Δείτε λίγο μέσα στους ανθρώπους και όχι μέσα στις τσέπες τους….

ar1

Της Άρτεμις Ελένης Καζά

Άγχος δουλειάς, υποχρεώσεις, οικονομική αβεβαιότητα, μυστήριες, παράξενες, πονεμένες σχέσεις ανθρώπων. Αναπάντεχα προβλήματα. Διπλωματικές συζητήσεις, δήθεν χαμόγελα… και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Ζήλια, διπλωματικότητα, εγωισμός….

ar2Εσύ εκεί, με την καλή σίγουρη δουλειά, το τεράστιο σπίτι, τα Gucci κουστούμια και το convertible Mercedes, είσαι ευτυχισμένος;

«Πρέπει να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις. Χαμογέλα φέρσου διπλωματικά. Γιατί εξέφρασες τι θες και τι νιώθεις τόσο γρήγορα; Συναισθήματα; Δες λίγο ρεαλιστικά την ζωή και σταμάτα να ζεις σε ένα ροζ σύννεφο στον κόσμο σου».

Και τελικά ποιος είναι ο κόσμος μου; Ποια είμαι; Πρέπει να «μεγαλώσω» λένε για να με λάβει ο κόσμος σοβαρά υπόψη. Πρέπει να κάνω μικρή περιουσία, για να αποκτήσω επίπεδο στην κοινωνία.

Αυτή η εποχή δημιουργεί συνεχώς εφόδια και καταστάσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις, στριμώχνοντας την ανεμελιά, το χαμόγελο, τον αυθορμητισμό και την αλήθεια σου. «Βγάλε τα τζην και τα αθλητικά και φόρεσε ταγερ και γόβες» με παροτρύνουν… Γιατί ο ενήλικας τελικά πρέπει να μην είναι άνετος;

Πρώτο ραντεβού πας σε κλασάτο Γαλλικό εστιατόριο. Φοράς τα καλά σου, βάφεσαι και τελικά αν και το γεύμα σου κοστίζει μια περιουσία… εσύ μένεις νηστικός γιατί ντρέπεσαι να φας φυσιολογικά μπροστά στον επικείμενο άντρα της ζωής σου. Αυτό είναι φυσιολογικό; Συζητάς μαζί του για τις ειδήσεις, την οικονομική κρίση, κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, χάσμα γενεών…. Μάθαμε τις γενικές απόψεις του. Χαρακτηριστικά δικά σου θέλω, ιστορίες εμπειρίες δικές σου, θα μου πεις; «Όχι» σου λέει. «Μπαίνεις σε προσωπικά δεδομένα». Αλλάζετε συζήτηση και τελικά μια τεράστια σιγή. Θες να του πεις τι έχεις ανάγκη από έναν άνθρωπο, αλλά φοβάσαι να μην το εκμεταλλευτεί. Θες να ρωτήσεις για το παρελθόν του για να τον καταλάβεις σαν άνθρωπο και δεν το κάνεις για να μην αισθανθεί πίεση. Ζώδιο να ρωτήσω; Όχι θα σε θεωρήσει χαζογκόμενα! Προτιμάς τυπικά χαμόγελα και αμήχανα βλέμματα, μέχρι που φτάνει η ώρα του αποχωρισμού.

Πας σπίτι και νιώθεις λες και είχες βγει με την τηλεόραση σου, αφού η ενημέρωση που είχες ήταν απλά τα τυπικά, γενικές ουδέτερες γνώσεις και ειδησεογραφικά νέα. Σου στέλνει μήνυμα «πέρασα ωραία». Αναρωτιέσαι γιατί; Αφού είσαι σίγουρη ότι κανείς από τους δύο σας δεν ήταν αληθινός.

Αλλάξανε τα δεδομένα της εποχής. Η αλήθεια έγινε διπλωματία, ο αυθορμητισμός τυπικότητα και η μαγεία των συναισθημάτων… ρεαλισμός!

Έκατσα οκλαδόν στο πάτωμα του 60τμ διαμερίσματος μου, αγκάλιασα την μικρή τετράποδη συγκάτοικο μου και αφού προσπάθησα να με σκεφτώ σαν μια «επιπέδου κυρία» άρχισα να γελάω μόνη μου.

«Δεσποινίς Κάντυ» είπα με ύφος στο παιδοσκυλάκι μου, «είμαστε δύο κλασάτες κυρίες, που φοράμε μόνο ρούχα με ετικέτες γνωστών οίκων, φυσικά φερόμαστε καλά  μόνο σε όποιους χρειαζόμαστε, έχουμε ένα τεράστιο σπίτι που εξυπηρετεί να παίζουμε και ποδόσφαιρο μέσα σε αυτό και τελικά απορώ αν και έχουμε λεφτά έχουμε διάθεση και χρόνο να γυρίσουμε τον κόσμο, να γεμίσουμε εμπειρίες τη ζωή μας και να περάσουμε καλά; Ή μήπως η πανάκριβη μάσκα… προσώπου μας… δεν μας επιτρέπει να αφεθούμε και να ζήσουμε μπας και γελάσουμε και κάνουμε πρόωρα ρυτίδες;»

Η παιδικότητα είναι προσόν για όποιον καταφέρει να την διατηρήσει ακόμα και όταν ενηλικιωθεί, γιατί ωθεί στο να αντιμετωπίζεις τα πάντα χωρίς φόβο με μια διψασμένη περιέργεια και επιμονή. Είναι προτέρημα να λες αυτό που νοιώθεις και αυτό που σκέφτεσαι, γιατί είσαι αληθινός, αυθόρμητος, ακίνδυνος… δεν κρύβεσαι και δεν προσποιήσε. Η ψυχή σου είναι αγνή δεν έχεις ανάγκη να κακολογήσεις κάποιον πίσω του γιατί είσαι ξεκάθαρα αληθινός μπροστά του.

Λεφτά λεφτά λεφτά… είναι χρήσιμα, αλλά όχι αναγκαία. Θες να έχεις τα βασικά για να μπορείς να φας, να πληρώσεις το ρεύμα, να αγοράσεις ένα δώρο στα γενέθλια στις γιορτές των φίλων σου… Ως εκεί όμως. Τα μεγαλεία αν δεν έχεις χτίσει την ουσία σου σωστά, δεν ωφελούν κανέναν! Επίπεδο είναι να είσαι απλός και αληθινός. Ο πλούσιος και δήθεν δεν έχει πάντα επίπεδο. Ένα πανέμορφο παλάτι έχει το οποίο όμως είναι χτισμένο στην άμμο, κάτι που καταλαβαίνεις αμέσως, αν ξεθαμπωθείς από την υποκειμενική σιγουριά που σου προκαλούν τα εκατοστάευρα και γνωρίσεις τον άνθρωπο πίσω από αυτά!

Και εγώ είχα λεφτά, πήγαινα σε πανάκριβα ξενοδοχεία, σπίτι μου είχα πάντα την τελευταία τεχνολογία σε όλα, είχα ρούχα που θα μπορούσαν να ντυθούν 3 κορίτσια της τότε ηλικίας μου και όταν ταξίδευα πάντα καθόμουνα στις μπροστινές θέσεις για περισσότερη άνεση και καλύτερη επιλογή στο φαγητό. Κινητό τηλέφωνο είχα από τις πρώτες συμμαθήτριες μου στο σχολείο. Πήγαινα μαθήματα τένις, πιάνο, κολύμβησης, αγγλικά, γερμανικά… summer school στην Oξφόρδη κτλ κτλ κτλ….

Δεν ήμουνα ευτυχισμένη! Τώρα με λιγότερο εισόδημα, αλλά τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου ομολογώ ότι έχω διάθεση να ζήσω πολύ περισσότερο από τότε και είμαι πραγματικά ευτυχισμένη.

Άρα δείτε λίγο μέσα στους ανθρώπους και όχι μέσα στις τσέπες τους!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!