Άντρη Κυριαζή: “Ο επιμένων νικά, όπως και η τεράστια αγάπη μου γι αυτό που κάνω”

Η Άντρη Κυριαζή δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί με το ταλέντο της στο χώρο της τηλεόρασης και του θεάτρου, ενώ το δικό της θεατρικό εργαστήρι, “Παράθυρο Ανοικτό”, στη πόλη που μεγάλωσε και ζει, τη Λάρνακα, προσφέρει πολιτιστικά στη πόλη του Ζήνωνα.
Με αφορμή τις
τρεις μοναδικές παραστάσεις που ετοιμάζει με τους μαθητές της, το SkalaTimes συνομιλεί μαζί της.
Η Άντρη μας μιλά με ενθουσιασμό για τις τρεις αυτές παραστάσεις και μας προετοιμάζει για το καταπληκτικό αποτέλεσμα που θα απολαύσουν οι θεατές.
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

 

SkalaTimes

 

Άντρη ακόμη μια ακαδημαϊκή χρονιά φτάνει στο τέλος της και το θεατρικό σας εργαστήρι την κλείνει με τρεις παραστάσεις, με δύο υπέροχα και γνωστά έργα. Αλήθεια, με πιο κριτήριο επιλέγεις τα έργα για τις τελικές σας παραστάσεις;
Το φετινό κλείσιμο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Τρεις παραστάσεις, μία από κάθε ηλικιακό γκρουπ. Κριτήριο είναι από τη μια η ομάδα, το υλικό δηλαδή που έχω να δουλέψω, κι από την άλλη τα έργα στη γραφή τους να μου λένε κάτι.  Επιλέγω έργα που μου αρέσουν, με ακουμπούν κι έχουν να πουν και κάτι στους μαθητές μου, όχι μόνο για να περάσουμε καλά δηλαδή, αλλά να παιδευτούμε, να πάρουμε τροφή για σκέψη όταν φύγουμε από το θέατρο σαν θεατές αλλά κυρίως κάθε φορά που φεύγουν από το μάθημα οι μαθητές. 
 

Φέτος τι παραστάσεις θα δούμε;
Από την ομάδα των παιδιών του εργαστηρίου 5-12 χρονών θα δείτε το λατρεμένο παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ, σε μετάφραση Μελίνας Καρακώστα, διασκευή/σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια από μένα, σκηνικά του βραβευμένου σκηνογράφου Γιώργου Γιάννου, Σχεδιασμός Φωτισμού Βαλάντης Νεοκλέους, μουσική επεξεργασία και ήχοι Βαλεντίνου Βαλιαντή.
Από την ομάδα των εφήβων του εργαστηρίου 13-17 χρονών θα δείτε το μιούζικαλ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ, μία μουσικοχορευτική θεατρική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Charles Perault σε διασκευή Ανδρέα Αραούζου, προσαρμογή και σκηνοθεσία από μένα, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον αγαπημένο μου συνεργάτη και λαμπρό μουσικό της πόλης μας Βασίλη Σωκράτους, σε σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιάννου, Χορογραφίες της Άντριας Χρίστου, Σχεδιασμός Φωτισμού Βαλάντης Νεοκλέους, μουσική επεξεργασία και ήχοι από τον Βαλεντίνο Βαλιαντή και θεατρικό μακιγιάζ από την Έλενα Χαραλάμπους .
Και από την ομάδα ενηλίκων 18+ θα παρακολουθήσετε τη μεταφορά του ΑΡΚΑ στη σκηνή, μία επιτυχία που παίζεται για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα φέτος ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ, σε θεατρική διασκευή Δημήτρη Αγορά, προσαρμογή/σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια από μένα, σκηνικά Γιώργος Γιάννου, Χορογραφίες Άντρια Ευθυμίου και Έλενα Μικελλίδου, σχεδιασμός φωτισμού Βαλάντης Νεοκλέους, Μουσική Επεξεργασία Βαλεντίνος Βαλιαντή και θεατρικό μακιγιάζ Έλενα Χαραλάμπους.


Πόσο επίκαιρος είναι ο Μικρός Πρίγκιπας στις μέρες μας;
Πάρα πολύ επίκαιρος! Είναι ένας οδηγός ζωής για όλους μας αυτό το παραμύθι, και ειδικά για τον αποπροσανατολισμένο άνθρωπο στις μέρες μας, της ύλης και της επιφάνειας.  Όπως λέει και ο Εξυπερύ δια στόματος της αλεπούς Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα.  Τ ’αγοράζουν όλα έτοιμα απ’ τους εμπόρους.  Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους.….Ο Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ μπορεί να έγραψε λοιπόν το παραμύθι αυτό πριν πολλά χρόνια (1942) αλλά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.  Ο άνθρωπος στις μέρες μας έχει αποπροσανατολιστεί εντελώς από την ουσία.  Έχει ξεχάσει τι πάει να πει φιλία, ευτυχία, αγάπη, δέσμευση, υπευθυνότητα, πλούτος ψυχής και πνεύματος… Μεγαλώνοντας ξεχνάμε τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας και προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό με ασήμαντα κι άλλοτε αδιάφορα πράγματα.  Μετατρεπόμαστε σε ματαιόδοξους, άπληστους, τυφλωμένους από λάθος πρότυπα και καταστάσεις ενηλίκους, οι οποίοι συχνά προκαλούν οι ίδιοι τα προβλήματα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας.  Κι όλα αυτά γίνονται ορατά μέσα από τα μάτια αυτού του μικρού πρίγκιπα. Πόσο πιο επίκαιρος λοιπόν!

Θα έχει κάτι διαφορετικό η Σταχτοπούτα από το ομώνυμο παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε;
Βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά όμως έχει πάρει μια πιο σύγχρονη και κωμική ματιά μέσα από τη διασκευή του Ανδρέα Αραούζου. Μία διασκευή που ήταν υποψήφια για Κρατικό Βραβείο Θεάτρου-Καλύτερο Παιδικό.  Αναμιγνύεται και η υπέροχη μουσική του συμπολίτη μας εξαιρετικού μουσικού Βασίλη Σωκράτους κι έτσι μπορούμε να την ορίσουμε ως κωμωδία-μιούζικαλ καθ’ όλα σύγχρονη αλλά και ρομαντική, κωμική αλλά και άκρως συγκινητική τη δική μας Σταχτοπούτα.  Λόγω και των αριθμητικών αναγκών της ομάδας των εφήβων από τους 9 ρόλους που υπάρχουν στη διασκευή του Ανδρέα Αραούζου έχουν προστεθεί άλλοι 6 ρόλοι και έχει διανθιστεί ακόμη πιο πολύ η ιστορία με μεταφορά στο χρόνο κι άλλα πολλά σκηνοθετικά χαρτιά που δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω όλα.  Να σας πω μόνο ότι το παιχνίδι παίζεται πάντα μεταξύ του καλού και του κακού και στο τέλος…; Αυτό που σας υπόσχομαι προσωπικά είναι ότι θα συγκινηθείτε πολύ, θα γελάσετε πολύ και θα τραγουδήσετε μαζί με τους έφηβούς μας, μία πολύ παθιασμένη και παιδεμένη ομάδα.

Όσον αφορά στον Αρκά;
Οι ήρωες του
ΑΡΚΑ ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ανεβαίνουν επί σκηνής.  Η Ζωή Μετά”, ο Ισοβίτης”, οι Χαμηλές Πτήσεις”, ο Καστράτο”, το Μαλλί με Μαλλί” είναι οι πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη των θεατών. Στη Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για σένα όσον αφορά αυτές τις τρεις παραστάσεις;
Για μένα έχει κερδηθεί το στοίχημα.  Τουλάχιστον σκηνοθετικά και εκπαιδευτικά έχω πάρει και τις τρεις παραστάσεις εκεί που τις ήθελα.  Τώρα πια αγωνιώ αν θα μπορέσουν όλα τα παιδιά μου να το απολαύσουν στη σκηνή ό,τι κι αν συμβεί.  Ακόμα κι αν κάπου χαθεί μια ατάκα να λειτουργήσουν ομαδικά και να σώσουν το ένα το άλλο!  Όταν λέω ότι κερδήθηκε το στοίχημα για μένα εννοώ ότι το κάθε παιδί ξεκίνησε με διαφορετικό παρονομαστή στην αρχή της χρονιάς.  Με το κάθε παιδί είχα βάλει διαφορετικό στόχο.  Τώρα έχουν διανύσει μία πορεία και βλέπω τη διαφορά σε κάθε παιδί κι έτσι έχει κερδηθεί το στοίχημα που είχα βάλει για κάθε παιδί ξεχωριστά στην αρχή της χρονιάς.  Τώρα αυτό που αγωνιώ είναι να το απολαύσουν και τα ίδια και να το εισπράξουν όλο αυτό μετά από τόσο κόπο και προσπάθεια που κατέβαλαν, κι από τους δικούς τους ανθρώπους.  Είναι πολύ ενθουσιασμένα ειδικά τώρα που πλησιάζει η μέρα της παράστασης κι αγωνιούν πολύ από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους μαθητές μου.  Αυτή η αγωνία τους εξηγώ ότι δεν πρέπει να τα καταβάλλει και να αγχωθούν….σημασία έχει το ταξίδι κι έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ από την αρχή αυτού του ταξιδιού!

Αλήθεια, τι κερδίζουν οι ενήλικες μαθητές σου αλλά και τα παιδιά από τα μαθήματα θεάτρου καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς;
Θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς…Τώρα στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε τον απολογισμό μας κι ο καθένας θα γράψει στο προσωπικό του ημερολόγιο τι πιστεύει ότι έχει κερδίσει.  Αυτό για τους ενήλικες.  Στους ενήλικες είναι γεγονός ότι είναι πιο πολλές οι αντιστάσεις και δεν δουλεύονται όπως τα παιδιά που είναι ανοικτά τα πιο πολλά κι απενοχοποιημένα σαν ζυμαράκια. Φέτος είμαι πολλή τυχερή γιατί πλέον και η ομάδα των ενηλίκων λειτουργεί πιο ανοικτά και θέλουν να παιδευτούν, δεν θέλουν μόνο να παίζουν σε μία παράσταση.  Τους αρέσει να εξελίσσονται και να παιδεύονται με ασκήσεις. Οι μικροί και μεγάλοι μου μαθητές λοιπόν κερδίζουν ικανότητες, δεξιότητες κι εφόδια που τα βοηθούν γενικά στη ζωή τους.  Ανάπτυξη προφορικού λόγου, κριτικής σκέψης, ενσυναίσθηση, ανάπτυξη μνήμης και συναισθηματικής νοημοσύνης, ομαδικό πνεύμα, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αυτοπειθαρχία, κ.ά.  Αυτοπεποίθηση κι όχι αλαζονεία έτσι.  Αυτοί δεν ανήκουν στην ομάδα μου.  

Πότε και που θα ανέβουν οι δύο παραστάσεις;
Η Σταχτοπούτα στις 8 Ιουνίου, αυτό το Σάββατο, στις 7.30 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
Ο Μικρός Πρίγκιπας την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 11 π.μ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
Η Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων στις 9 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο

Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε σχετικά με τις τρεις αυτές παραστάσεις;
Ναι, τους χορηγούς μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Ο σχεδιασμός αφίσας  έγινε από Κ
ia Graphics, η εκτύπωση στο βιβλιοπωλειο ΠΑΡΓΑ και για την παρασταση του Αρκα πήραμε μία χορηγία από την εταιρία 24seven events.com.cy.
Ευτυχώς το εργαστήρι αν και με μεγάλο κόστος τα κατάφερε στο τέλος. Πέρασα πολλές νύχτες ξάγρυπνη μέχρι να βρω την άκρη. Μεγάλοι υποστηρικτές μου οι ίδιοι οι μαθητές μου, μικροί και μεγάλοι και τους ευχαριστώ πολύ για αυτο.
Δυστυχώς, ούτε και μία επιχείρηση που έχει και καλά κοινωνική και πολιτιστική προσφορα στη πόλη και στον τόπο, δεν μας έδωσε την παραμικρή βοήθεια.
Από την άλλη, το αίτημα μου για μια μικρή έκπτωση που ζήτησα από τη καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου Λάρνακας, για το ενοίκιο του Δημοτικού θεάτρου Λάρνακας, απορρίφθηκε χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση….Την ίδια στιγμή που γνωρίζω ότι σε άλλες περιπτώσεις όχι μόνο έχει δοθεί η μικρή αυτή έκπτωση αλλά και εντελώς δωρεάν έχει παραχωρηθεί ο χώρος δίνοντας έναν αριθμό προσκλήσεων. Κι αυτό έγινε και πρόσφατα σε παραγωγούς με μεγάλες πλάτες. Αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά μας έχουν καταστρέψει σε αυτό τον τόπο. Ήμουν έτοιμη να τα βάλω κάτω και να μη γίνουν οι παραστάσεις φέτος, όχι τουλάχιστον εκεί. Όμως ο επιμένων νικά, όπως και η τεράστια αγάπη μου γι αυτό που κάνω!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!