Ο Νικόλας Θεράποντος στην μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο

nik1

O μαέστρος, μουσικός, Νικόλας Θεράποντος θα λάβει μέρος στο μεγαλύτερο ίσως μουσικό γεγονός του 2017, στην μεγάλη κιθαριστική εκδήλωση στις 4 και 5 Ιανουαρίου. Με αφορμή αυτό το μεγάλο μουσικό γεγονός αυτό το Skala Times συνομιλεί με τον ταλαντούχο μουσικό, ο οποίος πιστεύει ότι “κάποιες φορές η μουσική είναι η μόνη ελπίδα σ αυτό τον κόσμο. Η παρηγοριά, η μάνα η γιαγια ο φίλος ο αδερφός. Αλλές φορές είναι ένας ξένος τόπος που θες να εξερευνήσεις, να κατακτήσεις και να απολαύσεις κάθε αγαθό μπορεί να προσφέρει. Αλλες είναι απλά μουσική. Ο αέρας, η θάλασσα, τα πουλιά το κλάμα.. ειδικά όταν είναι σιωπηλή. Η μουσική φωνάζει ακούει και σωπαίνει θεραπεύει και αρρωσταίνει. Η φύση έχει τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Η μουσική είναι μέρος της φύσης”. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Νικόλα τι ακριβώς θα μπορούμε να απολαύσουμε στις 4 και 5 Ιανουαρίου με την κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου;
Γιώτα αναμφισβήτητα θα είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς.
Η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει την μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο. 100 ΚΙΘΑΡΕΣ με μαέστρο τον Βαγγέλη Μπουντούνη και Καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Κοΐζα. Ο Βαγγέλης Μπουντούνης μετά από τις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο θα διευθύνει την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου με ‘‘100 Κιθάρες’’ που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, σε δυο συναυλίες. Λεμεσός, 4 Ιανουαρίου Θέατρο Ριάλτο, στις 20.30, Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις 20.30.
Με την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττουν το κιθαριστικό ντουέτο της Sony Classical-BMG Stelios & Vassilis (Στέλιος Γκόλγκαρης & Βασίλης Μαστοράκης), η σολίστ κιθάρας Μάρω Ραζή και οι βιρτουόζοι των εγχόρδων «String Demons» (Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη). Επίσης, συμμετέχουν ο κιθαριστής Αντώνης Μιτζής, Γιώργος Γκόλγκαρης και ο Γιώργος Φουντούλης.
Συμμετέχουν τα Κιθαριστικά Σύνολα: Acordes Guitar Ensemble,  Cyprus Guitar Trio, Rumba Attack, και το δικό μας Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Intonation το οποίο διευθύνω.  Τραγούδι: Μαργαρίτα Ηλία, Δαλιδά Μιτζή. Το πρόγραμμα αποτελεί μια μουσική περιήγηση σε εμβληματικά έργα της παγκοσμίας και ελληνικής μουσικής.

Που μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια;
Εισιτήρια προπωλούνται:www.SoldoutTickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα soeasy. Πάφος TimeOut, Παραλίμνι In N Out και στο www.rialto.com.cy. Tιμή εισιτηρίου 17, 15 ευρώ και για περισσότερες πληροφορίες: 22769532

Ο δικός σου ο ρόλος ποιος θα είναι;
Είναι τιμή μου να συμπράξω με τόσο μεγάλες προσωπικότητες και δεν μιλάω μόνο μουσικά. Ο Ευάγγελος Μπουντούνης και οι εξαίρετοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες που θα είναι στην παραγωγή αυτή, αποτελούν θεμελιώδη γνωστικά εργαλεία στο χώρο του πολιτισμού. Από την πλευρά μου, η δική μου αποστολή είναι να σταθώ στο ύψος και στο ύφος ενός τέτοιου γεγονότος με το επαγγελματικό γυναικείο φωνητικό σύνολο ΙΝΤΟΝΑΤΙΟΝ. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται και έχει γρήγορα ξεχωρίσει και αναγνωριστεί παγκύπρια αλλά και εκτός συνόρων αφού η φύση του συνόλου εξαρχής ήταν να αντιπροσωπεύει τη χώρα και στο εξωτερικό. Και αυτό γίνεται. Το πρόσφατο μας ταξίδι στην Ουγγαρία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κι αυτό μας βοήθησε κυρίως επικοινωνιακά. Θα βάλω σίγουρα τα δυνατά μου.
nik2

Αλήθεια, η δική σου σχέση με τη μουσική πότε ξεκίνησε;
Η μουσική υπήρχε από την παιδική μου ηλικία μέχρι και τα 17 μου χρόνια, γύρω μου. Επειτα ενσωματώθηκε με όλο μου το είναι. Τώρα την κουβαλάω και με κουβαλάει.
Σπούδασα μουσική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παράλληλα στο Σύγχρονο ωδείο Κύπρου (κιθάρα και φωνή) Ολοκληρώνω τώρα το μεταπτυχιακό μου στις επιστήμες αγωγής – μουσική παιδαγωγικη με θέμα έρευνας τα χορωδιακά σύνολα.

Σήμερα που σε βρίσκουμε μουσικά;
Αυτή τη στιγμή διανύω μια κουραστική μα και γεμάτη συναισθηματικά περίοδο αφού διευθύνω τρία χορωδιακά σύνολα. Την μικτή χορωδία Δήμου Λιβαδιών, την παιδική χορωδία και το σύνολο ΙΝΤΟΝΑΤΙΟΝ στην Λευκωσία. Παράλληλα εργάζομαι στο Σύγχρονο ωδείο όπου διδάσκω εκεί καθημερινά. Επιπλέον εμφανίζομαι κάθε Πέμπτη στο Αvalon Live στη Λάρνακα.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο,την διεύθυνση χορωδίας ή να βρίσκεσαι σε ένα live επι σκηνής να παίζεις κιθάρα και να τραγουδάς;
Αδιαμφισβήτητα λατρεύω την διεύθυνση. Δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο συναίσθημα. Το να είμαι επί σκηνής και τα συναφή τα έχω ζήσει και τα έχω χορτάσει. Αυτή τη στιγμή είμαι τυφλά δοσμένος και ερωτευμένος με τη διεύθυνση χορωδίας. Είναι η δύναμη μου, με γεμίζει, με πλημμυρίζει ευτυχία. Ναι, αδιαμφισβήτητα η διεύθυνση.
nik3
“Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας” είχε πει ο Γερμανός συγγραφέας Berthold Auerbach (1812-1882). Αλήθεια ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής, κατά τη γνώμη σου;
Θα σου μιλήσω για μένα. Κάποιες φορές η μουσική είναι η μόνη ελπίδα σ αυτό τον κόσμο. Η παρηγοριά, η μάνα η γιαγια ο φίλος ο αδερφός. Αλλές φορές είναι ένας ξένος τόπος που θες να εξερευνήσεις, να κατακτήσεις και να απολαύσεις κάθε αγαθό μπορεί να προσφέρει. Αλλες είναι απλά μουσική. Ο αέρας, η θάλασσα, τα πουλιά το κλάμα.. ειδικά όταν είναι σιωπηλή. Η μουσική φωνάζει ακούει και σωπαίνει θεραπεύει και αρρωσταίνει. Η φύση έχει τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Η μουσική είναι μέρος της φύσης.

Τέλος, ποιες είναι οι δικές σου αγαπημένες μελωδίες;
Ακούω τα πάντα. Αναλόγως. Αγαπάω την κλασική μουσική. Μορφώνομαι μ’ αυτήν. Λατρεύω την blues την jazz μ αρέσει η ροκ, η πόπ και η φθήνη και η ποιοτική. Μπορώ να ακούσω με την ίδια ευκολία τα πάντα. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε δεκτικοί. Η μουσική είναι συνδιασμοί ήχων. Πάντα θα υπάρχει κάτι να σου δώσει ένα κομμάτι μουσικό. Είμαι περίεργος γιαυτό δεν σνομπάρω τίποτα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!