Μια προαναγγελθείσα τραγωδία και ένα έγκλημα.

Μια προαναγγελθείσα τραγωδία και ένα έγκλημα.
Ολοι την περίμεναν, κανείς δεν την σταμάτησε

synelifthi-17chronos-gia-to-fono-22chronou-anglokypriou-sti-larnakaΤο χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας ή ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος θα μπορούσε να είναι η σύνοψη της υπόθεσης του φόνου του 22χρονου Μάικλ Αντονι Λούις Μηνά στη Λάρνακα σε ό,τι αφορά το προφίλ του ανθρώπου που παραδέχθηκε ότι διέπραξε το έγκλημα. O 17χρονος ο οποίος ομολόγησε ότι κάρφωσε στο λαιμό του 22χρονου Αγγλοκύπριου ένα στρατιωτικό μαχαίρι, διαθέτει ήδη στα 17 του χρόνια (γεννηθείς τον Σεπτέμβριο του 1997) ένα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Από την ηλικία των 12 χρόνων μέχρι σήμερα, βαρύνεται με περίπου 60 υποθέσεις διαρρήξεων, κλοπών, εμπρησμών, καταδιώξεων από την Αστυνομία, ναρκωτικών και βίας στην οικογένεια. Πρόκειται για μια συνταρακτική ιστορία ενός παιδιού που από τα 13-14 του χρόνια κατρακύλησε σε παραβατική και ακολούθως βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά.
Ο 17χρονος προσήχθη χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και προφυλακίστηκε για 8 μέρες για διερευνώμενη υπόθεση φόνου εκ προμελέτης και μαχαιροφορία. Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω του γεγονότος ότι ο ύποπτος είναι ανήλικος. Εντός της αίθουσας επιτράπηκε η παραμονή μόνο του πατέρα και της αδελφής του. Η Αστυνομία κατέχει πλήρη ομολογία του υπόπτου, ο οποίος προέβη από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του σε θεληματική κατάθεση. Μετά τη σύλληψή του στις 12.30 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, υπέδειξε και το φονικό μαχαίρι. Ο 17χρονος αρνείται όμως ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο ισχυριζόμενος ότι ο 22χρονος τράβηξε λεπίδα προτού ο ίδιος του καρφώσει το μαχαίρι στο λαιμό. Ολα έγιναν, σύμφωνα με την ομολογία, για τα μάτια της φιλενάδας του 17χρονου η οποία στο παρελθόν διατηρούσε δεσμό με το θύμα. Η κοπέλα αυτή έδωσε και την καθοριστική μαρτυρία, η οποία συνέδεσε τον ύποπτο με το έγκλημα. Συγκεκριμένα, είπε στην Αστυνομία ότι την περασμένη Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η ίδια μετέφερε τον ύποπτο με το αυτοκίνητό της στην Αστυνομία Λάρνακας για να υπογράψει σχετικά με όρους που του επιβλήθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Οπως είπε στους ανακριτές, ενώ τον ανέμενε μέσα στο αυτοκίνητο, πέρασε από εκεί ο 22χρονος και άρχισε να την βρίζει. Οταν επέστρεψε στο αυτοκίνητο ο ύποπτος, αφού του εξιστόρησε τι είχε γίνει, ο 17χρονος τηλεφώνησε στο θύμα και είχαν εντονότατη λογομαχία ανταλλάσσοντας βρισιές και διευθετώντας και ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους. Αυτή η μαρτυρία μαζί με τα στοιχεία για τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ύποπτο και το θύμα, ήταν αρκετά για να εξασφαλιστεί ένταλμα σύλληψης του υπόπτου. Ο 17χρονος εντοπίστηκε σε σπίτι θείου του το οποίο εφάπτεται του πατρικού του σπιτιού στη Λάρνακα. Προηγουμένως είχε εντοπιστεί ο δεύτερος συλληφθείς, 26 χρονών από τη Λάρνακα, να βγαίνει από το πατρικό σπίτι του υπόπτου κρατώντας μια νάιλον σακούλα. Ο 26χρονος συνελήφθη και παραδέχθηκε ότι του είχε παραδώσει τη σακούλα ο ύποπτος από το διπλανό σπίτι με οδηγίες να την εξαφανίσει. Μέσα στη σακούλα υπήρχαν τα ρούχα που φορούσε ο ύποπτος κατά τη διάπραξη του φόνου.

Πήγε στην πολυκατοικία και   τον ανέμενε
Ο 17χρονος συνελήφθη στο σπίτι του θείου του και η πρώτη φράση που είπε στην Αστυνομία ήταν “εντάξει, εντάξει, ηρεμήστε”. Αμέσως μετά ομολόγησε το έγκλημα και οδήγησε την Αστυνομία στους χώρους όπου διέφυγε υποδεικνύοντας το χώρο όπου έθαψε το φονικό μαχαίρι. Στο σημείο εκείνο βρέθηκε θαμμένο και το μαχαίρι αλλά και το κομμάτι χαρτί το οποίο χρησιμοποίησε για να σκουπίσει το αίμα από το φονικό όπλο. Το μαχαίρι είναι στρατιωτικό μαχαίρι τύπου tactical, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις και είναι μήκους 23 εκατοστών με λεπίδα 12 εκατοστών.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, ο ύποπτος είπε συγκεκριμένα ότι τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το θύμα, μετέβη πεζός στον ισόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο Μάικλ Μηνά στην οδό Εγκωμης στην περιοχή Μακένζι έχοντας μαζί του μαχαίρι. Εκεί, ισχυρίστηκε ότι μόλις συναντήθηκαν, χωρίς να πει οτιδήποτε ο ένας στον άλλο, κινήθηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και αφού το θύμα τού επιτέθηκε με λεπίδα, αυτός κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό του 22χρονου. Να θυμίσουμε ότι το θύμα κατόρθωσε να περπατήσει μερικά μέτρα μέχρι το αυτοκίνητό του όπου έπεσε νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος. Ο ύποπτος είπε στην Αστυνομία ότι οι διαφορές του με το θύμα χρονολογούνται από το περασμένο καλοκαίρι όταν σύναψε σχέση με την πρώην φιλενάδα του θύματος. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το θύμα απειλούσε τόσο τον ίδιο όσο και τη φιλενάδα του και την οικογένειά της.

Σε ό,τι αφορά τον 26χρονο, ο οποίος συνελήφθη για συνέργεια στη διάπραξη κακουργήματος, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.
Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και θα γίνει και αναπαράσταση του φοβερού εγκλήματος.  Επίσης, θα ληφθούν καταθέσεις από το οικογενειακό περιβάλλον θύτη και θύματος, από τους περίοικους ορισμένοι από τους οποίους άκουσαν τις κραυγές την ώρα του φόνου, καθώς και από χώρους διασκέδασης όπου βρισκόταν το θύμα τις αμέσως προηγούμενες ώρες. Η Αστυνομία ζήτησε την 8ήμερη κράτηση του υπόπτου επισημαίνοντας ότι αν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσει τη συνεχώς παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά του! Χθες, διενεργήθηκε και η νενομισμένη νεκροτομή η οποία κατέδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από αιμορραγία συνεπεία διατομής των αγγείων του λαιμού από νύσσον και τέμνον όργανο. Στο λαιμό του 22χρονου υπήρχε μόνο ένα τραύμα.

«Απέτυχε η Πολιτεία»
Χαρακτηριστικές της όλης υπόθεσης ήταν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη χθεσινή δικαστική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου Γιάννης Πολυχρόνης (ανέλαβε με νομική αρωγή από το κράτος) ο οποίος ανέφερε ότι το δικαστικό σύστημα και η Πολιτεία απέτυχαν παταγωδώς στο χειρισμό του συγκεκριμένου ανήλικου. «Σε σχέση με τον 17χρονο, η Πολιτεία απέτυχε παταγωδώς. Τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε στα Δικαστήρια και ανά καιρούς διατασσόταν ο εγκλεισμός του, ωστόσο έχουμε διαπιστώσει ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει καθόλου σωφρονιστικό σύστημα για τη μεταχείριση νεαρών παραβατών και ιδιαίτερα ανήλικων παραβατών σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης», είπε ο κ. Πολυχρόνης ο οποίος πρόσθεσε: «Μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις με ανήλικους παραβάτες, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα». Ο συνήγορος υπεράσπισης αποκάλυψε επίσης ότι για τον συγκεκριμένο ανήλικο υπάρχει διάταγμα κηδεμονίας από το 2013, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να κάνει κοινοτική εργασία ενώ έχει οριστεί και συγκεκριμένος λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, ο οποίος είχε την ευθύνη της επίβλεψής του.

Αστυνομία εναντίον δικαστηρίου
Η Αστυνομία επέρριψε χθες την ευθύνη στα δικαστήρια για το γεγονός ότι ένας επικίνδυνος άνθρωπος κυκλοφορούσε ελεύθερος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Λάρνακας, Χαράλαμπος Ζαχαρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Αστυνομία παρουσίασε τον 17χρονο τρεις φορές ενώπιον του δικαστηρίου και ζήτησε την κράτησή του για ποινικές υποθέσεις, ωστόσο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε τα αιτήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, ο 17χρονος από την ηλικία των 12 χρόνων, δηλαδή από το 2010, είχε απασχολήσει τους ανακριτές για περίπου 50 – 60 υποθέσεις που αφορούσαν διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, εμπρησμούς, κακόβουλες ζημιές, ναρκωτικά και ενδοοικογενειακή βία. Από αυτές τις υποθέσεις, μία φορά καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με διετή αναστολή, ενώ άλλες δύο φορές είχε καταδικαστεί για ποινές φυλάκισης τριών και πέντε μηνών.

Πηγή: Εφημερίδα «Χαραυγή»
Ρεπορτάζ: Tάσος Περδίος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Εβραία του Μπρέχτ από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, με πρωταγωνίστρια τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Νικολαϊδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes Η ΕΒΡΑΙΑ του Μπρέχτ ανέβηκε από το Θέατρο της Λάρνακας ΡΟΗ, σε ένα νεο πλαίσιο παραστάσεων, όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε αυτή

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

error: Content is protected !!