Μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων από Λάρνακα

1 diliΕντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 αναμένεται να μετακινηθούν τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών από τη περιοχή των διυλιστηρίων στη Λάρνακα, διαβεβαίωσε χθες 20 Ιανουαρίου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας κατά τη διάρκεια απογευματινής τους συνάντησης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο «για τη διαδικασία και τη μεθοδολογία που ακολουθούμε για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών από τη περιοχή της Λάρνακας. Με πρώτο βήμα την μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων που σήμερα αποθηκεύονται από τον ΚΟΔΑΠ στην ΚΕΤΑΠ, θα προχωρήσουμε στη μετακίνηση των υγραερίων και ακολούθως στα υγρά καύσιμα».

Πρόσθεσε πως το πρώτο μέρος, δηλαδή η μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων, αναμένεται «να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, αφού χθες ο ΚΟΔΑΠ επικύρωσε τη διαδικασία των προσφορών προς τον επιτυχόντα προσφοροδότη».

Ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει το μέρος όπου θα τοποθετηθούν τα κρατικά αποθέματα, αφού όπως είπε θα πρέπει «πρώτα να ενημερωθούν οι εταιρείες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ουσιαστικά προνοείται η άμεση μετακίνηση των αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ από τη Λάρνακα στη περιοχή του Βασιλικού σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις».

Αναφορικά με τη μετακίνηση των αποθεμάτων υγραερίου που είναι -όπως είπε ο Υπουργός- «υψίστης προτεραιότητας για λόγους ασφαλείας, έχουμε θέσει ως στόχο εντός αυτού του τριμήνου να φτάσουμε σε μια συμφωνία με τις ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία των δικών τους εγκαταστάσεων στη περιοχή του Βασιλικού. Στην περιοχή του Βασιλικού έχουμε ολοκληρώσει το Master Plan, υπάρχει χωροθετημένη η περιοχή όπου θα φιλοξενήσει τα υγραέρια που θα είναι θαμμένα για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας και ευελπιστούμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί και αυτή η συμφωνία για τη διάθεση του χώρου».

Το ίδιο ευελπιστούμε, συνέχισε, «και για τα υγρά καύσιμα των ιδιωτικών εταιρειών από τις οποίες αναμένουμε τις θέσεις τους σ’ ό,τι αφορά αν θα δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις ή εάν θα βρουν άλλες λύσεις που σήμερα υπάρχουν».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ήταν πιο οικονομικό να διατεθούν τα κρατικά αποθέματα στην αγορά και να μεταφερθούν νέα αποθέματα απευθείας στο Βασιλικό, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε πως «είναι μια από τις επιλογές που εξετάζεται για τη μετακίνηση, δηλαδή είτε η διάθεση τους στην αγορά και αγορά καινούργιων αποθεμάτων που θα πάνε κατ’ ευθείαν στο Βασιλικό, η μετακίνηση τους με βυτιοφόρα ή η μετακίνηση τους με πλοία. Είναι κάτι που είμαστε αυτή τη στιγμή στη μελέτη για να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για αυτή τη μετακίνηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρχουν και στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως «έχουμε επιτύχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ευνοϊκότερες τιμές και θα μειωθεί και αρκετά το κόστος διατήρησης αυτών των αποθεμάτων».

Ο Υπουργός δήλωσε, ερωτηθείς κατά πόσον οι ιδιωτικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να φύγουν από τη Λάρνακα, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις εταιρείες και «κάνουν και οι ίδιες τις τεχνοοικονομικές τους μελέτες”. Πριν από δύο περίπου μήνες, είπε, “έγινε μια παρουσίαση από τις εταιρείες υγραερίου για το τι προτίθενται να κάνουν στις εγκαταστάσεις και αναμένουμε τις τελικές τους θέσεις για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση».

Σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «έχει μπει η μεθοδολογία, έχει μπει η διαδικασία, έχουμε το προγραμματισμό αλλά δεν εφησυχάζουμε, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να επιλυθούν. Πρέπει να τονίσω την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με την μετακίνηση και στην εφαρμογή του διατάγματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στη συζήτηση που έγινε με το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «ενημερώσαμε για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε τρεις άξονες, τεμαχισμένα ούτως ώστε να είναι και πιο διαχειρίσιμα και σίγουρα σε καμιά περίπτωση εμείς δεν θριαμβολογούμε μέχρι να αρχίσει ουσιαστικά η μετακίνηση, η αποξήλωση και η αποκατάσταση του χώρου».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο έτυχε μιας ενημέρωσης όσον αφορά τη μεθοδολογία με την οποία υλοποιείται το διάταγμα τερματισμού χρήσης και αφορά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Ο Υπουργός έχει καθορίσει τους άξονες πάνω στους οποίους γίνεται η μετακίνηση με πρώτη προτεραιότητα τη μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων από το χώρο του πρώην διυλιστηρίου, που αποδεικνύει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση του διατάγματος».

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν «οι διαβουλεύσεις για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων του υγραερίου, που είναι και το σημαντικότερο θέμα που επηρεάζει και την ασφάλεια της περιοχής και στη συνέχεια η μετακίνηση των ιδιωτικών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Οι συναντήσεις μας θα συνεχίζονται και η ενημέρωση θα είναι πάνω σε μια τακτική βάση όσον αφορά τα επόμενα βήματα» είπε και σημείωσε πως «σίγουρα είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο θέμα το οποίο έχει μπει σε μια διαδικασία υλοποίησης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως η ενημέρωση που είχε το Δημοτικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Ενέργειας αναφορικά με τη μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων «θα γίνει μέχρι και τον Ιούλιο του 2015».

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας
Ερωτηθείς κατά πόσον το χρονικό περιθώριο των 30 περίπου ημερών που έχει δοθεί στη Κοινοπραξία «Ζήνων» αναφορικά με την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας θα είναι το τελευταίο, ο Δήμαρχος απάντησε πως «το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί είναι για να συνομολογηθεί ή όχι η τελική οικονομική συμφωνία με κυρίαρχο στοιχείο την οικονομική επάρκεια του έργου ούτως ώστε και να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί».
Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι ενδείξεις, ο Δήμαρχος είπε πως «η δική μας θέση και προσανατολισμός είναι πάνω στην ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας. Οσον αφορά τις ενδείξεις αυτές θα διαφανούν μέσα από την αξιολόγηση της διαπραγματευτικής Επιτροπής και η οποία σωστά ελέγχει την οικονομική επάρκεια του μοντέλου το οποίο έχει κατατεθεί».
Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσει αυτή η αξιολόγηση ο κ. Λουρουτζιάτης απάντησε ότι «οι άλλες επιλογές θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, αν θα υπάρξουν άλλες επιλογές, που η ευχή όλων μας είναι να καταλήξουν και σε συνεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: www. dialogos.com.cy

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!