Εβδομάδα εκδηλώσεων για το ναυάγιο Ζηνοβία

z1Ο Δήμος Λάρνακας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, o Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία διοργανώνουν και φέτος την εκδήλωση «Εβδομάδα Ζηνοβία» με στόχο τη μεγιστοποίηση της προβολής του σημαντικού αυτού ναυαγίου το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως.

Η θεσμοθετημένη εκδήλωση με την ονομασία “Zenobia Weekexperience the worlds best wreck diving site” θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου 2015 και περιλαμβάνει σειρά γεγονότων και δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων:

  • Δωρεάν μετάβαση για το κοινό 2 φορές την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με glass bottom boats στο Ζηνοβία.

  • Διαγωνισμός υποβρύχιας βιντεογράφησης με θέμα τη θαλάσσια ζωή του Ζηνοβία, με έπαθλα από τη Mercury DiversSuunto και τον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου.

  • Εκπτώσεις από καταδυτικές σχολές για καταδύσεις στο Ζηνοβία καθώς επίσης και για μαθήματα καταδύσεων σε ναυάγια.

  • Μαζική κατάδυση στο Ζηνοβία.

  • Μετάβαση με SUPs από το Μακένζυ στο χώρο του ναυαγίου.

  • Δωρεάν δοκιμή υποβρύχιων θαλασσίων σκούτερ.

  • Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο Ζηνοβία και τα ψάρια που φιλοξενούνται στον τεχνητό αυτό ύφαλο.

  • Υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής από σχολεία της Λάρνακας κατά μήκος των Φοινικούδων με θέμα «Ναυάγια και θαλάσσια ζωή».

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Τεχνητών Υφάλων: Προοπτικές και Οφέλη για τον Καταδυτικό Τουρισμό», υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες στην ιστοσελίδα www.zenobiaweek.comz2

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν ξένοι δημοσιογράφοι εξειδικευμένων περιοδικών κατάδυσης ώστε τόσο το υπό αναφορά ναυάγιο όσο και ο καταδυτικός τουρισμός στην Κύπρο να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή προώθηση στις χώρες-πηγές καταδυτικού τουρισμού.

Δημόσιες χορηγίες εκφράζονται προς τους υποστηρικτές: τους Οργανισμούς ΚΟΤ, Europe Direct Λάρνακας, ΕΒΕ Λάρνακας, ΜΑRINEM, και τις εταιρείες Πετρολίνα, MercurySuunto, Φωτιάδης, WebtoDesigns, Kahuna και Windsurfcity Cyprus.

Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες για τo ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα:

z3Δεν είναι τυχαίο που το Ζηνοβία θεωρείται το καλύτερο σημείο ναυαγιοκατάδυσης στον κόσμο. Πιο κάτω παρατίθενται οι 10 λόγοι για τους οποίους τo ναυάγιο ξεχωρίζει:

  1. Βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ο «Τιτανικός της Μεσογείου».

  2. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ναυάγιο στη Μεσόγειο, με 174 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 21 μέτρα ύψος.

  3. Μετέφερε στ’ αμπάρια του 108 φορτηγά αυτοκίνητα και εμπορεύματα διαφόρων ειδών. Ανάμεσά τους, αυτοκίνητα, στρατιωτικός εξοπλισμός, συστήματα τηλεπικοινωνιών, συστήματα κλιματισμού, παιχνίδια και φαγώσιμα. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω στο βυθό προς εξερεύνηση.

  4. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα από τα εμπορευματοκιβώτια περιείχε ένα εκατομμύριο αυγά, πολλά από τα οποία διατηρούνται ακόμα άθικτα στο βυθό της θάλασσας!

  5. Το Ζηνοβία έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο τεχνητό ύφαλο ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών όπως ροφούς, μπαρακούντα, τόνους, μινέρια, τσιπούρες, μελάνες, παπαδιές, γύλους, χοιρόψαρα, στήρες, παλαμίδες, χάννους, σμέρνες, χταπόδια, σαργούς κ.α.

  6. Λόγω της ύπαρξης του ναυαγίου, αναπτύχθηκε η βιοποικιλότητα του βυθού και ο δύτης μπορεί ν’ απολαύσει κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και διάφορους μικροοργανισμούς. 

  7. Τα νερά της Κύπρου είναι πολύ ζεστά και φτάνουν το καλοκαίρι μέχρι τους 25°C. Η ελάχιστη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία του νερού τον χειμώνα είναι 16°Cκαι συνεπώς αυτό επιτρέπει τις καταδύσεις ολόχρονα.

  8. Οι θάλασσες του κόλπου της Λάρνακας είναι πολύ ασφαλείς.

  9. Το ναυάγιο Ζηνοβία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με σκάφος από τη στεριά.

  10. Η ορατότητα γύρω από το ναυάγιο είναι εξαιρετική και φτάνει τα 50 μέτρα κάτω από το νερό, ενώ το σημείο που βρίσκεται το Ζηνοβία μπορεί κάποιος να το δει με γυμνό μάτι.

Ακόμα 5 ναυάγια στην Περιφέρεια Λάρνακαςz4

Πέραν του Ζηνοβία, στον κόλπο της Λάρνακας υπάρχουν ακόμα πέντε ναυάγια:

  1. Tο μήκους 35 μέτρων πλοίο Αλεξάνδρια το οποίο βρίσκεται 200 περίπου μέτρα δίπλα από το Ζηνοβία.

  2. Iστιοφόρο 18 μέτρων απέναντι από την παραλία των Φοινικούδων.

  3. Το εμπορικό πλοίο Fraggle δυτικά της πόλης της Λάρνακας.

  4. Το πλοίο του Βρετανικού πολεμικού του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου HMS Cricket στην περιοχή Δεκέλειας.

  5. Το ελικόπτερο του Βρετανικού στρατού στην περιοχή Δεκέλειας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!