Η Λάρνακα φωνάζει ΟΧΙ στην βιομηχανοποίηση της Πόλης του Ζήνωνα!

lar

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η πλατφόρμα «Η Λάρνακα Αντιδρά» διοργανώνει στις 10 το πρωί, αυτοκινητοπομπή – διαμαρτυρία, με σημείο συγκέντρωσης το χώρο στάθμευσης της αίθουσας δεξιώσεων «Πανόριο» στη Δρομολαξιά.

Την αντίθεσή της στη βιομηχανοποίηση της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αλλά και της Αραδίππου μέσω της χρήσης του λιμανιού της Λάρνακας για τις ερευνητικές εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου και μέσω της ανέγερσης εργοστασίων Βιομηχανίας Α, που σχετίζονται με την εξόρυξη και επεξεργασία του φυσικού αερίου, μέσα στην Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, εξέφρασε χθες η Πλατφόρμα «Η Λάρνακα Αντιδρά».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, του Περιβαλλοντικού Κινήματος, της Συμμαχίας Πολιτών, του ΑΚΕΛ και των οργανωμένων  κατοίκων, η Μαρία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας, αναφέρθηκε στην «αυθαίρετη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας» και κατήγγειλε πως «τα έργα και οι εργασίες γίνονται χωρίς την έγκριση και χωρίς τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας».  

Πρόσθεσε ότι «αυτή η χρήση του λιμανιού επιτράπηκε δίχως την διενέργεια καμιάς στρατηγικής ή έστω αντικειμενικά αξιόπιστης  περιβαλλοντικής μελέτης και συγκρούεται ξεκάθαρα με το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης της Λάρνακας».   Ανέφερε πως «η χρήση ως βιομηχανικό λιμάνι είναι αντικειμενικά παράνομη, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί οποιαδήποτε πολεοδομική έγκριση ή άδεια.

Υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας της Συνθήκης του Aarhus που υποχρεώνει για τέτοιου τύπου και μεγέθους έργα να προηγείται δημόσια διαβούλευση, πρόσβαση σε ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, ενώ συγκρούεται και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Sevezo η οποία δεν επιτρέπει τις προαναφερόμενες χρήσεις λόγω επιδείνωσης των επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος».

Επανέλαβε ότι «το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη οικιστική και εμπορική περιοχή. Η παράνομη και αυθαίρετη μετατροπή του σε βιομηχανικό ενταφιάζει κάθε τουριστική προοπτική για την πόλη μας, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για την τοπική οικονομία, και αποτελεί προηγούμενο για παρόμοιες εγκαταστάσεις στο μέλλον» είπε.  

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι μέσω των κεντρικών αρτηριών «τα μεταγωγικά φορτηγά θα καταλήγουν στις εγκαταστάσεις που παράνομα και χωρίς τη διενέργεια προηγούμενης στρατηγικής ή έστω αντικειμενικά αξιόπιστης περιβαλλοντικής μελέτης, εδώ και 4 μήνες, ανεγείρονται στην Βιομηχανική Περιοχή Β της Αραδίππου, δίπλα σε αποθήκες και παρασκευαστήρια τροφίμων,  δίπλα από οικιστική ζώνη και παρά την δεδομένη και ισχυρή αντίδραση των κατοίκων».  

Στα εργοστάσια αυτά, σημείωσε «θα φυλάσσονται ραδιενεργές πηγές, χημικά υλικά και εκρηκτικά, χωρίς να γίνει καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς έγκριση έκδοσης οικοδομικών αδειών και χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικών εγκρίσεων πριν την ανέγερσή τους».  

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη «η αυθαίρετη ανέγερση των εργοστασίων οδηγεί εκ των πραγμάτων στη μετατροπή της πρώην Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου και νυν περιοχή ελαφριάς Βιομηχανίας σε Περιοχή Βαριάς Βιομηχανίας.

Η αυθαίρετη αυτή ανέγερση παραβιάζει κατάφορα τις πρόνοιες της παραγράφου 14.6 του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας 2013, δεν συνάδει με τη φιλοσοφία των υφιστάμενων βιομηχανιών, βιοτεχνιών και αποθηκών και προκαλεί σαφέστατους και ξεκάθαρους κινδύνους σε θέματα ζωής, ασφάλειας και αξίας περιουσιών στους κατοίκους που προϋπήρχαν στην οικιστική περιοχή».  

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ακόμα πως «έχουν κατ επανάληψη αγνοηθεί οι προσπάθειες επικοινωνίας με όλα τα αρμόδια τοπικά και κυβερνητικά τμήματα, ενώ παραβλέπονται συνεχώς οι προσπάθειες μας για ενημέρωση και οι εκκλήσεις μας για άμεσο τερματισμό των εργασιών μέχρι εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών με τις σωστές διαδικασίες».  

Αφού σημείωσε πως «δεν επιτρέπουμε άλλο η Λάρνακα να γίνει θύμα ανύπαρκτου σχεδιασμού, αυθαίρετων και πρόχειρων αποφάσεων για την ικανοποίηση συμφερόντων των λίγων» η κ. Παπαδοπούλου πρόσθεσε πως «δεν επιτρέπουμε η Λάρνακα να γίνει το θύμα ακόμα μια φορά και να πνιγεί το όραμα ανάπτυξης της πόλης στις τοξικές λάσπες.

Η Λάρνακα είναι ήδη βεβαρημένη με τις αφαλατώσεις, τo αεροδρόμιο, τους σταθμούς της ΑΗΚ και τις πετρελαιοδεξαμενές που εξυπηρετούν ολόκληρη τη χώρα, είναι ήδη εγκλωβισμένη σε ένα βιομηχανικό κλοιό που της αποτρέπει την ανάπτυξη» ανέφερε.  

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη διαβάστηκε ανακοίνωση την οποία όπως αναφέρθηκε «συνυπέγραψαν χιλιάδες συμπολίτες και έχουν ήδη προβεί σε Ευρωπαϊκές καταγγελίες για τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ενώ δεν θα διστάσουν να διώξουν με όλες τις νομικές διαδικασίες τους Δημάρχους, Διευθυντές Τμημάτων και Υπουργούς οι οποίοι απέτυχαν να προστατέψουν τους πολίτες, τη λογική και τη δικαιοσύνη».  

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η πλατφόρμα «Η Λάρνακα Αντιδρά» διοργανώνει στις 10 το πρωί, αυτοκινητοπομπή – διαμαρτυρία, με σημείο συγκέντρωσης το χώρο στάθμευσης της αίθουσας δεξιώσεων «Πανόριο» στη Δρομολαξιά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!