«Κίτρινη κάρτα» από την Ευρώπη για περιβαλλοντικά ζητήματα

earth
Δεν περάσαμε κανένα από τα 11 κριτήρια αξιολόγησης!

Της Γιώτας Δημητρίου
(Aρχισυντάκτρια Διαδικτυακού περιοδικού Skala Times)

Στην εφημερίδα μας,  στην «24»,  έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με περιβαλλοντικά ζητήματα και αρκετές φορές έχουμε γράψει για την αδυναμία τόσο της κυβέρνησης όσο και ιδιωτών να συμμορφωθούν με ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.  Φαίνεται πως η αδυναμία του τόπου μας να ακολουθεί στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα είναι πλέον δεδομένη και ορατή και μέσα στην ΕΕ.

Πριν από ένα μήνα γνωστοποιήθηκε πως η Έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των Οδηγιών για τη Φύση σε 18 Κράτη-Μέλη έκρινε  την Κύπρο ανίκανη να προστατεύσει σωστά την άγρια ζωή και τις σημαντικότερες περιοχές για τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου: “Έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (30 Απριλίου 2018) από τα τέσσερα μεγάλα δίκτυα περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη (BirdLife, WWF, European Environmental Bureau (EEB) και Friends of the Earth Europe (FoEE)) αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Φύση από 18 Κράτη-Μέλη. Για τους σκοπούς της έκθεσης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria είχαν αποστείλει εξειδικευμένη ανάλυση πάνω σε 11 κριτήρια αξιολόγησης για την εφαρμογή των Οδηγιών στην Κύπρο. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι αν και οι πλείστες χώρες που έχουν αξιολογηθεί έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο τις Οδηγίες, υστερούν, εντούτοις, στην εφαρμογή τους.

Όσον αφορά την Κύπρο κανένα από τα 11 κριτήρια αξιολόγησης δεν έλαβε θετικό βαθμό, ενώ διαφαίνεται για ακόμη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα της μη επαρκούς προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 καθώς και η απουσία Σχεδίων Δράσης για την προστασία ειδών”.

Μια πιο πρόσφατη εξέλιξη αποδεικνύει πως η ΕΕ δεν είναι διαθετημένη να ανεχτεί πλέον οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ατασθαλίες στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη Προειδοποιητική Επιστολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να πάρει απαντήσεις εντός δύο μηνών σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα και αν οι απαντήσεις κριθούν μη ικανοποιητικές τότε ενδέχεται η Επιτροπή να πάρει την Κύπρο ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε κοινή ανακοίνωση τους ο  Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria τόνισαν ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασίες παράβασης κατά της Κύπρου λόγω μη εναρμόνισης της με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει μόλις ένα μήνα μετά την έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ, όπου διαφάνηκε η αδυναμία της Κύπρου να προστατεύσει επαρκώς τη φύση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “24”:
http://24h.com.cy/2018/06/kitrini-karta-apo-tin-eyropi-gia-perivallontika-zitimata/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!