τη ξαδέλφη σας, αλλά το γεγονός  ότι άρχισε να λέει ψέματα ή να πλάθει ιστορίες στο μυαλό της δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα επακόλουθο μιας κακοποίησης που έχει υποστεί ως παιδί.
Αν εσείς, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ως προς τον χαρακτήρα της, είναι καλύτερο να της μιλήσετε γι αυτά που νιώθετε και τις αλλαγές που βλέπετε στη συμπεριφορά της, χωρίς να αναφερθείτε στο τραύμα της.
Μπορείτε να την ενθαρρύνετε να σας μιλήσει σαν ένα άτομο εμπιστοσύνης.

Θεωρώ ότι είναι αρκετά δύσκολο για την ίδια να ζει δίπλα από τον άνθρωπο που την έχει κακοποιήσει κατά την παιδική της ηλικία  και δύσκολο για εσάς να βλέπετε τη ξαδέλφη σας να ζει αυτή την κατάσταση, αλλά στην τελική, αυτή είναι  που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις σχετικά με το τι θέλει να κάνει. Είναι σημαντικό εσείς από τη δική σας μεριά να στηρίξετε τη ξαδέλφη σας όσο μπορείτε άσχετα με τις αποφάσεις της και να μπορεί από δω και πέρα να ζει με ασφάλεια.

Ένα τραυματικό συμβάν χρειάζεται να περάσει από διάφορα στάδια μέχρι  να καταφέρει σταδιακά να ανακτήσει τη συναισθηματική του ισορροπία και να αποκτήσει εκ νέου τον έλεγχο της ζωής του.

 ———————————————-

*Στείλετε και εσείς την ερώτηση σας σε ένα από τους τρεις ψυχολόγους μας.

Δείτε το πως:

https://www.skalatimes.com/2019/07/14/n%ce%ad%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bb%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!