Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Δεν ήταν “άτυχη”, ΘΥΜΑ ήταν”

Της Γιώτας Δημητρίου

2

H Ντανιέλα της οποίας το όνομα έγινε viral σε όλα τα sites και ΜΜΕ είναι η κοπέλα η οποία βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στη Λάρνακα το βράδυ της Κυριακής (1/11).
Σύμφωνα με την αστυνομία ο θάνατός της είχε επέλθει αρκετά νωρίτερα,πριν την βρουν, επίσης όταν ο δράστης απεχώρησε από το διαμέρισμα εκείνη ήταν ακόμα ζωντανή.
Η ιατροδικαστική γνωμάτευση αναφέρει ότι ο θάνατος της οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ασφυξία από εισρόφηση αίματος και εμεσμάτων.

Δεν έχει σημασία αν “ήταν καλλονή”, αν “ήταν 36 ετών” και άλλες πληροφορίες ή χαρακτηρισμοί με τα οποία κάποιοι έσπευσαν να ντύσουν τα ρεπορτάζ τους.
Και ούτε ήταν “άτυχη” όπως την χαρακτήρισαν τα περισσότερα δημοσιεύματα! Η κοπέλα ήταν θύμα! ΘΥΜΑ ήταν! Θ
ύμα έκφυλης και ρατσιστικής βίας.
Ίσως ο θύτης να ήταν ο τύπος που με “απλά” σεξιστικά σχόλια περνούσε απαρατήρητος. Ίσως να ήταν ο τύπος που με ρατσιστικές συμπεριφορές πορευόταν σε μια κοινωνία που τον ανεχόταν, μια κοινωνία που διακατέχεται από τάσεις ανοχής και που αφήνει τα αυγά των έκφυλων, φαλλοκρατών, αλλά και ρατσιστών, να εκκολάπτονται.

Σημασία έχει ότι στο κόσμο των κακοποιημένων γυναικών επικρατεί ομίχλη και ως εκ τούτου τα εγκλήματα (ποικιλόμορφα) διαπράττονται σε ομιχλώδεις τοπία.
Συναισθηματική, ψυχολογική βία.
Λεκτική βία.
Σωματική βία.
Σεξουαλική βία ή σεξουαλική παρενόχληση.

Ορισμός έμφυλης βίας: Κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή”. (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών -4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών).

Τα συνθήματα, οι ατάκες “δεν είσαι μόνη” και οι γραμμές στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες800px-cruces_lomas_del_poleo-iose
ηχούν ωραία. Αλλά, υποψιάζομαι, πως μια γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο χρειάζεται οργανώσεις που πρωτίστως θα της δώσουν τα εφόδια και τις γνώσεις για να τρέξει μακριά απ’ τον θύτη της. Την διαπαιδαγώγηση που θα της δώσει δύναμη για να μπορέσει να βρει τον εαυτό της, τον δρόμο της.
Οργανώσεις που δεν θα γιορτάζουν μία φορά τον χρόνο την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά θα επιτελούν έργο επί καθημερινής βάσεως, μέσα στην κοινωνία, μέσα στα σχολεία, έτσι ώστε να εμπεδωθεί πως οφείλουμε όλοι να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο που δεν θα επιτρέπει σε κανένα φαλλοκράτη, ρατσιστή, έκφυλο, επιπόλαιο, μαλάκα, να πληγώσει καμιά γυναίκα, κανένα κορίτσι με οποιονδήποτε τρόπο.

Υ.Γ1  Οι θλιβερές στατιστικές βεβαίως δείχνουν πως -μάλλον- εκείνη η ημέρα που θα εμπεδώσουν όλοι ότι έχουν χρέος να σταματούν νωρίς την πορεία κάθε φαλλοκράτη, ρατσιστή, έκφυλου, μαλάκα, που πληγώνει τις κόρες του κόσμου με οποιονδήποτε τρόπο, θα αργήσει.

Υ.Γ2 Παλαιότερο σχετικό άρθρο:
https://www.skalatimes.com/2013/01/05/%CE%BE%CE%B5%CF%86%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-o-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

error: Content is protected !!