Επιστολή του γνωστού σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού!

pantziw

Δημοσιεύουμε πιο κάτω την επιστολή καταπέλτη που έστειλε ο καταξιωμένος Κύπριος Σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Πάντζης έχει βραβευτεί για τη προσφορά του στον Κινηματογράφο, εντός και εκτός Κύπρου και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης, όπως Γιώργος Χωραφάς (φώτο), Κώστας Γαβράς κ.α.
————————————————–

Εντιμο Υπουργο Παιδειας και Πολιτισμου,
Υπουργειο Παιδειας και Πολιτισμου,
Λευκωσια,
Εντιμε κε. Υπουργε,

Σας απευθυνω την επιστολη αυτη για να φερω σε γνωση σας διαφορα γεγονοτα που αφορουν στο μοναδικο κρατικο Φεστιβαλ, το Φεστιβαλ ΚΥΠΡΙΑ.

Πριν 4 χρονια ανεβασα στο πλαισιο του Φεστιβαλ ΚΥΠΡΙΑ, για πρωτη και μοναδικη φορα στη ζωη μου, το αριστουργημα του Αισχυλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ στο αρχαιο θεατρο του Κουριου και στη Σχολη Τυφλων. Κατα γενικη παραδοχη η παρασταση ηταν εξαιρετικη και η μεταφραση πρωτοτυπη με την υπογραφη την δικη μου και του αειμνηστου φιλου μου Σαββα Παυλου.

Το 2015 υπεβαλα στα ΚΥΠΡΙΑ, εχοντας κανει μια καλη παρασταση το προηγουμενο ετος, την κωμωδια του Αριστοφανη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Την Λυσιστρατη επροκειτο να υποδυθει η κα. Βαλεντινα Σοφοκλεους.

Ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης των ΚΥΠΡΙΩΝ απερριψε την προταση μας με την δικαιολογια οτι οι περισοτεροι ηθοποιοι μου ηταν αγνωστοι.

Πρεπει να σημειωσω οτι εγω ηθελα να δωσω ευκαιριες σε νεους ηθοποιους.

Την επομενη χρονια, το 2016, υπεβαλα ενα εργο αρκετα γνωστο, τους ΓΑΜΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ του Μπωμαρσε, και συμμορφουμενος ειχα στο καστ τους πιο γνωστους Κυπριους ηθοποιους: Χριστινα Παυλιδου, Σοφια Καλλη, Μαρια Μιχαλ, Κριστοφερ Γκρεκο, Κωστα Καζακα κ.α.

Ο κ. Καλλιτεχνικος Διευθυντης, χωρις καμμια εξηγηση μας απερριψε και παλι. Ο προϋπολογισμος μας ηταν πολυ λογικος. Υπηρχαν καλυτερες προτασεις, μου δηλωσε απο τηλεφωνου ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης. Συμφωνα με την αμηχανη και αδοκιμη αποψη του κ. Καλλιτεχνικου Διευθυντη υπηρχαν καλυτερες προτασεις, οπως για παραδειγμα η Προταση του νεαρου ηθοποιου που θελησε να κανει τις ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Τσεχωφ και την οποια Προταση, ο σοφος και πεπειραμενος Καλλιτεχνικος Διευθυντης, για αγνωστους λογους … αποδεχτηκε! Αποτελεσμα η περυσινη παρασταση-καταστροφη, στην κεντρικη σκηνη του ΘΟΚ! Δεν φταιει ο ηθοποιος! Φταιει ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης, ο οποιος θα επρεπε να ξερει οτι για να αγγιξεις τον Τσεχωφ (οπως και τον Μπεκετ) πρεπει να εχεις συσσωρευσει Δεκα Τόνους Γνωση (πρεπει για παραδειγμα να γνωριζεις τον «Καταλογο για την Ιεραρχια των Επαγγελματων στη Ρωσικη Γραφειοκρατια», του 1721, που εισηγαγε ο Πετρος ο Μεγας, ο οποιος Καταλογος παραγει χαρακτηρες στο συγκεκριμενο εργο) και πρεπει, επισης, να εχεις πειρα. Κανονικα μετα απο εκεινη την Πανωλεθρια θα επρεπε ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης να ειχε παραιτηθει.Ομως στην Κυπρο αυτα δεν συμβαινουν.

Και σαν να μην εφτανε αυτο, που δεν ενεκρινε την προταση μας, που θα εδινε δουλεια σε μια δεκαπενταρια ηθοποιους και αλλο καλλιτεχνικο προσωπικο, εφερε στα ΚΥΠΡΙΑ την ετοιμη, παρεμφερη παρασταση με αυτήν που είχα προτεινει: Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ απο την Αθηνα (ο ηρωας και εκει ειναι ο Φίγκαρο). Γιατι αραγε; Ποια κυπριακη εταιρεια εφερε την παρασταση αυτη απο την Αθηνα;

Φετος, 2017, υπεβαλα στα ΚΥΠΡΙΑ μια δροσερη κωμωδια του Καρλο Γκολντονι, την ΕΞΥΠΝΗ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ. Ενα εργο που νομιζω δεν εχει ανεβαστει στην Κυπρο μεχρι σημερα. Ο Προυπολογισμος μας λογικοτατος. Χωρις Χορηγιες δεν θα μπορουσαμε να κανουμε την παρασταση! Πριν 2 βδομαδες πηρα ενα ξερο ιμεϊλ απο τον Καλλιτεχνικο Διευθυντη των ΚΥΠΡΙΩΝ, οτι η προταση μου απερριφθη και παλιν. Ηθοποιοι μου ηταν η αφροκρεμα του Κυπριακου Θεατρο: Κριστοφερ Γκρεκο, Κωστας Καζακας, Ελενα Χατζηαυξεντη, Μαρια Μιχαηλ, Μαρια Παπακωστα, Ευαγορας Θεοδοσιου, Κωσνταντινος Αλκιβιαδης, Λουκας Λουκα. Σκηνογραφος και ενδυματολογος ο Στεφανος Αθηαινιτης και Συνθετης της μουσικης ο Σαββας Σαββα.

Απο ολους τους πιο πανω ζητω τη συμπαθεια τους που δεν εγινε δεκτη η προταση μας. Γιατι απολογουμαι; Διοτι εγω ειμαι η αιτια που δεν εγινε δεκτη η προταση μας. Πως αυτο;

Ειναι η τριτη κατα σειρα απορριψη προτασης μου απο τον Καλλιτεχνικο Διευθυντη του μοναδικου κρατικου φεστιβαλ.

Μια φιλη μου καθηγητρια στο Πανεπιστημιο Αθηνων μου υπεδειξε οτι «η επαναληψη δημιουργει νοημα, οπως λενε και οι ποιητες». Ειναι φανερο οτι κανεις δεν αμφισβητει τους ηθοποιους, κανεις δεν αμφισβητει τον σκηνογραφο και τον συνθετη, κανεις δεν αμφισβητει τον Αριστοφανη, τον Μπωμαρσέ ή τον Γκολντονι…

Ειναι φανερο οτι ο μονος που αμφισβητειται ειμαι εγω ως Σκηνοθετης. Δεν αμφισβητουμαι ως σεναριογραφος ή λογοτεχνης, δασκαλος ή κριτικος.

Ειναι φανερη η προσωπικη αντιπαθεια και η μισαλλοδοξη σταση που τηρει απεναντι μου ο καλλιτεχνικος Διευθυντης των ΚΥΠΡΙΩΝ.

Επιτρεψτε μου κε. Υπουργε να σας θυμησω οτι εχω αποσπασει 23 Διεθνη Βραβεια με την δουλεια μου, και το 23ο βραβειο, το κερδισε η τελευταια μου ταινια, την τελευταια βδομαδα του Απριλη φετος, στη Μοσχα. Να σας υπενθυμισω οτι ειμαι ο μονος Κυπριος Σκηνοθετης που εχει φτασει στα ΟΣΚΑΡ, να σας υπενθυμισω οτι εχω σκηνοθετησει στο Εθνικο θεατρο της Βουλγαριας και στο Εθνικο της Ρουμανιας και οτι φετος Θεου θελοντος θα σκηνοθετησω τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ στη Ρωσια. Θεωρω οτι η σταση του Καλλιτεχνικου Διευθυντη των ΚΥΠΡΙΩΝ ειναι εξαιρετικα μειωτικη και προσβλητικη για την προσωπικοτητα και την δουλεια μου και σας ζητω, εχοντας πληρη επιγνωση της παρακλησης μου, οπως απαιτησετε την παραιτηση του. Ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης ενος τετοιου φεστιβαλ πρεπει να συμπεριφερεται ως Πατερας προς τα ταλεντα και τις ικανοτητες των Κυπριων Δημιουργων. Πρεπει να τους προστατευει και οχι να τους πολεμα. Στα δε δισεκτα χρονια που περναμε θα πρεπει να δινονται περισσοτερες ευκαιριες στους Κυπριους καλλιτεχνες να εκφραστουν και να επιβιωσουν και οχι να μετακαλουνται αλογιστα ετοιμες παραστασεις απο το εξωτερικο!

Το διλημμα που τιθεται, και στο οποιο καλεισθε και εσεις κε. Υπουργε, και οι αναγνωστες και το φιλοθεαμον κοινο να λαβουν θεση, ειναι το εξης: Εγω, ο Ανδρεας Παντζης, ειμαι ενας αχρηστος και αταλαντος σκηνοθετης ή ο Καλλιτεχνικος Διευθυντης των Κυπριων ειναι ακαταλληλος και παντελως αχρηστος για την θεση που κατεχει; Τη θεση του Καλλιτεχνικου Διευθυντη των ΚΥΠΡΙΩΝ;

Με την ευκαιρια αυτη, θα ηταν καλο να σας αναφερω κε. Υπουργε, οτι αποτελει γενικη απορια του χωρου, ποια ειναι η κυπριακη εταιρεια, η οποια αδιαλειπτως, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ χρηματοδοτειται για να φερνει απο την Αθηνα παραστασεις; Ενα αινιγμα για σας κε.Υπουργε, που καλεισθε να λυσετε!

Σας ευχαριστω για την προσοχη σας. Η επιστολη αυτη γραφτηκε με βαθεια συναισθηση Ευθυνης και με μοναδικο γνωμονα την αποκατασταση της Δικαιοσυνης και της Ηθικης.

Διατελω με τιμη,
Ανδρεας Παντζης

Παλαιότερη συνέντευξη του Ανδρέα Πάντζη στο Skala Times:
https://www.skalatimes.com/2016/05/30/%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%81/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!