Τρύφωνας Τρύφωνος : “Οι παλιοί έχουν ευθύνες οι νέοι έχουν ελπίδες”

1

Για τρεις θητείες Δημοτικός Σύμβουλος (ΔΗΚΟ) Λάρνακας, ανώτερο στέλεχος συνεργατισμού, για χρόνια στα κοινά της Λάρνακας και 44 ετών. Σήμερα ο Τρύφωνας Τρύφωνος είναι υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας (με το ΔΗΚΟ) και εμείς αδράξαμε την ευκαιρία για μια κουβέντα μαζί του για να μας αναλύσει τις δικές του θέσεις αλλά και απόψεις τόσο για την Λάρνακα όσο και για την πολιτική ζωή του τόπου.

Της Γιώτας Δημητρίου

Τρύφωνα τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική ζωή του τόπου;
Καταρχάς είμαι στα κοινά από το 2001 αφού από τότε είμαι Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ στη Λάρνακα, για τρεις θητείες, ενώ από το 2003 είμαι Πρόξενος της Γκάμπιας στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή είμαι αναμειγμένος σε πολλές άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Άρα δεν είναι κάτι καινούριο η εμπλοκή μου στα κοινά.
Η κοινωνία αλλάζει και έχουμε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν γίνεται να κάνουμε κριτική αλλά να απέχουμε από τα όσα διαδραματίζονται. Έχουμε δει τους παλιούς πως έχουν χειριστεί τα πράγματα, τώρα ας δούμε και νέους ανθρώπους τι μπορούν να κάνουν. Το μέλλον ανήκει στους νέους.

Ως υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ για την πόλη και επαρχίας Λάρνακας ποια θεωρείς ως τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας;
Η ψηλή ανεργεία. Η Λάρνακα είναι η πιο αδικημένη πόλη διαχρονικά. Έχουμε το πιο ωραίο παραλιακό μέτωπο, από την περιοχή Δεκέλειας μέχρι το Μακένζυ και δεν έτυχε κατάλληλης μεταχείρισης από πολιτικής ηγεσίας.
Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου που μοιράζουν την πόλη στα δυο και κρατούν όμηρο το παραλιακό μέτωπο, πρέπει να φύγουν.
Καθυστερούν αναπτυξιακά έργα.
Φανταστείτε μια Λάρνακα με μια νέα Μαρίνα και ανάπτυξη από την Δεκέλεια μέχρι και τα Περβόλια!
Η Λάρνακα αδικείται. Σχεδόν όλοι οι τουρίστες (ένα 70%) έρχονται στη Κύπρο μέσω της Λάρνακας, δεν γίνεται λοιπόν να κρατεί μόνο μια μικρή μερίδα τουρισμού η πόλη. Μη ξεχνάμε πως η Λάρνακα απέχει μόνο 30 λεπτά από την Αγία Νάπα, από την Λευκωσία και 40 μόνο λεπτά από την Λεμεσό, έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας περιζήτητος τουριστικός προορισμός.

Λέγεται ότι κατά καιρούς έρχονταν επενδυτές στη πόλη αλλά κάποιοι σε θέσεις κλειδιά τους έδιωχναν. Ως δημοτικός σύμβουλος εδώ και 3 θητείες, ποια η δικιά σας άποψη;
Δεν θέλω να πιστεύω πως 2-3 κρατούσαν το μέλλον της πόλης στα χέρια τους και έπρατταν για τα δικά τους συμφέροντα αφήνοντας την πόλη πίσω. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορούμε να μην υποψιαζόμαστε ότι ενδεχομένως κάποιοι ίσως να λειτουργούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

2Οι θέσεις σας για τη Λάρνακα, ως υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ, είναι υποθέτω οι θέσεις του ΔΗΚΟ για την Λάρνακα….
Οι θέσεις μου για την Λάρνακα εκφράζουν κατά κάποιο τρόπο τις θέσεις του ΔΗΚΟ αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι προσωπικές μου απόψεις με γνώμονα ποια είναι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πόλης. Και ως νέος άνθρωπος έχω υποσχεθεί πως αν εκλεγώ βουλευτής, οι αποφάσεις μου θα έχουν γνώμονα το καλό της πόλης και τίποτα άλλο. Κι αυτή είναι η διαφορά που θέλουμε να κάνουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι. Αν πραγματικά επιθυμούμε να προχωρήσουμε μπροστά οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι σταθερές και να έχουμε στο νου μας το καλό της πόλης μας και τίποτα άλλο.

Οι εσωκομματικές ενδεχομένως διαμάχες μέσα στο ΔΗΚΟ θεωρείτε ότι μπορούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους ή θα ψηφίσουν πρόσωπα και όχι κόμματα;
Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, τα πρόσωπα, οι άνθρωποι μένουν. Κοιτάξετε, ο κόσμος θα ακούσει πολλά σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αλλά εμείς είμαστε εδώ για τον απλό τον κόσμο, για να βοηθήσουμε.

Οι θέσεις σας για το κυπριακό ποιες είναι;
Οι θέσεις μας είναι αυτές που συνάδουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από αυτά που οφείλουν να σεβαστούν για εμάς.

Δηλαδή;
Είμαι υπερ μίας λύσης, αλλά πρέπει να είναι σωστή και βιώσιμη λύση και τότε δεν θα οφεληθεί μόνο η Λάρνακα αλλά ολόκληρη η Κύπρος.
Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια σωστή λύση, να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά.

Ως ανώτερο στέλεχος Συνεργατισμού ποια η άποψη σας για την οικονομική κατάσταση του τόπου μας σήμερα;
Καταρχάς επικροτούμε το γεγονός ότι έχουμε βγει από το Μνημόνιο, αλλά απ’ την άλλη παρατηρούμε ότι με την ανεργία στα ύψη και με αρκετές οικογένειες να ζουν μία οικονομική εξαθλίωση και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, είναι ξεκάθαρο πως το οικονομικό πρόβλημα και κρίση εξακολουθεί να υπάρχει. Υπήρξε μια ανάκαμψη και πρόοδος, αλλά με τόσα κοινωνικά παντοπωλεία, με μισθούς των 500 ευρώ και τόση ανεργία, είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ.

Ποιος ο ρόλος των τραπεζών στην οικονομική κρίση στην Κύπρο;
Ένα πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες. Αλλά απ’ την άλλη, οικονομία χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει! Εδώ να τονίσω πως ο συνεργατισμός είναι ένα διαφορετικό κομμάτι από τις τράπεζες. Ο Συνεργατισμός έχει διαχρονικά βοηθήσει και στηρίξει την οικονομία του τόπου, χιλιάδες νοικοκυριά και κόσμο, ήταν και είναι κοντά στο λαό.

Η ανεργία μαστίζει τον τόπο αλλά και την Λάρνακα. Έχετε κάποιες προτάσεις τουλάχιστον όσον αφορά στη Λάρνακα;
Αν γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί τότε θα μπορέσουν να ανοιχτούν πολλές θέσεις εργασίας και αναφέρω συγκεκριμένα τι εννοώ σωστούς σχεδιασμούς:
Α) Ανάπτυξη του τουρισμού στη Λάρνακα, με την σωστή αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης μας (Εμπορικό και Επιβατικό) έτσι ώστε να προωθηθεί το τουριστικό όραμα της πόλης.
Β) Αξιοποίηση ιατρικού τουρισμού
Γ) Αξιοποίηση αθλητικού τουρισμού
Δ) Αξιοποίηση παραλιακού μετώπου

Ως πρόξενος της Γκάμπιας θα παρακολουθείτε πολλά περιστατικά μεταναστών. Αλήθεια ποια η γνώμη σας για το προσφυγικό που εκτυλίσσεται τόσο στην γειτονική μας Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη;
Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους επειδή κινδυνεύουν οι ζωές τους και των παιδιών τους. Να φεύγουν πχ από τον πόλεμο στη Συρία και να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και αντί αυτού να πεθαίνουν μεσοπέλαγα. Αφήσαμε την Ελλάδα να εργάζεται για το προσφυγικό αλλά έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη παρακολουθεί μόνο, ή κλείνει σύνορα. Πρέπει επιτέλους και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Αυτό που συμβαίνει δε μας τιμά ως ανθρώπους, αλλά ούτε και εμάς που θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική. Έπρεπε να είχαν ήδη βρεθεί πολιτικές λύσεις έτσι ώστε να σωθούν και να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, προσωπικότητες αν θέλετε, που να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν λύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως το 1974 εδώ δίπλα σε γειτονικά χωριά της Λάρνακας υπήρχαν αντίσκηνα με πρόσφυγες μέσα.

Τελικά η Ευρώπη αποδεικνύεται κάτι άλλο από αυτό που πιστεύαμε;
Η Ευρώπη μπορεί να πράττει λάθος σε κάποια ζητήματα, αλλά είμαστε μέρος της και οφείλουμε να την αλλάξουμε έτσι ώστε να γίνει αυτή η Ευρώπη την οποία ονειρευτήκαμε, η Ευρώπη των λαών. Σήμερα έχουμε την Βόρεια και την Νότια Ευρώπη, αυτοί που ζουν καλά και οι άλλοι που δεινοπαθούν. Πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα αλλά βεβαίως με δράση εντός της Ευρώπης. Είμαστε Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να την απαρνηθούμε. Θέλουμε την Ευρώπη, αλλά θέλουμε μια σωστή Ευρώπη.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Λάρνακα αν εκλεγείτε;
Κοίταξε, θα μπορούσα να αρχίσω να λέω “θα” και “θα”. Το όραμα μου είναι ένα: Να είμαι δίπλα στον πολίτη, να μπορώ να τον ακούω και να είμαι η φωνή του μέσα στην Βουλή.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος για τρεις θητείες ήσασταν δίπλα στον πολίτη;
Νομίζω αυτό μπορούν να το απαντήσουν οι θέσεις μου που είχα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι προσωπικές μου προτάσεις που έπαιρνα ενώπιον του εκάστοτε Δημάρχου και μάλιστα κάποιες από αυτές τις προτάσεις έχουν υλοποιηθεί.
Πιστεύω ότι η σταθερή επανεκλογή μου τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν αποδείξει ότι είμαι δίπλα στον πολίτη και γι’αυτό με στήριζαν σταθερά.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται, τους ευχαριστώ και πάλι και τους διαβεβαιώ πως με την ίδια ειλικρίνεια και δυναμισμό που αξιοποίησα το πολιτικό αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, θα ασκίσω και στο βουλευτικό.

Κύριε Τρύφωνα κλείνοντας πείτε μας ποιο είναι το προσωπικό σας μότο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για τις Βουλευτικές;
“Οι παλιοί έχουν ευθύνες οι νέοι έχουν ελπίδες”.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!