Μαρία Χατζηαυξέντη: “Γράφω γιατί πιστεύω στη δύναμη των λέξεων”

1

Tι ωθεί μία εκπαιδευτικό να ασχοληθεί με την ποίηση; Η Μαρία Χατζηαυξέντη πιστεύει πως σίγουρα δεν είναι οι σπουδές και το επάγγελμα που ωθούν έναν άνθρωπο να βυθιστεί στη συγγραφή στίχων και στη μαγική θάλασσα της ποίησης, “η ποίηση είναι τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και έκφρασης. Είναι μια γεωμετρική πρόοδος που εξελίσσεται μέσα από καθημερινές μεταβλητές, όπως οι εμπειρίες, τα βιώματα, οι ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθηματικά φορτία” λέει.
Με αφορμή την παρουσίαση της τρίτης ποιητικής της συλλογής με τίτλο
«Ενοικιάζεται/Πωλείται» που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στη Λάρνακα, σήμερα κουβεντιάζουμε με την ποιήτρια Μαρία Χατζηαυξέντη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μαρία η δικιά σου σχέση με τη ποίηση πότε ξεκίνησε και ποιο ήταν το έναυσμα;2
Η σχέση με την ποίηση είναι «άναρχη και άπειρη», αφού κυριαρχεί στα ενδόμυχα της ύπαρξης μας. Είναι στιγμές της ζωής που «ταράζουν τα νερά», που αφήνουν αποτυπώματα στο τζάμι της ψυχής, που χωρίς να το θέλεις γράφεις. Υπάρχουν όμως και διαστήματα άγονης σκέψης, κενά, χωρίς σπίθες αναζωπύρωσης του «γράφω». Ακριβώς ότι είναι και η ζωή μας.

Το ότι είσαι εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης πώς σε βοηθά αν σε βοηθά στη ποίηση;
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι η ποίηση σχετίζεται με επαγγέλματα, σπουδές, πτυχία, γνώσεις κ.α. Η ποίηση είναι τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και έκφρασης. Είναι μια γεωμετρική πρόοδος που εξελίσσεται μέσα από καθημερινές μεταβλητές, όπως οι εμπειρίες, τα βιώματα, οι ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθηματικά φορτία.

Πόσες ποιητικές συλλογές έχεις εκδώσει μέχρι σήμερα (και πότε) ;
Έχουν εκδοθεί 3 ποιητικές συλλογές: «Παλίρροια, 2006», «Μεταίχμιο,2008» και «Ενοικιάζεται/Πωλείται, 2018»

Για σένα τι μπορεί να αποτελέσει “αφορμή” για ένα ποίημα;
Οτιδήποτε με κάνει να σταματήσω το χρόνο, να το κοιτάξω, να δακρύσω …οτιδήποτε με απελευθερώνει από το τούνελ του ηλεκτρονικού σαδισμού της κοινωνίας και μου δίνει φτερά να αλλάξω ουρανό. Μια ταμπέλα σε ένα σπίτι που γράφει: «ΕνΟιΚιΑζΕτΑι/πΩΛεΙτΑι

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο τίτλος της νέας σου ποιηικής δουλειάς;
Ακριβώς έτσι γεννήθηκε ο τίτλος του βιβλίου και το ομότιτλο ποίημα.  Το 2013, έβλεπες παντού ταμπέλες που αναγράφανε “ενοικιάζεται/πωλείται”. Αυτό η λεζάντα στροβιλιζε στην σκέψη μου καιρό,  αφού η τότε οικονομική εξαθλίωση,  οδήγησε πολλούς δυσπραγουντες συμπολίτες μας στο ξεπούλημα των πάντων.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ποίησης κατά τη γνώμη σου;
Η ποίηση είναι ο κομπάρσος της θεατρικής παράστασης που δίνει κάθε άνθρωπος στο εδώλιο της ζωής. Έχει λυτρωτική, καυστική, σαρκαστική και πολλές φορές κριτική υφή, είτε αυτό γίνεται λόγος που δημοσιοποιείται, είτε αυτό γίνεται ένα κρυφό σημείωμα στην τσέπη μας.

4Εσύ γιατί γράφεις Μαρία;
Γράφω γιατί πιστεύω στη δύναμη των λέξεων…

Οι δικοί σου αγαπημένοι ποιητές;
Δεν υπάρχουν αγαπημένοι ποιητές για εμένα, υπάρχουν ποιητές που με εκφράζουν, που με κάνουν να ακολουθώ τα αχνάρια τους και να νιώθω ότι γράφω με το δικό τους χέρι. Ο Καβάφης, ο Καββαδίας και ο Βάρναλης είναι ποιητές που αγγίζουν την άβυσσο της ψυχής μου, και αποτελούν φάρο των ποιητικών μου ενδόμυχων.

Η τελευταία σου ποιητική συλλογή με τι καταπιάνεται;
Η τρίτη ποιητική συλλογή μου είναι απότοκο των τελευταίων χρόνων, με καυστικό ύφος και σαρκαστική διάθεση, μέσα από ένα συνονθύλευμα, προσωπικών και μη, εμπειριών.

Πότε και που θα γίνει η παρουσίαση;
Η παρουσίαση θα γίνει στις 22 Μαρτίου 2018, Πέμπτη, ώρα 7:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας, του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα όνειρο, μια ευχή» και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Όλα τα έσοδα ανήκουν στο σύνδεσμο “ένα όνειρο, μια ευχή”, για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις. Τι σε ώθησε να προσφέρεις όλα τα έσοδα της ποιητικής σου συλλογής προς αυτό τον ιερό σκοπό;
Το έναυσμα για την έκδοση της συλλογής αυτής δόθηκε από την εμπλοκή μου στον σύνδεσμο. Έναν σύνδεσμο που το έργο του είναι ανεκτίμητο, δίπλα σε παιδιά που μας δίνουν μαθήματα ζωής, σε αληθινούς μαχητές, αλλά και σε γονείς ήρωες, που μας διδάσκουν το νόημα της ύπαρξης μας. Τα λόγια είναι μηδαμινά όταν αναφερόμαστε στον κατοπτρισμό της πάλης του ανθρωπίνως αδυνάτου και της θεϊκής παντοδυναμίας, εν καιρώ επιστημονικών καλπασμών σε τέτοιου είδους παθήσεις. Όπως συχνά αναφέρει και ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Πενηνταέξ, ας έρθει εκείνη η μέρα όπου το έργο του συνδέσμου θα είναι αχρείαστο, και ας αφανιστούν τέτοιου είδους σύνδεσμοι από τον κοινωνικό χάρτη.
enoikiazetai pwleitai

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστική ατζέντα Δήμου Λάρνακας

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024

Δήμος Λάρνακας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της διεξαγωγής της υπαίθριας εικαστικής παρέμβασης “Common Ground”,

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της διεξαγωγής της υπαίθριας εικαστικής παρέμβασης “Common Ground”, που διοργανώνεται από το Λάρνακα 2030 την Κυριακή, 12 Μαΐου

SkalaTimes Live: Μία κουβέντα για όλα και χωρίς περιστροφές με τη Μέλανη Στέλιου

Μια κουβέντα χωρίς περιστροφές είχε την Πέμπτη το βράδυ η αρχισυντάκτρια του SkalaTimes, δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου, με την υποψήφια Ευρωβουλεύτρια, (ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ-Αριστερά Κοινωνική Συμμαχία), Μέλανη

Κύπρος Ανδρονίκου υποψήφιος Δήμαρχος: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου»

Ο Κύπρος Ανδρονίκου Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού και υποψήφιος Δήμαρχος του Νέου Περιφερειακού Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου, μιλά στο SkalaTimes για το νεο Δήμο που δημιουργείται,

error: Content is protected !!