Πολιτισμός, Κατακλυσμός και Λάρνακα

κατακλυσμός-Λάρνακα

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια Skala Times)

Η Λάρνακα γιορτάζει κάθε χρόνο το Πανηγύρι του Κατακλυσμού (του Αγίου Πνεύματος) με πολλές εκδηλώσεις και είναι γνωστό πως η παράδοση της πόλης του Ζήνωνα στους εορτασμούς του κατακλυσμού κρατάει χρόνια (απ’ το τέλος του 19ου αιώνα).
Είναι όμως σωστό να δίνονται μεγάλα κονδύλια σε Ελλαδίτες τραγουδιστές που έρχονται στο νησί για να λάβουν μέρος στην γιορτή αυτή, σε εποχές που η οικονομική κρίση λειτουργεί ως αιτία για να αποκόπτονται χορηγίες, κονδύλια, για πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις Λαρνακέων;

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Γ. Κ. Γιακουλλή και το βιβλίο του «Ρίζες και Ιστορία Λάρνακα 2000 το τέλος ενός αιώνα», η γιορτή του κατακλυσμού στη Λάρνακα ξεκινά απ’ το 1918 «… Θέλω να πιστεύω ότι η πρώτη αρχή του Κατακλυσμού πρέπει να τοποθετηθεί στα 1918, αν και θαλασσοπανήγυρεις γίνονταν και προηγουμένως. Η πρώτη Γιορτή έγινε στις 10 Ιουνίου του 1918, με πρωτοβουλία του ιστοριοδίφη Νεοκλή Κυριαζή. Η γιορτή έγινε στο «μεϊτάνι» (πλατεία) της Εμπορικής Λέσχης, όπου στήθηκε, «ταβλαρκά» (εξέδρα), όπως αναφέρει ο Χρ. Θ. Παλαίσιης στο βιβλίο του «Συλλογή διαφόρων εκλεκτών εθνικοϊστορικών και σατυρικοερωτικών ανεκδότων ποιημάτων και τραγουδιών, Λευκωσία 1931, σς.33-45 – η πανήγυρις του Κατακλυσμού εν Λάρνακι την 10ην Ιουνίου 1918».
Παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων, ο Αρμοστής, διοικητές, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου. Κριτής των «μιάλων» (απαγγελίες) και των «μιτσιών» (τσιαττίσματα), ορίστηκε ο γνωστός ποιητής Ιωάννης Περδίος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαγωνισμό για τα καλύτερα λευκαρίτικα κεντήματα, διαγωνισμό ζωγραφικής και καλαθοποιίας, διαγωνισμό καλύτερης γυναικείας φορεσιάς, διαγωνισμό ομορφιάς, μακριών μαλλιών (βρουλλιών) κ.ά.
Δεν έλειπαν βέβαια οι χοροί, οι ναυτικοί και οι κολυμβητικοί αγώνες. Στους ποιητικούς διαγωνισμούς έλαβαν μέρος οι Αυγορίτες ποιητάρηδες, Χρ. Παλαίσιης, Τσόκκος, Σιεφταλής και Κακουλλής, ο Βίγγος (Λειβάδια) και ο Παπαμιχαήλ Σιάλος (Πατρίκι). Νικητής κρίθηκε ο Παλαίσιης. Έκτοτε έγιναν στη Λάρνακα πολλοί ποιητικοί διαγωνισμοί, για τους οποίους δυστυχώς δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες».

Η γιορτή, το πανηγύρι του κατακλυσμού, για την Λάρνακα αποτελεί αναμφισβήτητα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τις αποκοπές διαφόρων κονδυλιών του Δήμου, διερωτάται κανείς πως ξοδεύονται αρκετά λεφτά για Ελλαδίτες τραγουδιστές που φέρνει ο Δήμος Λάρνακας για το φεστιβάλ του Κατακλυσμού, ενώ για θέματα τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμα και σημαντικών, η απάντηση είναι πως «δεν υπάρχουν κονδύλια απ’ το πολιτιστικό τμήμα του δήμου».

Η Φανή Στυλιανού, νεαρή γνωστή ταλαντούχα τραγουδίστρια της Λάρνακας δήλωσε στην «24»:
«Δεν γίνεται να μας καλούν από διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό να λάβουμε μέρος, ενώ ο Δήμος της πόλης μας να επιλέγει να εργοδοτεί τραγουδιστές απ’ το εξωτερικό. Όσες φορές λάβαμε εμείς μέρος στο φεστιβάλ του κατακλυσμού η ανταμοιβή μας ήταν ψίχουλα σε σχέση με τους συναδέλφους εξ Ελλάδος και επιπλέον εμείς αργήσαμε να λάβουμε την πληρωμή μας. Δεν μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, προς Θεού. Μιλώ για όλους τους καλλιτέχνες της Λάρνακας που αξίζουν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο της πόλης μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γιορτής του Κατακλυσμού, αλλά γενικότερα. Δεν γίνεται να υπάρχουν μεγάλα κονδύλια για ξένους τραγουδιστές, αλλά για ντόπιους ούτε καν μικρά!»

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “24”:
http://24h.com.cy/2017/04/18/politismos-kataklysmos-ke-larnaka/

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!