Μοτίβα Σκέψεων….

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική ψυχολόγος
Τηλ : 97 736810
Μάθηση & Παρέμβαση Εκπαιδευτικό Θεραπευτικό Κέντρο

Πως οι σκέψεις μας επηρεάζουν την πραγματικότητα μας

Ο τρόπος σκέψης μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας μας, είναι καθοριστικοί παράγοντες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε διαταραχές άγχους και κατάθλιψη. Οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν το πώς είναι η ζωής μας πραγματικά και πολλές φορές επηρεάζουν τα συναισθήματα μας αλλά και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

·         Υπεργενίκευση

Βλέπουμε ένα γεγονός ως μεμονωμένο ή οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όλα θα πηγαίνουν αρνητικά εξαιτίας μιας κατάστασης, π.χ. «όλες οι γυναίκες οδηγοί δεν είναι καλές», «ποτέ δεν τα καταφέρνω». Ποιος καθορίζει ότι πάντα αυτό θα συμβαίνει ή ότι όλοι είναι ίδιοι;

·         Στιγματισμός – «Ταμπέλωμα»

Όταν βάζουμε ταμπέλες στον εαυτό μας ή στους άλλους όπως π.χ. «είμαι αποτυχημένος», «είμαι άχρηστη», «είναι κακός». Δημιουργούμαι μια εικόνα για τον εαυτό μας ή για τους άλλους που είναι βασισμένη σε λάθη και οι ταμπέλες που βάζουμε είναι υποτιμητικές και παράλογες.

·         Αποδυνάμωση αξίας θετικών καταστάσεων

Πιστεύουμε ότι τα θετικά και καλά πράγματα που έχουμε καταφέρει δεν έχουν σημασία ή ότι ήταν τυχαία και όχι επειδή για παράδειγμα είχαμε τις ικανότητες να τα καταφέρουμε.

·         Όλα ή τίποτα

Ενεργούμε με ακραίο τρόπο, πρέπει να γίνουν όλα τέλεια και υπάρχει έντονος φόβος αποτυχίας. Αυτός ο τρόπος σκέψης μας οδηγεί ότι αν δεν τα έχουμε όλα πάντα με το μέρος μας, καλύτερα να μην τα έχουμε. Οποιαδήποτε απόχρωση του γκρι δεν αποτελεί μέση λύση για το άτομο. Π.χ. «δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν», «Αν καλέσω το σύντροφό μου και δεν μου απαντήσει αμέσως, θεωρείται αναξιόπιστος».

·         Διάβασμα της σκέψης των άλλων

Φανταζόμαστε ότι γνωρίζουμε τι λένε οι άλλοι, βγάζουμε συμπεράσματα για τη σκέψη των άλλων χωρίς να έχουμε αποδείξεις. Άρα πως είμαστε σίγουροι για το τι σκέφτονται οι άλλοι αφού δεν μας το έχουν πει;

·         Προβλέπω τη μοίρα

Προβλέπουμε το μέλλον με βάση τις καταστάσεις του παρόντος, ωστόσο η αντίληψη που υπάρχει για το παρόν είναι διαστρεβλωμένη, άρα και η αντίληψη για το μέλλον είναι διαστρεβλωμένη. Γενικά, χωρίς να έχουμε ακριβή στοιχεία ή δεδομένα, πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Π.χ. «Στις τελικές εξετάσεις θα αγχωθώ τόσο πολύ, που δε θα γράψω τίποτα».

·         Σκέψεις «πρέπει»

Έχουμε μια συγκεκριμένη σκέψη ή άποψη για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε είτε εμείς είτε οι άλλοι. Αν δεν φέρονται οι άλλοι όπως εμείς έχουμε στο μυαλό μας, τότε το αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό. Τα «πρέπει» που καθορίζουμε στον εαυτό μας οδηγούν σε ενοχές ενώ τα «πρέπει» που καθορίζουμε για τους άλλους οδηγούν σε θυμό.

Αναγνώρισε ποιες από αυτές τις σκέψεις χρησιμοποιείς συνήθως και παρατήρησε πως νιώθεις εκείνη τη στιγμή που τις χρησιμοποιείς. Σίγουρα δε νιώθεις καθόλου καλά. Νομίζεις πως με αυτές τις σκέψεις συμπεριφέρεσαι καλά στον εαυτό σου; Σίγουρα όχι.

Αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου είναι η δική σου αλήθεια. Αυτή η αλήθεια προέρχεται από μια σκέψη και μια σκέψη μπορεί να αλλάξει. Φτάνει να το επιθυμείς.. Φτάνει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να το καταφέρει. Όλες αυτές οι σκέψεις σε κρατούν φυλακισμένο μέσα στο ίδιο σου το πρότυπο. Οι σκέψεις αποκτούν δύναμη πάνω μας μόνο αν τους το επιτρέψουμε γι’ αυτό άσε τις να φύγουν. Αν δεν μπορείς μόνος σου μπορείς να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού. Ξεκίνα να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με αγάπη, γιατί το αξίζεις. Ναι, το αξίζεις!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!