«Σκιές και Πρόσωπα» (Shadows and Faces)

shadows & faces 2 small (1)

«Σκιές και Πρόσωπα» (Shadows and Faces).
Σε Σκηνοθεσία του Τουρκοκύπριου Dervis Zaim και τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ Ηθοποιών
Παραγωγή 2010, 116’ Τούρκικα και Ελληνικά με Αγγλικούς υπότιτλους

Η ταινία  αναφέρεται στη δικοινοτική σύγκρουση του 1963 στην Κύπρο.  Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο εξαιτίας των συγκρούσεων αναγκάζεται να αποχωριστεί τον καραγκιοζοπαίχτη πατέρα του, καταγράφονται γεγονότα ταμπού και για τις δύο πλευρές.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Derviş Zaim θέλησε να καταγράψει με τον δικό του φακό τα γεγονότα αυτά, αξιοποιώντας μάλιστα Κύπριους ηθοποιούς και από τις δύο κοινότητες, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να αναδείξει τα γεγονότα, αλλά προπάντων να καταδείξει την ανάγκη της επίδειξης ανεκτικότητας και κατανόησης ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Η ταινία βραβεύτηκε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας, ενώ συμμετείχε και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Ερμηνεύουν οι  Κύπριοι ηθοποιοί: Osman Alkan, Hazar Erg, Πόπη Αβραάμ, Παντελής Άντωνας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ  κ.α.

Μουσική: Μάριος Τακούσιης

Η ταινία είχε προβληθεί και σε Ελληνοκύπριους στο Ledra Palace πριν την πρεμιέρα της  προκαλώντας συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Την ερχόμενη βδομάδα η ταινία θα προβληθεί σε Λεμεσό και Πάφο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου – Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με το Θέατρο Ριάλτο και τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017.

Πάφος – KCineplex, Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 19.30
Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 20.30

Πληροφορίες: 77 77 77 45, E-ticket: www.rialto.com.cy

Μετά τις δύο προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Dervis Zaim και τον  Κοσμήτορα της Σχολής Niyazi Kizilyurek

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!