«Το Αστρογέννητο παιδί» του Όσκαρ Ουάιλντ στη Λάρνακα!

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα κλασικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, «Το Αστρογέννητο παιδί»,  σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκκη. Ένα εξαιρετικό έργο για παιδιά και ενήλικες, μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Λίγες μέρες πριν από τη πρεμιέρα, με τις πρόβες να γίνονται σε εντατικούς ρυθμούς, η Μόνικα κλέβει λίγο από το χρόνο της και μιλά στο SkalaTimes γι αυτή την παράσταση και όχι μόνο. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Ξεκινάει η καινούρια θεατρική περίοδος και βλέπουμε ότι η παιδική σκηνή του θεατρού ΣΚΑΛΑ ξεκινάει με έναν σπουδαίο συγγραφέα, με Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde)…
Όσον αφορά την παιδική σκηνή του Θέατρου ΣΚΑΛΑ ομολογώ πως το πιο δύσκολο για εμάς είναι το ρεπερτόριο του. Δηλαδή πιο δύσκολο είναι να επιλεγεί ένα έργο για την παιδική σκηνή.

Γιατί;
Διότι δεν μπορείς να προσφέρεις στο παιδί κάτι λιγότερο από ότι προσφέρεις στους μεγάλους και συνάμα πρέπει να είναι κάτι που να προσφέρει στα παιδιά. Τα παιδιά είναι δύσκολοι κριτές, το έχω ξαναπεί ότι στο παιδικό θέατρο πρέπει να δουλεύεις με μεγάλη προσοχή. Για να επιλέξουμε το έργο περνάμε μια μεγάλη διαδικασία,διαβάζουμε, μελετάμε, δοκιμάζουμε, συζητάμε.
Βέβαια να αναφέρουμε ότι στην παιδική σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ έχουμε ανεβάσει πολλές φορές και έργα Κύπριων συγγραφέων. Όπως της Ελένης Φωτιάδου κ.α.
Στις περισσότερες φορές όμως, όσον αφορά στη παιδική σκηνή, κοιτάμε το κλασικό ρεπερτόριο.
 

Τι έχετε ανεβάσει από κλασικό ρεπερτόριο;
Άρκετα έργα Γιώτα μου, πραγματικά, τι να θυμηθώ; Δον Κιχώτη, Αριστοφάνη, ΑδελφοίGrimm (Χανσελ και Γκρέτελ), Τον Μικρό Πρίγκιπα του Σαιν Εξυπερή και αρκετά άλλα.
Ξέρεις, μέσα στα κλασικά κρύβεται μια διαχρονικότητα την οποία μπορείς με κάποιες αλλαγές και ένα σύγχρονο τρόπο να μιλήσουν στα παιδιά.
Τα παιδιά είναι πολύ χορτασμένα από εικόνες,πληροφορίες, οπόταν το θέατρο έρχεται να προσφέρει κάτι άλλο, την μαγεία της αφήγησης του παραμυθιού, του μηνύματος….
Για μένα ο 
Oscar Wilde είναι από τους πιο αγαπημένους μου γι αυτό και είναι η τρίτη φορά που ανεβάζω έργο του στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ. Μου αρέσουν τα παραμύθια του, που σου δίνουν την ευκαιρία να τα δραματοποιήσεις και να δημιουργήσεις εικόνες, και δεν έχουν ρεαλιστικούς τοίχους να σε περιορίσουν σε αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις. Από την άλλη, τα έργα των κλασικών, πάντοτε, μιλούν και σε παιδιά και σε μεγάλους.
 

Ποια άλλα έργα του έχεις ανεβάσει;
Πριν 3-4 χρόνια είχα ανεβάσει το έργο “Ο ψαράς και η ψυχή του”, μια παράσταση που θα μπορούσε να ανέβει και σε παιδική σκηνή και σε κύρια σκηνή. Εμείς την είχαμε ανεβάσει στην κύρια σκηνή.
Πριν δύο χρόνια είχα ανεβάσει τον “Ευτυχισμένο Πρίγκιπα” στην παιδική σκηνή του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ και τώρα είμαστε έτοιμοι για το Αστρογέννητο παιδί. 
 

Πώς το επέλεξες;
Διάβαζα διάφορα έργα από το κλασικό ρεπερτόριο για να δω ποιο θα ήταν το καλύτερο για να εισηγηθώ στην ομάδα του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ. Το συγκεκριμένο το διάβασα σε μια νύχτα και με ενθουσίασε. Σκέφτηκα ”αυτό είναι!”
Την επόμενη μέρα το έδωσα στον γιο μου τον Ιωάννη να το διαβάσει που είναι έφηβος (οι έφηβοι είναι πιο απαιτητικοί από τα παιδιά). Συγκλονίστηκε, μου λέει “είναι υπέροχο, πως μπορούν να συμβαίνουν αυτά”.
 

Ποιο είναι το θέμα;
Δεν θέλω να το μαρτυρήσω εδώ, θέλω να έρθει ο κόσμος να το δει….συγκλονιστικό μήνυμα….

Πως είναι για σένα να σκηνοθετείς ένα τέτοιο έργο;
Για μένα είναι δίκοπο μαχαίρι να σκηνοθετώ ένα τέτοιο σπουδαίο έργο. Από τη μια πρέπει να είναι απλό να μπορεί και το πιο μικρό παιδί να πάρει κάτι από τα πάντα, από τα λόγια, το τραγούδι, τις κινήσεις, την σκηνογραφία, σκηνές, κτλ και από την άλλη να είναι κατάλληλο και για τους μεγάλους, τους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά.
Και τα παιδιά και οι γονείς θα πάρουν από την παράσταση αυτή. 

Σε αυτή την παράσταση έχουμε και γνωστούς καλλιτέχνες μέσα στην ομάδα συντελεστών. Ο μουσικός Ανδρέας Γερολέμου, ο ζωγράφος Γιώργος Αχιλλέως κ.α.  
Με τον Γιώργο είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε και έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία πάντα, με τον Γερολέμου συνεργαζόμαστε χρόνια και υπάρχει αλληλοεκτίμηση εξαιρετική συνεργασία. Είναι και οι δύο σπουδαίοι σε αυτό που κάνουν.
Με την ευκαιρία να αναφέρω ολόκληρη την ομάδα συντελεστών της παράστασης:
Σκηνικά/Κοστούμια: ΓιώργοςΑχιλλέως
Μουσική/Στίχοι : Ανδρέας Γερολέμου
Ενορχήστρωση τραγουδιών: Βαλεντίνος Βαλιαντή/Τάσος Πρωτόπαπας
Χορογραφίες: Ρόζα Μαρία Πάντζη
Φωτισμούς: Μίροσλαβ Στάντσεβ
Ηθοποιοί: Μαρία Ζορλή,Μαρία Μεσαρίτη,Δημήτρης Χατζηπαύλου, Χρίστος Χρυσάνθου,
Γιώτα Ηλία.
Και βεβαίως η Πρεμιέρα μας θα είναι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 η Ώρα 11.00 π.μ. Και τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ. Μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2018.
 

Η επιλογή των ηθοποιών πως γίνεται Μόνικα;
Κάθε φορά κοιτάζουμε για ηθοποιούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, υπάρχουν βέβαια φορές που είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο και δεν μπορούν. Προσπαθούμε να αλλάζουν οι ηθοποιοί και να μπαίνουν και νέα πρόσωπα. Σε αυτή την παράσταση θα έχουμε δύο κοπέλες ηθοποιούς από το Αυγόρου και παιδιά από τη Λευκωσία. Είναι μια νεανική ομάδα που αλληλογνωρίζονται και αυτό βοηθάει ακόμη περισσότερο.
Από την άλλη υπάρχει μια σταθερή ομάδα του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ που μπορεί να μην είναι στο σανίδι αλλά βοηθά το έργο ή το λειτούργημα αν θες του θεάτρου.
 

Δηλαδή;
Δηλαδή κάποιος από την σταθερή ομάδα μπορεί να μην παίζει πάνω στη σκηνή, αλλά να σκηνοθετεί, ή πχ ο Σοφοκλής Κασκαούνιας μπορεί να μην παίζει αλλά θα αναλάβει την φωτογραφία, τα βίντεο, την προώθηση. Όλοι μας, ο Φοίβος Γεωργιάδης, ο Ανδρέας, εγώ, δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα.

Αλήθεια τι σου είναι πιο ευχάριστο, να παίζεις ως ηθοποιός ή να σκηνοθετείς;
Να σου πω κάτι; Εγώ ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου ως σκηνοθέτη. Εγώ σπούδασα ηθοποιός.
Όμως,με τα χρόνια και δουλεύοντας και στα θεατρικά εργαστήρια και ανεβάζοντας παραστάσεις, είδα πόσο μου αρέσει αυτή η “διδασκαλία” που κάνει ο σκηνοθέτης. Και επειδή έχω πάρα πολύ δημιουργική ενέργεια μέσα μου αν δεν την βγάλω θα τρελαθώ!
Την σκηνοθεσία την ξεκίνησα δειλά δειλά πριν 3-4 χρόνια μέσω του 
Play του ΘΟΚ και εκεί έκανα την πρώτη μου προσπάθεια σκηνοθετόντας ένα έργο της κύριας σκηνής του ΘΟΚ, κάπου εκεί σκηνοθέτησα και το πρώτο έργο (παιδική σκηνή) στο θέατρο ΣΚΑΛΑ και ξέρεις τι; Μέσα από αυτό συνειδητοποίησα και το είδος θεάτρου που μου αρέσει, το πιο συμβολικό,το πιο ποιητικό, το φυσικό θέατρο, να πλάθεται από το σώμα, είναι ένα είδος που δύσκολα θα το δεις στην Κύπρο αλλά εγώ έχω εκπαιδευτεί σε αυτό, στη Βουλγαρία.
Αλλά, για να απαντήσω στο ερώτημα σου, δεν λέω ότι είμαι σκηνοθέτης, είμαι μια ηθοποιός, η οποία από εσωτερική ανάγκη και συσσωρευμένη δημιουργική ενέργεια, σκηνοθετεί.

Μόνικα πριν κλείσουμε να ρωτήσω και κάτι ακόμη, από πέρσι έχεις ξεκινήσει μια ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου με ενήλικες. Αλήθεια τι είναι αυτή η ομάδα;
Εδώ και χρόνια είχαμε εισηγήσεις από ενήλικες να δημιουργήσουμε μια ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου έτσι ώστε να μπορούν μαμάδες,μπαμπάδες, ενήλικες όλων των ηλικιών και όλων των μορφωτικών επιπέδων, να κάνουν θέατρο, να διδαχθούν θέατρο, να παίξουν. Αυτό λοιπόν ξεκίνησε πέρσι και συνεχίζεται και φέτος. Οι κοπέλες που συμμετείχαν έδωσαν και όνομα στην ομάδα “Κάνω Κάτι Για Μένα”. Διότι αυτή είναι η ανάγκη των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Να κάνουν κάτι γι αυτές. Αν και η κοπέλα που σκέφτηκε το όνομα δεν ξαναήρθε λόγω βεβαρημένου προγράμματος.
Όποιος θέλει μπορεί να γραφτεί στην “Ερασιτεχνική Ομάδα Θεάτρου Μόνικα Μελέκκη”;
Ναι, τα μαθήματα γίνονται με θεωρία και πράξη. Είναι μια καλή ευκαιρία για μαμάδες να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους, τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα 7-9 και τα δίδακτρα είναι 50ευρώ το μήνα. Οι συμμετέχοντες θα ανεβάσουν κάποια στιγμή έργα, τα οποία θα είναι σε συνεργασία με το μάθημα Δημιουργικής Γραφής του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας.


——————————————————————————————

Η Παιδική Σκηνή του Θεατρου “Σκάλα” παρουσιάζει το έργο «Το Αστρογέννητο παιδί» του Όσκαρ Ουάϊλντ.

Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ένα λαμπερό αστέρι, όμοιο με κομμάτι από χρυσάφι, πέφτει από τον ουρανό, αγγίζοντας κι άλλα αστέρια στην τροχιά του. Φωλιάζει στο χιονισμένο δάσος. Ένας ξυλοκόπος σκύβει να πιάσει το θησαυρό. Σηκώνει το χρυσαφένιο μανδύα που είναι καμωμένος από αστέρια, αλλά δεν υπάρχει θησαυρός. Ούτε χρυσάφι, ούτε ασήμι. Μονάχα ένα παιδί που κοιμάται, ένα αστερόπαιδο…

Και έτσι αρχίζει η ιστορία και το ταξίδι της ζωής για το αστρογέννητο παιδί που έρχεται να μας ταξιδέψει μαζί του και να μας διδάξει για τις μεγάλες αξίες όπως η ομορφιά, η καλοσύνη, η ταπεινότητα, η μετάνοια, η ηθική, η δικαιοσύνη, η προσφορά, η Αγάπη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!