Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας “Playback Theatre”

11406270_547599678714353_9147476484625251751_oTο Playback Theatre είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που έχει τις ρίζες του στο Ψυχόδραμα του Moreno και το Θέατρο του Αυθορμητισμού. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄70 στην Αμερική από τους Jonathan Fox και Jo Salas και μετέπειτα διαδόθηκε και αναπτύχθηκε σε πολλές άλλες χώρες όπως Αυστραλία, Καναδά, Αγγλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία. Το 2003 έφτασε στην Ελλάδα και το Νοέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη παράσταση του Playback Theatre στην Κύπρο μέσω ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος με τη συμμετοχή ηθοποιών και μουσικών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Το Playback theatre αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα ηθοποιών, αυτοσχεδιάζει και παρουσιάζει σε θεατρική μορφή τα συναισθήματα και τις ιστορίες των θεατών. Η ομάδα αυτή αποτελείται από το συντονιστή-παρουσιαστή, τέσσερις ηθοποιούς και ένα-δυο μουσικούς.

Σύμφωνα με τον Jonathan Fox, o καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις το Playback Theatre σε κάποιον που ποτέ δεν έχει δει είναι η περιγραφή μιας εικόνας. Σκεφτείτε μια αίθουσα στην οποία υπάρχουν τέσσερις κύβοι στους οποίους κάθονται οι ηθοποιοί. Ακριβώς απέναντι τους βρίσκονται καθισμένοι οι θεατές, ενώ στα αριστερά των ηθοποιών κάθεται/κάθονται ο/οι μουσικός/οί με τα μουσικά όργανα. Στα δεξιά των ηθοποιών υπάρχουν δυο καρέκλες, μια για τον αφηγητή-θεατή ο οποίος εθελοντικά αφηγείται ένα βίωμα του και μια για τον παρουσιαστή.

Μια παράσταση Playback Theatre αποτελεί τη σύνθεση των διαφορετικών ιστοριών και συναισθημάτων των θεατών της, γι’ αυτό και θεωρείται μια διαδικασία εντελώς αυθόρμητη και με τελετουργικό χαρακτήρα. Χωρίς θεατές δεν μπορεί να επιτευχθεί μια παράσταση Playback Theatre, γιατί απλούστατα οι συγγραφείς της κάθε παράστασης είναι το ίδιο το κοινό.

Το κοινό έρχεται σε επικοινωνία με τους ηθοποιούς μέσω του παρουσιαστή, ο οποίος θέτει κάποιες ερωτήσεις στον αφηγητή. Μόλις ολοκληρωθεί η ιστορία ο παρουσιαστής ζητά από τους ηθοποιούς να την παρουσιάσουν με κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές. Οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν ενώ η μουσική συνοδεύει τη θεατρική πράξη. Ο σκοπός όλης της ομάδας είναι η αρμονική συνεργασία για τη σκιαγράφηση της καρδιάς της ιστορίας.

Ο αφηγητής έχει την ευκαιρία να αναβιώσει την ιστορία του, να τη δει με άλλο μάτι ή ακόμα και να την κατανοήσει. Όλες οι ιστορίες οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια, γίνονται αυτόματα σημαντικές καθώς η κάθε ιστορία έχει το σκοπό της στην παράσταση. Οι θεατές ταυτίζονται με τις ιστορίες άλλων και θυμούνται δικές τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Playback Τheatre μοιάζει με ένα παιχνίδι συνειρμών. Μέσα από τη δραματοποίηση μιας ιστορίας, ο κάθε θεατής φέρνει στο νου του δικά του βιώματα.

Τα βιωματικά εργαστήρια, τα οποία προσφέρονται στο χώρο του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας, απευθύνονται σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη πείρα στο θέατρο.

Για ηλικίες:
6-12 ετών,
13-17 ετώ
και 18 ετών και άνω.

Εκπαιδεύτρια: Μαρία Κυριάκου

Τίτλοι σπουδών:
Εικαστικός (BA) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, Θεραπέυτρια μέσω Τεχνών (MA) Μουσικοθεραπεία, χοροκινητικοθεραπεία, πλαστικές και γραφικές τέχνες, θεατροθεραπεία. Μέθοδοι και τεχνικές παρέμβασης, στο Πανεπιστήμιο Σπουδών «ROMA TRE» Ρώμη Ιταλία, και Συντονίστρια και ηθοποιός του Playback Theatre της Ιταλικής σχολής Playback Theatre παράρτημα του Ιnternational Playback Theatre School,

Τηλέφωνα: 96-355271
E-mail: mariakyriakouts@gmail.com

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας Αγίας Φανερωμένης 67,6025 Λάρνακα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!