Απλές, καλοκαιρινές συμβουλές φιλικές προς το περιβάλλον

planet

Της Περιβαλλοντολόγου Χριστίνας Νικολάου
Blog: http://eco-stories.blogspot.com.cy/

Αύγουστος και  παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θα δουλεύουν ή θα είναι στους υπολογιστές  τις περισσότερες ώρες και οι πιο τυχεροί στις παραλίες,  σκέφτηκα ότι να σας δώσω μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν   να κάνετε το καλοκαίρι σας λίγο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Φυσικά κάθε συμβουλή δεν αφορά όλους, αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι που  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να έχουμε ένα  φιλικό προς το περιβάλλον καλοκαίρι.


Ορίστε:

1. Το καλοκαίρι είναι καυτό! Και η ιδέα του ιδρώτα φυσικά δεν είναι ελκυστική για τους περισσότερους από εμάς, γι’ αυτό καταναλώνουμε πολύ ενέργεια (και χρήματα) προσπαθώντας να παραμείνουμε δροσεροί. Για να μειώσετε την κατανάλωση και τους λογαριασμούς σας, κλείστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό όλη την ημέρα μετά το κλείσιμο του κλιματιστικού, και να το ανοίξετε το βράδυ για να απολαύσετε τον δροσερό νυχτερινό αέρα του καλοκαιριού. Το άνοιγμα των παραθύρων για λίγα λεπτά βελτιώνει επίσης σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, όπου τα επίπεδα VOC( πτητικές οργανικές ενώσεις) τείνουν να είναι υψηλότερα.

2. Χρησιμοποιήστε μη τοξικά προϊόντα.
Είμαστε τυχεροί αν μπορούμε ακόμη και να προφέρουμε τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων, οπότε γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε οτιδήποτε χωρίς ένα λεξικό. Και ποιος έχει το περιθώριο γι’ αυτό στο πορτοφόλι του; Το κόλπο μας: Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που δηλώνουν δηλητηρίαση, κίνδυνο, προειδοποίηση ή προσοχή (ελέγξτε τη μικροσκοπική εκτύπωση- κόκκινη σημαία) – τα προϊόντα  αυτά ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς τοξίνες, αλλεργιογόνα, καρκινογόνες ουσίες ή παράγοντες διαταραχής της ανάπτυξης που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Αντί αυτού, αναζητήστε ετικέτες που λένε μη τοξικές. Νερό ή βιολογική βάση, χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε  VOC ή οργανικά. Η υποκατάσταση με φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων καθαρισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την οικογένειά σας και ευτυχώς είναι εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας ή να τα βρείτε στις υπεραγορές και  ηλεκτρονικά καταστήματα.

3. Αφήστε να μπει μέσα φως!  Γιατί να χρησιμοποιούμε επιπλέων ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας , όταν το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα blinds και voila ΦΩΣ! ( αρκετή κατανάλωση κάνουμε με τα κλιματιστικά) .

4. Φυτέψτε κυπριακά φυτά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το κάνουμε  αυτό, αλλά φυσικά, ένας από τους καλύτερους λόγους για να φυτέψουμε ενδημικά είδη,  είναι ότι δεν θα σπαταλάτε τόσο πολύ νερό. ( εδώ τα βρείτε τον οδηγό για τον κυπριακό κήπο http://www.e-villages.org/images/users/1/flora_fauna/17.pdf).

5. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσετε,  επιβραδύνετε λίγο. Θα εξοικονομήσετε καύσιμα!  

6. Πιείτε, αλλά μην σπαταλάτε νερό. Το σώμα χρειάζεται νερό για να παραμείνει υγιές και ενυδατωμένο. Έτσι πρέπει να πίνετε νερό αλλά να μην πηγαίνει χαμένο. Οποιοδήποτε “υπόλοιπο νερό” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσουμε τα φυτά μας, να το βάλουμε  στα κατοικίδια μας κλπ.

Για να διατηρήσετε τα πράγματα εύκολα δοκιμάστε να ενσωματώσετε μία, μια από τις οικολογικές  συμβουλές  κάθε εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα δείτε ότι αυτές οι μικρές αλλαγές θα προστεθούν για να κάνουν μεγάλη διαφορά για την υγεία σας, το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας.

Υπάρχουν εύκολες συμβουλές που θέλετε να προσθέτετε; στείλτε μας μήνυμα!

Με αυτά και μ΄αυτά σας αφήνω, καλό οικολογικό καλοκαίρι,
Χριστίνα Νικολάου
Χ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!