Η Λάρνακα στην Βρετανική Telegraph

Κείμενο, Φωτογραφία:  *Mάριος Κουκουμάς

larnaka

Το άρθρο της εφημερίδας Telegraph στις 20/9 δεν μπορεί πάρα να μας χαροποίει εφόσον συγκαταλέγεται η Λάρνακα στις 20 πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου.
Μέσα από το άρθρο αναδεικνύεται η ιστορικότητα της πόλης μας καθώς και η δυνατότητα να αποτελέσει πέραν του καλοκαιρινού προορισμού και ενός προορισμού ιστορικών και αρχαιολογικών περιηγήσεων για ξένους και ντόπιους επισκέπτες, ολόχρονα.
Η συμπερίληψη της Λάρνακας στην 16η θέση με «συγκάτοικο» την πόλη της Αθηνάς κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από τον αναγνώστη του εν λόγω άρθρου.
Η Λάρνακα πρόσφατα έχει γιορτάσει 4000 χρονιά συνεχόμενης ζωής εντός των δημοτικών ορίων της. Μια βόλτα στην πόλη αναδεικνύει την πολύμορφη και ζωντανή της ιστορία με την δεσπόζουσα παρουσία της εκκλησιάς του Άγιου Λαζάρου, του Μεσαιωνικού Κάστρου αλλά και του τεμένους της Χαλά Σουλτάν. Κάθε δρόμος και γειτονία αναδεικνύει τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας τα όποια παραμένουν άσβεστα στον χρόνο όπως είναι το αρχαίο υδραγωγείο της πόλης, γνωστό και ως Καμάρες ή με το αρχαίο κιτίο το οποίο λειτουργούσε και ως πολεμικό λιμάνι.
Στην περιδιάβαση στην γνώστη παράλια των Φοινικούδων η παρουσία της προτομής του Στρατηγού Κίμωνα δεν μπορεί πάρα να κεντρίσει το ενδιαφέρον ο όποιος πέθανε κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Λάρνακας σε μια προσπάθεια να την ελευθερώσει από τους Πέρσες.
Στην πόλη συνυπάρχουν μνημεία και αξιοθέατα διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και παραδόσεων που μαρτυρούν την κοσμοπολίτικη ψυχή της Λάρνακας.
Όλα αυτά μαρτυρούν ότι δικαίως βρίσκεται η πόλη της Λάρνακας στην εικοσάδα των ιστορικοτήτων πόλεων του κόσμου και εξίσου δίκαια εμείς οι δημότες της αισθανόμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε την ιστορία αυτής της πόλης.
Για την ιστορικότητα της Λάρνακα μπορεί κάποιος να μιλά και να γραφεί για ώρες.  Το καλύτερο που έχω εγώ να εισηγηθώ είναι να την επισκεφτεί και να την ζήσει, και αναπόφευκτα να την αγαπήσει.

*Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

Πηγή: Εφημερίδα “Παροικιακή”, Λονδίνο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!