Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με τον Δήμαρχο Λάρνακας και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

teverΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2015, συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη, με τον Δήμαρχο Λάρνακας και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, ήταν η πρόοδος και οι εξελίξεις σχετικά με το ενιαίο έργο «Λιμάνι – Μαρίνα». Ο Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους και συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με τον επιτυχόντα προσφροροδότη που είναι η Κοινοπραξία «Ζήνων» και αναμένεται Νομική Επεξεργασία και υπογραφή των Συμβολαίων, γύρω στις 15 Ιουνίου 2015. Επίσης, πρόσθεσε ότι αναφορικά με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στις διάφορες Εταιρείες Εξυπηρέτησης των Διερευνητικών Διατρήσεων στο Λιμάνι Λάρνακας, με τη λήξη των Συμβολαίων τους, τον Αυγούστου του 2016, θα μετακινηθούν από το Λιμάνι.

Σχετικά με το θέμα της κατασκευής κυματοθραυστών, ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας της ακτής από τη διάβρωση, επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομική πτυχή της συνεισφοράς και εισηγήθηκε διάφορους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα μελετήσει τις εισηγήσεις και θα επανέλθει, καθότι το έργο κρίνεται ψηλής και εθνικής σημασίας για όλο το νησί και είναι ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί. 

Για την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και τις ενέργειες του Τμήματος Δημοσίων Έργων, καθώς και για τον πρωταρχικής σημασίας δρόμο που συνδέει τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού με τον παρακαμπτήριο δρόμο Αραδίππου προς Δεκέλεια, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχει συμπεριληφθεί σχετικό κονδύλι και το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανάλαβε την προκήρυξη προσφορών για την ετοιμασία των Μελετών Κατασκευαστικών Σχεδίων. Η προκήρυξη των προσφορών, θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Κατά τη συνάντηση, επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα, του υφιστάμενου οδικού δικτύου, όπως η Λεωφόρος Λύσου Σανταμά και η ανακατασκευή του οδοστρώματος σε συγκριμένες κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης, όπως οι Λεωφόροι Γρίβα Διγενή, Αρτέμιδος και Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για ολική επάλειψη των πιο πάνω Λεωφόρων έγινε η αξιολόγηση και αναμένεται σύντομα η κατακύρωση και η έναρξη των εργασιών. 

Παράλληλα ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς κονδύλι για ετοιμασία Μελέτης Βιώσιμης Κινητικότητας στο Δήμο Λάρνακας, το συνολικό κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 400.000€, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει εργαλείο διεκδίκησης του Δήμου Λάρνακας Ευρωπαϊκών Κονδυλίων από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ταμείο Συνοχής. Μέρος της προσπάθειας αυτής, είναι και η κατασκευή ποδηλατοδρόμων που το Υπουργείο αναμένεται να χρηματοδοτήσει τις βασικές υποδομές.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της ανάπλασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Λάρνακας, προωθεί την ανάπλαση και ένταξη της χρήσης του χερσαίου χώρου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας. Το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στον Προϋπολογισμό, κονδύλι ύψους 150.000€ για τα αναγκαία θαλάσσια έργα και συμφωνήθηκε όπως υπάρξει συνεργασία σχετικά με το θέμα, αυτό.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την συνάντηση στην οποίο μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης και η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Χρυστάλα Μαλλουπά.  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!