Για το περιβάλλον, για τις ζωές μας!

Γιώτα Δημητρίου
Δημοσιογράφος
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας
Δεκέμβριος 2015

environment-vision

Στις 26/11/2015 το νεοεκλεγές 9μελες συμβούλιο του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας με υπέδειξε Πρόεδρο του Κινήματος.
Μια θέση/ρόλος που αποδέχθηκα γνωρίζοντας την ευθύνη αλλά συνάμα και την πρόκληση που απαιτεί η θέση αυτή. Μια θέση που, όπως και το ίδιο το Κίνημα, υπάρχει μέσα από τον εθελοντισμό.

Ιδιαίτερα σήμερα, που επιχειρείται η επικίνδυνη και παράνομη βιομηχανοποίηση της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας καλείται εντός και εκτός Κύπρου (πχ στις Βρυξέλες όπου κατέχει μια θέση στο EEB –Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος- ως μέλος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΜΚΟ) να λάβει έντονη δράση.

Θα ήμασταν βέβαια αφελείς αν περιορίζαμε τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της Λάρνακας μόνο στην βιομηχανοποίηση της, που βεβαίως είναι το σημαντικότερο, αλλά όχι και το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θα δράσουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνει πράξη η μετακίνηση των εγκαταστάσεων Πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου που σήμερα βρίσκονται στη καρδιά της πόλης. Δίνουμε συγχαρητήρια στις αρχές που μερίμνησαν όπως μετακινηθούν οι κρατικές εγκαταστάσεις Πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου, αλλά υπενθυμίζουμε ότι αυτές αποτελούν μόνο το 15-20 τοις εκατό των επικίνδυνων (σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο) αυτών εγκαταστάσεων. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ιδιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες αποτελούν το 80% ; Πότε επιτέλους θα καθαρίσει η πόλη από αυτές τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων;

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θα δράσουμε έτσι ώστε το ερείπιο κτήριο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής να πάψει να μολύνει το περιβάλλον με χαλάσματα τα οποία προκαλούν προβλήματα ρύπανσης στο περιβάλλον και την ίδια ώρα τρομοκρατούν τους κατοίκους γύρω από το κτήριο αφού η περιοχή έχει γεμίσει με τρωκτικά, σκόνη, και τα χαλάσματα θυμίζουν εμπόλεμη περιοχή.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θα ασχοληθούμε με τα ανύπαρκτα ή παραμελημένα πάρκα της πόλης, στόχος μας θα είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ. Περισσότερη ομορφιά σε πάρκα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους και να αποτελούν καταφύγιο ομορφιάς.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θα μεριμνήσουμε ώστε τα ετοιμόρροπα διατηρητέα κτήρια μέσα στη πόλη να αποκτήσουν την φροντίδα που τους αξίζει και όχι να αποτελούν εστία ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θα ασχοληθούμε με τις θάλασσες της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας. Είμαστε περήφανοι για τις γαλάζιες σημαίες, αλλά οι θάλασσες μας ως δημόσιο αγαθό, ως θαύμα της φύσης, αξίζουν περισσότερη φροντίδα και μελέτη.
Την ίδια ώρα οφείλουμε να στηρίξουμε τις οργανώσεις που αγωνίζονται για την διάσωση του Ακάμα ή για την προστασία των θαλασσών σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα και οπουδήποτε αλλού στο νησί μας.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας να ενδυναμώσουν το έργο μας, με το να γίνουν μέλη μας, με το να μας ενημερώνουν για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που οι ίδιοι παρατηρούν στη πόλη και επαρχία Λάρνακας, στη γειτονιά τους, με το να λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις μας.

Ως Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας καλούμε όλες και όλους να έχουν κατά νου πως το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία μας! Κρούσματα καρκίνου, αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων υγείας προκαλούνται λόγω της ρύπανσης στο περιβάλλον.
Αν η υγεία μας είναι το πιο σημαντικό, τότε οφείλουμε με κάθε τρόπο να την διαφυλάξουμε.

Προστατεύοντας το περιβάλλον προστατεύουμε την υγεία μας…και την υγεία όσων αγαπάμε. Την υγεία κάθε παιδιού, κάθε έφηβου, κάθε ενήλικα, κάθε ηλικιωμένου, που ζει σε αυτό τον τόπο.

Ως Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας, μέχρι τον Νοέμβριο 2016 που λήγει η θητεία μου, σκοπεύω να κάνω ότι μπορώ με πάσα ανιδιοτέλεια, μέσα από τον εθελοντισμό που θεωρώ ως ένα δυνατό όπλο για να παν οι κοινωνίες μπροστά, έτσι ώστε τα πιο πάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και επαρχία Λάρνακας να λυθούν όσο περισσότερο γίνεται. Συλλογικά, το 9μελες συμβούλιο και τα μέλη του Κινήματος θα εργαστούμε για τα πιο πάνω, αλλά και για άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Ένας άνθρωπος είναι δύσκολο να αλλάξει την κοινωνία.
Πολλοί άνθρωποι μαζί είναι εύκολο να αλλάξουν όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!