Κώστας Σιλβέστρος: “Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει θέση σε κάθε εποχή. Ή μάλλον δεν έχει εποχή. Μιλάει στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο”

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Σαιντ Εξυπερή έρχεται στη Λάρνακα, στα Κυπριακά, στις 27 και 28 Ιουνίου, στο Μουσείο Πιερίδη.
Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου ανήκει στον Αντρέα Νικολαΐδη. Ο ηθοποιός Γιάννης Μίνως ενσαρκώνει τον Μικρό Πρίγκιπα και όλους τους υπόλοιπους ρόλους, αναλαμβάνοντας να αφηγηθεί όλη την ιστορία με ευφάνταστα ευρήματα και αιφνίδιες εναλλαγές ρόλων. Τα σκηνικά- κοστούμια υπογράφει η Κωνσταντίνα Ανδρέου. Με ζωντανή μουσική και τραγούδι επι σκηνής, η παράσταση προσδοκεί να μεταφέρει τον θεατή σε ένα κόσμο μαγικό, γεμάτο γέλιο και συγκίνηση, που θα κάνει τα παιδιά να θέλουν να παραμείνουν παιδιά και τους μεγαλύτερους θεατές να ξαναγίνουν παιδιά.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης ο ταλαντούχος και βραβευμένος από τον ΘΟΚ κ. Κώστας Σιλβέστρος μιλά στο SkalaTimes για την παράσταση αυτή που ανυπομονούμε να την απολαύσουμε στη πόλη μας.

SkalaTimes

  

Στα 29 σας μόλις χρόνια το βιογραφικό σας περιέχει δεκάδες παραστάσεις ως ηθοποιός 4-5 σκηνοθετικές δουλειές και ένα πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στα Βραβεία του ΘΟΚ το 2017. Τι θα λέγατε οτι σας βοήθησε στην επαγγελματική σας πορεία; Το ταλέντο; Η τύχη; Η σκληρή δουλειά; Οι γνωριμίες; Οι συγκυρίες;
Πιστεύω ότι είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων. Όλα όσα έχετε προαναφέρει σίγουρα έχουν διαδραματισει τον ρόλο τους. Αυτό που φροντίζω να κάνω κάθε φορά είναι να ξεκινάω κάθε δουλειά από το μηδέν. Σαν να μην έχει προηγηθεί τίποτα. Φυσικα και φέρεις στις αποσκευές σου καθε εμπειρία ή γνώση που έχεις αποκτήσει, δεν σταματάω όμως να δουλεύω, να ενημερώνομαι, να διαβάζω και να ακούω. Από κάθε άνθρωπο, έχεις κάτι να πάρεις. 

Η βράβευση από τον ΘΟΚ πώς λειτούργησε για σας;
Σας ώθησε για ακόμη πιο σημαντικές δουλειές, σας άγχωσε, σας προκάλεσε ένα αίσθημα ευθύνης;
Το βραβείο σίγουρα με βοήθησε και μου άνοιξε πόρτες. Επίσης σίγουρα με αγχωσε και μου προκάλεσε ενα αίσθημα ευθύνης ως προς το τι περιμενει τώρα ο κόσμος από μένα. Σιγά σιγά όμως ξαναβρίσκω τις ισορροπίες μου και επιστρέφω στα πράγματα που έχουν ουσία πρώτα για μένα και μετά για οποιονδήποτε άλλο. Βρίσκομαι σε μια πολύ δημιουργική φάση όπου τα επόμενα βήματα μου θέλω να βασίζονται στα δικά μου θέλω και στις δικές μου ανησυχίες.

Πώς καταφέρνει ένας νεαρός καλλιτέχνης 27-29 ετών να μην καβαλήσει το καλάμι μετά από μια σειρά επιτυχιών;
Είναι πολύ σχετική η λέξη επιτυχία. Χωρίς να θέλω να ακουστώ αχάριστος, δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιτυχημένο. Θεωρώ ότι έχω κάνει κάποιες δουλειές που αγαπήθηκαν και τις αγκάλιασε ο κόσμος και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Θέλω να νιώθω ανά πάσα στιγμή ότι έχω το απόλυτο δικαίωμα να αποτυχω.

Μετά τις sold out παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, ο Μικρός Πρίγκιπας στα Κυπριακά, έρχεται και στη Λάρνακα. Εσείς έχετε αναλάβει την σκηνοθεσία. Αλήθεια, που οφείλεται η επιτυχία της παράστασης;
Είναι μία παράσταση που φτιάχτηκε από όλους με πραγματική αγάπη, χωρίς κανένα προσωπείο και χωρίς κανένα παρασκήνιο. Νομίζω ότι αυτή την καθαρότητα και την ειλικρίνεια εισπράττει και ο θεατής. 

Πώς σκηνοθετεί κανείς ένα αριστούργημα που φώτισε τις ζωές και το πνεύμα εκατομμυρίων παιδιών και ενήλικων; 
Αφήσαμε το κείμενο να μιλήσει με έναν αγνό και παιχνιδιάρικο τρόπο. Ως σκηνοθέτης λειτούργησα σ ‘ αυτή την παράσταση με αυθορμητισμό, έχοντας από την αρχή όμως μια ξεκάθαρη βασική γραμμή. Νομίζω ότι το μυστικό για να αναδειχθούν τέτοια κείμενα είναι η απλότητα.

Τι θα δουν και τι θα πάρουν οι θεατές από αυτή την παράσταση;
Ο κάθε θεατής πιστεύω ότι έχει να πάρει κάτι διαφορετικό ανάλογα με τα δικά του βιώματα και τη σχέση που έχει διατηρήσει με τον παιδικό του εαυτό. Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και σε κάθε άνθρωπο. Πιστεύω ότι άλλους θα τους συγκινήσει, άλλους θα τους προβλημάτισει και άλλους θα τους κάνει απλώς να χαμογελασουν και να περάσουν ένα όμορφο βράδυ. Τα κάθε μάτια μπορούν να δουν κάτι διαφορετικό σε αυτό το έργο, ανάλογα με τον τρόπο που κοιτάζουν. 

Στη σημερινή εποχή έχει θέση ο Μικρός Πρίγκιπας και τα μηνύματα του; Γιατί;
Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει θέση σε κάθε εποχή. Ή μάλλον δεν έχει εποχή. Μιλάει στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα θα υπάρχουν παιδιά και καθένας από μας υπήρξε κάποτε παιδί. 

Στη Λάρνακα οι παραστάσεις θα είναι στις 27 και 28 Ιουνίου στο Μουσείο Πιερίδη, το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας κύριε Σιλβέστρο;
Είναι με μεγάλη μας χαρά που ερχόμαστε στη Λάρνακα και ευχαριστουμε θερμά το μουσειο Πιεριδη για την φιλοξενία. Το μήνυμα προς τους αναγνώστες σας είναι να παραμείνουν, όσο γίνεται παιδιά! 

 

Facebook page για την παράσταση στη Λάρνακα:
https://www.facebook.com/events/393212321287601/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!