Ανοικτή Επιστολή στον Δημαρχεύοντα Λάρνακας κύριο Πέτρο Χριστοδούλου

21 Μαρτίου 2016
Ανοικτή Επιστολή στον Δημαρχεύοντα Λάρνακας κύριο Πέτρο Χριστοδούλου

387935_115612921889007_2127170766_nΑγαπητέ Κύριε Χριστοδούλου,

καταρχάς να σας ευχηθώ κάθε δύναμη στο νέο αυτό ρόλο που έχετε αναλάβει μετά τα γεγονότα της σύλληψης του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Μπορώ να πω ότι χαίρομαι που αναλαμβάνει την Δημαρχεία ένας άνθρωπος ο οποίος τόσο αυτός όσο και η Δημοτική Ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής (ΕΔΕΚ) είχε ταχθεί κατά της μετατροπής του λιμανιού της πόλης μας σε ενεργειακό και στις 8/2/2016 είχε ψηφίσει ΟΧΙ στην παράταση εργασιών των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι της πόλης μας.

Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που η πόλη μας κινδύνεψε να θέσει σε ρίσκο την δημόσια υγεία, ασφάλεια αλλά και περιβάλλον για το συμφέρον κάποιων ξένων εταιρειών. Εταιρειών που στο εξωτερικό κατηγορούνται για σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα (ο επικεφαλής της ΕΝΙ Paolo Scaroni έχει φυλακιστεί για περιβαλλοντικά εγκλήματα ενώ οι κατηγορίες για την Halliburton, για πολλά θέματα, είναι γνωστές ανά την υφήλιο και δεν είναι μόνο η πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό).

Τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια δημιουργήθηκαν ανεξάρτητες ομάδες πολιτών
(με πολίτες από όλες τις κομματικές και ιδεολογικές παρατάξεις) οι οποίες αγωνίστηκαν και ακόμα αγωνίζονται για να τεθεί το δημόσιο καλό πάνω από τα κέρδη των ξένων εταιρειών ή όποια άλλα συμφέροντα. Ομάδες που αγωνίστηκαν προσφέροντας με ανιδιοτέλεια σε ένα αγώνα που μοναδικός γνώμονας ήταν το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Πέρα από τα βαρυσήμανατα θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος, υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάλει ταφόπλακα στο τουριστικό όραμα που είχε ανέκαθεν αυτή η πόλη. Μια τουριστική ανάπτυξη στη πόλη και μια μικτή συμβατή ανάπτυξη στο λιμάνι της Λάρνακας (επιβατικό τουριστικό) θα βοηθήσει οικονομικά ολόκληρη τη πόλη. Θα δώσει θέσεις εργασίας σε αρκετούς συμπολίτες μας, μόνιμες θέσεις εργασίας που θα ωφελούν το κοινό όραμα που είχαν πάντα οι Λαρνακείς για τουριστική ανάπτυξη.

Οι συμπολίτες μας κύριε Χριστοδούλου ρωτούν: Οι τουριστικοι πράκτορες και οι ξεναγοι παίρνουν τους τουρίστες στα Λευκαρα ή ακόμα και στα κατεχομενα γιατί έχουν “συμφωνίες”. Γιατί δεν γίνονται συμφωνίες για να επισκέπτονται και τα αξιοθέατα της Λάρνακας; Γιατί δεν τους παραλαμβάνει πρώτα κάποιος εδώ στη Λάρνακα, να τους ξεναγήσει στην πόλη ή και να διανυκτερεύσουν στην πόλη κάποιες μέρες; Ο ΚΟΤ τι κάνει για την πόλη μας την Λάρνακα; Αυτή η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη τι κάνει; Ή έχουν κι αυτοί άλλα προσωπικά συμφέροντα και συμφωνίες; Τα Μουσεία της Λάρνακας είναι παραμελημενα ενώ θα έπρεπε να ήταν από τα βασικά σημεία τουρισμού. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βλέπουμε διαφημίσεις όπως το pafos zoo. Ναι, μάλιστα. Που είναι η διαφήμιση της Λάρνακας; Και γιατί δεν κερδίζει η πόλη μας κάτι από το αεροδρόμιο; Μέρος της φορολογίας των επιβατών γιατί δεν δίνεται στον Δήμο μας; Στην τελική, όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το αεροδρόμιο τις πληρώνει η Λάρνακα.

Τα πιο πάνω ερωτήματα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από συνδημότες μας.
Αλήθεια, ποιες είναι οι απαντήσεις;

Αληθεύει η φήμη ότι έρχονταν επενδυτές στην πόλη μας αλλά “κάποιοι” τους έδιωχναν; Μήπως ήρθε η ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναπροσδιορίσει ποιοι αποφασίζουν για την τουριστική ανάπτυξη και προώθηση της πόλης; Να βρει τρόπους το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο να φέρει επενδυτές;
Ουαί και αλοίμονο αν ισχύει το ότι αφήσαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, το ότι αφήσαμε αυτούς που δεν θέλουν τουριστική ανάπτυξη στη Λάρνακα να είναι οι επικεφαλής της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης!

Δεν γίνεται οι λίγοι να καταστρέφουν το δημόσιο καλό μιας πόλης.

Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί.
Οι βαριές βιομηχανίες οφείλουν και πρέπει να γίνονται σε χώρους μακριά από κατοικημένες περιοχές και αυτό είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.
Η Λάρνακα είναι φτιαγμένη για τουριστική ανάπτυξη αυτό μαρτυρούν οι θάλασσες της, τα μνημεία της, ο ήλιος της που λάμπει ολόχρονα, η ανάπτυξη στην περιοχή Μακένζι, το όραμα που κουβαλεί εδώ και χρόνια η πόλη του Ζήνωνα.

“H Λάρνακα ζητά τα αυτονόητα, Υγεία, Ασφάλεια, Σεβασμό στο Περιβάλλον και Τουριστική Ανάπτυξη”, αυτό φωνάζαμε τότε στην πρώτη διαδήλωση ανήμερα του Αγίου Λαζάρου (Απρίλιο 2014) που διοργάνωσε το Skala Times με την στήριξη όλης σχεδόν της πόλης. Αυτό θα διεκδικούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα. 

Εύχομαι και ελπίζω ότι θα είστε σύμμαχος μας, έτσι ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί (Δημοτικό Συμβούλιο και Πολίτες) για μια Λάρνακα η οποία θα αποκτήσει όλα όσα της αξίζουν. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Μα προπαντός για το δημόσιο καλό και όχι το καλό των λίγων.

Με εκτίμηση,
Γιώτα Δημητρίου
Δημοσιογράφος
Αρχισυντάκτρια
Skala Times (www.skalatimes.com)
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!