Kατερίνα Κυπριανού: “Μόνο όταν χορεύω είμαι ολοκληρωτικά ο εαυτός μου”

1

Σπούδασε χορό στην Αθήνα. Ήταν Ιέρεια στους Ολυμπιακούς του 2012. Η αγάπη της για τον χορό την οδήγησε στην Αυστραλία. Στις 20 του Δεκέμβρη εγκαινιάζει την δική της σχολή Mon Ballet στη πόλη της, την Λάρνακα.
Εμείς κουβεντιάσαμε με την Κατερίνα Κυπριανού η οποία ανάμεσα σε άλλα τονίζει: “ο χορός για μένα δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να εκφράζομαι, αλλά είναι και ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Μόνο όταν χορεύω είμαι ολοκληρωτικά ο εαυτός μου”.

Skala Times

Kατερίνα που και τι έχεις σπουδάσει;
Σπούδασα στην Αθήνα, στην Ιδιωτική Σχολή Ραλλού Μανου. Εκεί πήρα πτυχίο Δασκάλας Χορού. 
Και τώρα κάνω το δέυτερο μου πτυχίο, μέσω απόστασης,  με το Russian Ballet Society του Edinburgh.

lastΥπάρχουν διαφορές Κύπρου -Ελλάδας όσον αφορά την τέχνη του χορού και του μπαλέτου;
Ναι υπάρχουν διαφορές. Γενικά νομίζω πως η τέχνη προσδιορίζεται από την κουλτούρα μιας χώρας. Και έχουμε αρκετές διαφορές με την Ελλάδα και στην νοοτροπία μας και στην συμπεριφορά μας αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζουμε την τέχνη.
Όσο για τις ευκαιρίες ναι θα έλεγα πως υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα όσο αφορά τον όρο χορεύτρια. Στην Κύπρο είναι πιο δύσκολο να δουλέψεις σαν χορεύτρια δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες, αν και νομίζω σιγά σιγά αλλάζει αυτό. 

H αγάπη σου για τον χορό και το μπαλέτο σε οδήγησε και στην Αυστραλία. Τι έκανες εκεί και πόσο διαφορετικά είναι εκεί, από την Ευρώπη, όσον αφορά την τέχνη του χορού και του μπαλέτου;
Αυστραλία..,, Στην Αυστραλία δούλεψα σαν δασκάλα μπαλέτου άλλα και σαν χορεύτρια σε ένα έργο της Becky Hilton. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.
Θα έλεγα ότι είναι αρκετά διαφορετικά από την Ευρώπη για τον λόγο που είχα αναφέρει πιο πάνω. Επειδή ο χορός και η τέχνη γενικά προσδιορίζεται – δημιουργείται απο την κουλτούρα μιας χώρας. Και η Αυστραλία δυστυχώς δεν είναι πλούσια στην κουλτούρα της όσο είναι η Ευρώπη. Η Αυστραλία είναι αρκετά σύγχρονη και πιστεύω πως είναι δύσκολο για ένα καλλιτέχνη να δημιουργήσει εκεί, έτσι τουλάχιστο το βίωσα εγώ. Πιστεύω ότι ο κάθε ένας δημιουργεί με τα ερεθίσματα που του προσφέρει μια χώρα, ένα τοπίο, ένας άνθρωπος, και πολλά άλλα.

Η εμπειρία σου στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 τι σου πρόσφερε; 3
Καταρχάς να πω ίτι εγώ ήμουν Ιέρεια και ήμουν παρούσα στην Τελετή Αφης που γίνεται πάντα στην Αρχαία Ολυμπία, δεν παρευρεθήκαμε στο Λονδίνο.
Αυτό το όμορφο ταξίδι ξεκίνησε όσο σπούδαζα. Θυμάμαι εκείνη την ημέρα όταν ήρθε η Άρτεμης Ιγνατίου η χορογράφος μας στην σχολή είχαμε μάθημα σύχρονο. Εκείνη απλά κάθισε και μας παρακολουθούσε που χορεύαμε και στο τέλος του μαθήματος μου λέει η Αλίκη Καζουρη η διευθύντρια σπουδών μας “ετοιμάσου για Ολυμπία”.
Να σου πω την αλήθεια πριν πάω στην Ολυμπία δεν ήμουν και τόσο συνειδητοποιημένη, ευαισθητοποιημένη με το θέμα. Στη συνέχεια όμως, αλλά και κατά την διάρκεια διαμονής μας στην Ολυμπία αυτό με στιγμάτησε. Μέσα μου ένοιωθα περήφανη που ήμουν εκεί, και ακόμη το νοιώθω.

Πότε ξεκίνησε την λειτουργία του το Mon Ballet School στη Λάρνακα και τι μαθήματα προσφέρονται;
Το Mon Ballet School ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Στην σχολή προσφέρονται μαθήματα μπαλέτου, μοντέρνου και σύγχρονου χορού.
Επίσης στην σχολή υπάρχει το 
The Place, που είναι ένας χώρος που συμπληρώνει την σχολη όπου εκεί προσφέρονται μαθήματα όπως θεατρικό εργαστήρι, και yoga.
Τα μαθήματα μας προσφέρονται σε μικρούς άλλα και σε μεγάλους, ενήλικες.

Στις 20 Δεκεμβρίου είναι τα εγκαίνια της σχολής Mon Ballet School. Να πούμε λίγα λόγια;
Ναι βεβαίως. Τα εγκαίνια μας θα είναι στην σχολή, στην οδό Αδαμάντιου Κοραή 9 στη Λάρνακα. Η σχολή βρίσκεται κοντά στο Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, τα εγκαίνια θα ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα και θα είμαστε εκεί μέχρι τις 7.
Πιστεύω πως θα είναι ένα όμορφο απόγευμα και επίσης θα είναι μια καλή ευκαιρία να έρθει ο κόσμος να δει από κοντά τη σχολή μας που νιώθω ότι πρόκειται για μια πραγματικά όμορφη πινελιά στη Λάρνακα.

Τέλος, για σένα Κατερίνα τι σημαίνει η τέχνη του χορού;
Νομίζω ότι οι περισσότεροι χορευτές και γενικά οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την τέχνη τους είναι δύσκολο να απαντήσουν μια τέτοια ερώτηση και να θέσουν σε ένα μόνο πλαίσιο την απάντηση.
Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον χορό, ότι έχουμε να πούμε και να εκφράσουμε το κάνουμε με το σώμα μας. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε.
Και ξέρεις, αυτή είναι η μαγεία του χορού, να σου μιλάει ο άλλος με το σώμα του και εσύ να καταλαβαίνεις τι θέλει να πει.
Απλά θα σου πω ότι ο χορός για μένα δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να εκφράζομαι αλλά είναι και ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους ανθρώπους.
Μόνο όταν χορεύω είμαι ολοκληρωτικά ο εαυτός μου.
2

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!