Yiota Theo: Χορεύει σε ρυθμούς επιτυχίας, στη Μητρόπολη της Ευρώπης!

1

Η Γιώτα (Yiota Theo) είναι ένα κορίτσι που πάντα, από μικρό παιδί, αγαπούσε το χορό. Από τη Λάρνακα βρέθηκε στην Αγγλία για σπουδές χορού και συγκεκριμένα στο Μαντσεστερ, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Μητρόπολη της Ευρώπης, στο Λονδίνο.
Στο βιογραφικό της μετρά ήδη μεγάλες συνεργασίες όπως συμμετοχές και επιτυχίες σε Βρετανικές εκπομπές, συνεργασίες με Βρετανικά κανάλια και σχολές, ενώ σε ένα μήνα ξεκινά πρόβες με το West End Μusical “The Bodyguard”, το οποίο θα κάνει περιοδεία στην Αγγλία για ένα χρόνο.
Το ντοκιμαντέρ για το χορό που έλαβε μέρος, του οποίου τα γυρίσματα έγιναν σε Λονδίνο και Λάρνακα, η τέχνη του χορού, οι θυσίες που επιβάλλονται για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, η
Shakira και πολλά άλλα ήταν μέσα στη κουβέντα μας, με τη Yiota Theo. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Γιώτα πώς βρέθηκες στο Λονδίνο; Ήθελες πάντα να ακολουθήσεις το μονοπάτι του χορού;
Από μικρή ηλικία, όσο θυμάμαι, η αγάπη μου ήταν ο χορός. Πριν καλά καλά γίνω 5 χρονών, ξεκίνησα μαθήματα μπαλέτου. Τα πρώτα χρονιά δυο φορές τη βδομάδα και στη συνέχεια, συνειδητοποιημένη πλέον, τα απογευματινά μαθήματα, Δευτέρα μέχρι και Σάββατο έγιναν η καθημερινότητά μου. Στα 12 μου χρόνια, είχε έρθει στη Κύπρο μια ομάδα χορού από την Ιταλία και είχα την ευκαιρία να είμαι μια από τις μαθήτριες που επέλεξαν για μια παράστασή τους στην Κύπρο. Μετά την πρώτη πρόβα στη σκηνή, λάτρεψα ακόμα περισσότερο το χορό, τα φώτα, το όραμα…. Από τότε δε σταμάτησα να δουλεύω σκληρά για να πετύχω το όνειρο μου. Το 2011 ήταν δύσκολη χρονιά. Πολύ διάβασμα, τελευταία χρονιά στο λύκειο και ήθελα ένα αξιοπρεπές βαθμό στο απολυτήριο. Τελικά, 18.5 βαθμός απολυτηρίου και το 2011 με βρίσκει στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Με πλήρη υποτροφία τελειώνω μετά από 4 χρόνια Dance and Drama, στη σχολή Northern Ballet School. Σκληρή δουλειά, πείσμα και πειθαρχία. Η ζωή στο κολέγιο ήταν πολύ απαιτητική. Από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα είχαμε μαθήματα πρακτικά και θεωρητικά. Πολλά τα σκαμπανεβάσματα, πολλή η κούραση σε σώμα, μυαλό και ψυχή. Τέσσερα χρόνια που είναι αδύνατον να ειπωθούν σε λίγες γραμμές. Η βραδιά της αποφοίτησης ήταν υπέροχη. Επιτέλους άνοιξα τα φτερά μου και το 2015 μετακόμισα στο Λονδίνο, για ένα καλύτερο μέλλον. «The real world», όπως μας έλεγαν και στο κολέγιο. Και όντος ήταν αλήθεια. Στη μεγαλούπολη αυτή, άγνωστη μεταξύ αγνώστων αντιλαμβάνεσαι πλέον τις δυσκολίες που έχεις να αντιμετωπίσεις. Και κάπου εδώ το ταξίδι μου ξεκίνησε….
3
Με σπουδαίες συνεργασίες και επιτυχίες. H συνεργασία με το BBC πώς προέκυψε;
Αρχικά, όταν μετακόμισα στο Λονδίνο, η ομάδα Sapnay με προσέγγισε με σκοπό να λάβουμε μέρος ως group με το όνομα ‘Bollywest Fusion’, στο “Britain’s Got Talent”. Δεχτήκαμε πάρα πολύ καλές κριτικές και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι και τον ημιτελικό. Μετά από το “Britains Got Talent”, μας κάλεσαν στο ‘The One Show’, το οποίο είναι πρόγραμμα στο BBC. Υπέροχες εμπειρίες και οι δύο. Η πιο πρόσφατη συνεργασία με το BBC, ξεκίνησε από το Instagram. Ο χορογράφος Naz Choudhury, βλέποντας το Instagram μου, με προσέγγισε με σκοπό να του στείλω το βιογραφικό μου και το Showreel μου. Με επέλεξε στην ομάδα του, όπου ήμασταν καλεσμένοι στο “Generation Game”. Τα κοινωνικά μέσα διαδικτύου, όπως Instagram, Facebook και Twitter, είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο στις μέρες μας. Ειδικά οι χορευτές και ο οποιοσδήποτε αυτοεργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσει τον εαυτό του και τη δουλειά του. Δεν λέω ότι είναι κάτι εύκολο. Απαιτείται πολλή δουλειά για να βγει κάτι σωστά προς τα έξω, αλλά είναι όντως ένας τρόπος, να αναγνωριστεί η δουλειά σου.

Να πούμε δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ “Building a dancer”; Αλήθεια, προβλήθηκε και η πόλη μας η Λάρνακα μέσα από αυτό;
Φυσικά το ντοκιμαντέρ! Αρχικά η ιδέα ξεκίνησε, για ένα Vlog στο Youtube και τώρα είναι παγκόσμια διαθέσιμο για πώληση και ενοικίαση, στο iTunes, Amazon και Google Play. Στόχος του Ντοκιμαντέρ είναι να απομυθοποιήσει τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα που αντιμετωπίζουν οι χορευτές μέσα στη καθημερινότητα τους. Χιουμοριστικά, οικεία και αληθινά· μαθαίνετε από πρώτο χέρι τι χρειάζεται για να πετύχει κάποιος στο σημερινό, εξαιρετικά ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του χορού. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Brendon Hansford καθοδηγεί και λειτουργεί σαν μέντορας με σκοπό να βοηθήσει μια επαγγελματία χορεύτρια. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει ιδέες, τάσεις, συμβουλές και αλήθειες απο διάσημους διεθνής χορογράφους και χορευτές όπως ο Matt Steffanina, η Brittney Cherry, ο Stuart Bishop, ο Adam Parson και ο Dax O’Callaghan. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ εκτός από το Λονδίνο έγιναν και στη πόλη μας, τη Λάρνακα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και την Κύπρο και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό.
Μερικά από τα γυρίσματα έγιναν στο Μακένζι, Φοινικούδες και στο Μεσαιωνικό κάστρο. Το αγαπημένο μου κομμάτι από το Ντοκιμαντέρ, είναι στην Κύπρο, επειδή δείχνει από που είμαι, που μεγάλωσα και γιατί είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Είναι σημαντικό για εμένα να γνωρίσει ο κόσμος από που ξεκίνησε η όλη μου ιστορία.

2

Πόσο δύσκολο είναι για μια χορεύτρια να προσπαθεί να ξεχωρίσει στη Μητρόπολη της Ευρώπης το Λονδίνο; Από όλες τις δουλειές και συνεργασίες σου μέχρι στιγμής ποιες θεωρείς τις πιο σημαντικές;
Στο Λονδίνο κάθε χρόνο αποφοιτούν και μετακομίζουν πάρα πολλοί χορευτές και χορεύτριες. Είναι μια μεγαλούπολη με πολλές ευκαιρίες, διεθνής χορογράφους και ταλαντούχους χορευτές. Θα σας πω για την προσωπική μου εμπειρία. Κάθε αρχή λένε πως είναι δύσκολη. Όταν μετακόμισα στο Λονδίνο, δεν ήξερα από που να αρχίσω. Ήμουν εγώ και ο εαυτός μου. Ξεκίνησα στο Pineapple Dance Studios μαθήματα. Στην πορεία και επιλεκτικά πάντα μέσα απο το Facebook και διαφημιστικά έντυπα, ακολούθησαν διάφορες ακροάσεις (auditions). Οι απορρίψεις δε σταματάνε ποτέ στο χώρο αυτό, είναι μέρος της δουλειάς. Ως άνθρωπος θα απογοητευτείς πάρα πολλές φορές. Το σημαντικό είναι να παλεύεις και να κυνηγάς το όνειρό σου. Ποτέ να μην επαναπαύεσαι. Στο Pineapple γνώρισα αρκετούς χορογράφους, οι οποίοι με βοήθησαν και με καθοδήγησαν. Έρχομαι ξανά να αναφέρω το Ντοκιμαντέρ, το οποίο δείχνει ακριβώς τι μπορούν να κάνουν οι χορευτές για να καθοδηγηθούν. Όταν γνώρισα τον Brendon με κάλεσε στην ομάδα του “Infinity8 Commercial Dance Company”, με ξεχώρισε και από εκείνη τη στιγμή είχε γίνει ο μέντορας μου. Με καθοδηγούσε και με καθοδηγεί ακόμα! Όταν αρχίσαμε το ντοκιμαντέρ μου έμαθε τόσα πολλά για τον κόσμο του χορού, για βίντεο, για φωτογραφίες, είχα την ευκαιρία να είμαι η assistant choreographer για βίντεο κλιπ και επίσης να διδάξω στο Pineapple Dance Studios που είναι η νούμερο ένα σχόλη στην Αγγλία. Αυτό που θέλω να πω, και άρχισα την φλυαρία, είναι πως ναι είναι δύσκολο, θέλει υπομονή και δουλειά, αλλά υπάρχουν τρόποι να κάνουμε το ταξίδι πιο εύκολο.
Η συμβουλή μου σε όλους τους χορευτές είναι να επενδύετε στα καλύτερα. Αυτό που κατάλαβα από την όλη διαδικασία είναι πως η ποιότητα οποιουδήποτε μέσου χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε τη δουλειά μας, είναι πολύ σημαντική για να έναν επαγγελματία. Και δεύτερο μην είστε πολύ υπερήφανοι για να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα χαίρονταν να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν οποιονδήποτε από εσάς, φτάνει εσείς πρώτα να σέβεστε τον εαυτό σας. Αυτή τη στιγμή οι πιο σημαντικές μου συνεργασίες ήταν με το Instagram, όταν συνεργάστηκα για κάποια μικρά φιλμάκια, τα οποία είναι στο διαδίκτυο. Επίσης το BBC, ITV και με την εταιρία “Miista” η οποία είναι μια ισπανική εταιρία υποδημάτων με την οποία έχω συνεργαστεί για την νέα τους κολεξιόν και φυσικά με τον Brendon Hanford.

Αλήθεια τι θυσίες απαιτεί η τέχνη του χορού;
Θυσίες.. Η μόνη θυσία που μπορώ να σκεφτώ είναι πως είμαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου. Θέλω πολύ να πετύχω τους στόχους μου, αυτό το στοίχημα που έχω βάλει από μικρή με τον εαυτό μου και να κάνω πρώτα εμένα και όλους όσους με αγαπάνε και με εμπιστεύονται υπερήφανους.

Yiota Theo

Αυτό το διάστημα που σε βρίσκουμε;
Αυτό το διάστημα με βρίσκετε να κάνω πολλά σεμινάρια χορού σε Κύπρο και Λονδίνο. Επίσης να παρακολουθώ εντατικά μαθήματα χορού και φωνητικής. Το Νοέμβρη ξεκινώ πρόβες με το West End Μusical “The Bodyguard”, με το οποίο θα κάνουμε περιοδεία στην Αγγλία για ένα χρόνο.

Τα μελλοντικά σου σχέδια;
Το όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να χορέψω με την Shakira!! Χαχαχα.
Ο στόχος μου είναι να κάνω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ στον καλλιτεχνικό χώρο και να δημιουργήσω μια καριέρα που να με γεμίζει πρώτα ως άνθρωπο, ως χορεύτρια και να νιώσω την αναγνώριση του κόσμου!
Μέσα από την δουλειά μου, θέλω να προωθήσω και να προβάλω το νησί μου. Η οικογένεια μου ήταν, είναι και θα είναι το στήριγμα μου και θέλω πραγματικά, με όλη μου την ψυχή να νιώθουν περήφανοι για εμένα. Όταν νιώσω έτοιμη θέλω να γυρίσω πίσω στην Κύπρο και να δημιουργήσω ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους τους χορευτές και χορεύτριες της Κύπρου!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!