Η Ιστορική ευκαιρία της Λάρνακας

larnaka1

Του Μιχάλη Παναγιώτου

 

«Τα θεμέλια της αυτοκρατορίας είναι η τέχνη και η επιστήμη. Αφαιρέστε τα ή μειώστε τα,
και η αυτοκρατορία δεν υπάρχει πλέον»
William Blake, 1757-1827, Άγγλος ποιητής & ζωγράφος

          Σε κάθε ευνομούμενη  πολιτεία, οι επιστήμες αποτελούν βασικό πυλώνα προόδου, ανάπτυξης και βελτίωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών. Το γενικότερο αίσθημα, είναι όπως όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το βιοτικό επίπεδο των ατόμων, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται και ο χώρος που ζουν. Όλα είναι νους και πνεύμα, αν βεβαίως στόχος είναι να υπάρχει ελπιδοφόρο μέλλον.

          Πρακτικά, ανά το παγκόσμιο, οι πόλεις εκείνες που στεγάζουν πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, τείνουν να αφομοιώνουν καλύτερα την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου. Είναι τόσο η ταυτότητα του τόπου, αλλά και η ουσιαστική του μεταβολή από κοινότητα κλειστών συνόρων, σε κοινότητα του κόσμου. Αν επιχειρήσουμε μια  αντιπαραβολή της πόλης με ένα άτομο, θα διαπιστώναμε πως αυτός ο οποίος έχει αφουγκραστεί τον κόσμο πέρα από τα στεγανά της γειτονίας του, έχει ανεπτυγμένη την ποικιλομορφία. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα μάθεις, τόσο πιο σύνθετη προσωπικότητα γίνεσαι. Και αυτό είναι εξέλιξη.

          Πέρα όμως από τις γενικότητες και τις αοριστίες, η Λάρνακα μπορεί και επισήμως να υπερηφανεύεται για την δική της ακαδημαϊκή  επιτυχία. Όπως είναι ήδη γνωστό, στις 10 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία της πρώτης στην ιστορία της πόλης, πανεπιστημιακής σχολής. Στόχος του παρόντος κειμένου δεν είναι η εμβάθυνση στις λεπτομέρειες του επιστημονικού αντικειμένου, αλλά η κατάδειξη μιας ιστορικής επιτυχίας για την πόλη.

          Όπως έγινε γνωστό στη Διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή αυτό το γεγονός, όλες οι δράσεις αυτού του εγχειρήματος, θα έχουν πρακτικό αντίκτυπο όχι μόνο στον πυρήνα της πόλης της Λάρνακας, αλλά και στη ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Λάρνακας.

          Με αυτή την πρωτοβουλία, η Λάρνακα καθίσταται αυτομάτως επιστημονικό κέντρο στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, μιας γεωγραφικής περιοχής εξόχως σημαίνουσας διαχρονικά, πόσω δε μάλλον αυτή την περίοδο. Παρουσιάζεται η μοναδική ευκαιρία, να καταστεί η πόλη πόλος έλξης τόσο για επίδοξους φοιτητές, αλλά και ερευνητές.

          Παρόλα αυτά, η σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος έγκειται σε κάτι που δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς εν μια νυχτί. Αν όλο αυτό το σχέδιο στηριχτεί αποτελεσματικά, σε βάθος χρόνου θα αποφέρει στην πόλη πολλαπλά οφέλη. Θα γίνει πόλος έλξης επιστημονικού προσωπικού το οποίο δύναται να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η Λάρνακα.

          Δύο είναι τα συστατικά που κρατούν αυτό τον τόπο δέσμιο της στασιμότητας. Η έλλειψη οράματος και η μιζέρια. Αν μη τι άλλο, πλέον διαφαίνεται η πρόθεση να καταπολεμηθεί το πρώτο συστατικό. Η Λάρνακα δείχνει για πρώτη φορά αποφασισμένη να διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει στο ακαδημαϊκό πεδίο. Τόσα χρόνια ζούσε στη σκιά των άλλων, τώρα ήρθε η δική της σειρά να διεκδικήσει τα δική της ανέλιξη.

          Ευχή όλων είναι να στηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως την πολιτεία, το εγχείρημα της επιστημονικής προόδου. Το δικαιούται τόσο η Λάρνακα, όσο και οι κατοίκοι της.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!