Μνήμες Αμμοχώστου – 40 χρόνια νοσταλγίας

salamina«Μνήμες Αμμοχώστου – 40 χρόνια νοσταλγίας». Αυτό τον τίτλο φέρει η Πολιτιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου με την ευκαιρία των 40 χρόνων από τον διωγμό των Αμμοχωστιανών από την πόλη τους. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 8:30 μμ, στο γήπεδο «Αμμόχωστος-Επιστροφή».

Σε συνέντευξη τύπου που έγινε στην «Πύλη Αμμοχώστου» τονίστηκε ότι η Πολιτιστική Εκδήλωση δεν αποτελεί γιορτή αλλά, αφορμή για περισυλλογή,  και καθορισμό της πορείας για το μέλλον. Επίσης αποτελεί φόρο τιμής στους αδικοχαμένους του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε σαν «Πολιτιστική πανδαισία», αφού τον Δημήτρη Μπάση, με τον οποίο θα κορυφωθεί η Καλλιτεχνική Βραδιά, 3 Βαρωσιώτες έχουν επιλεγεί σαν βασικοί συντελεστές. Οι Κ. Δημητρίου και Γ. Καζαμίας Θα συνοδέψουν στο τραγούδι, και την όλη παρουσία της εκδήλωσης θα έχει η γνωστή παρουσιάστρια του Μέγκα, Άντρη Καραντώνη.

Η Πολιτιστική εκδήλωση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και έκθεση φωτογραφίας και απαγγελία ποιημάτων σχετικά με την Αμμόχωστο και την δράση της Νέας Σαλαμίνας στην πόλη. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε, ότι μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα γίνουν εισφορά σε κοινωφελή ίδρυμα που θα αποφασίσει το ΔΣ με το τέλος της Καλλιτεχνικής Βραδιάς.

Επίσης ανακοινώθηκε η έναρξη του Μήνα Νοσταλγίας και Ανάμνησης αφού από αύριο, 30 Μαΐου, μέχρι και την ημέρα της εκδήλωσης, σε καθημερινή βάση θα γίνεται ανάρτηση κάποιας φωτογραφίας/ιστορίας/λεζάντας σχετική με την Αμμόχωστο από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, της σελίδας του σωματείο στο Facebook, και τους Σαλαμινομάχους.

Στο πάνελ της Δημοσιογραφικής διάσκεψης βρισκόταν ο Κίκης Καζαμίας (πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας), ο Πάμπος Στυλιανού (πρώην Πρόεδρος του ΚΟΑ και πρώην Αντιπρόεδρος της Σαλαμίνας), ο Ανδρέας Παρασκευά (Πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας) και ο Λύσανδρος Χατζηλάμπρου (πρώην Εκ. Τύπου της του Δ.Σ Νέας Σαλαμίνας).
Όλοι αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου.
Ο κ. Λύσανδρος Χατζηλάμπρου μίλησε στο Skala Times για την εκδήλωση:sla

Η επιλογη του συγκεκριμενου τραγουδιστη πως εγινε;
O Δημήτρης έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον κάθε άλλο Αμμοχωστιανό και δη Σαλαμιναίο … Πρόσφυγας και αυτός, γεννημένος σε οικογένεια της εργατιάς! Έχει πλέον συνδεθεί με το Σωματείο της Νέας Σαλαμίνας αφού παρουσιάζεται σε εκδήλωση του σωματείου μας για 4η φορά. Τον νοιώθουμε ήδη δικό μας παιδί αφού εκτός από συνεργάτης είναι και φίλος με πολλούς από εμάς.

Τι σημαινει για τον κοσμο της Νεας Σαλαμινας αυτη η εκδηλωση;
ΠΟΛΛΑ. Πάρα πολλά, μα ακόμα παραπάνω είναι τα 40 Χρόνια που νοσταλγεί ο κόσμος της Νέας Σαλαμίνας και όλης της Αμμοχώστου, και προσμένει την επιστροφή του στην πόλη που άλλους, μας γέννησε και άλλους ενέπνευσε στην ζωή.
Η Νέα Σαλαμίνα είναι αναπόσπαστο μέρος της πόλης, της ζωντάνιας της, της κουλτούρας της, της δημιουργικότητας της . Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που θέλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όσους έχασαν την ζωή τους του άδικα, κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος και της Τούρκικης εισβολής.Η Νέα Σαλαμίνα ποτέ δεν ήταν μόνο ποδόσφαιρο, πάντα ο πολιτισμός μας υπερίσχυε και ό,τιδηποτε έχει σχέση με την Αμμόχωστο θέλουμε να τα διδάξουμε στους νεότερους.

Η βραδιά με τον Δημήτρη Μπάση είναι μόνο για το κόσμο της Νέας Σαλαμίνας ή και για φιλους της ομάδας (που υποστηρίζουν άλλες ομάδες) και θαυμαστές του Μπάση που ενδεχωμένως να μην ανήκουν στην Νέα Σαλαμίνα;
Στην Καλλιτεχνική Βραδιά που διοργανώνουμε, συμμετέχουν πέραν του Δημήτρη Μπάση και πολλοί άλλοι γνωστοί και άγνωστοι Βαρωσιώτες-Καλλιτέχνες, και αυτό από μόνο του σίγουρα απαντά στο ότι η Νέα Σαλαμίνα δεν διοργανώνει Σαλαμιναίικη βραδιά αλλά Βαρωσιώτικη Βραδιά. Έτσι και αλλιώς στην εκδήλωση, μέσω της έκθεσης φωτογραφίας αλλά και των ποιημάτων που θα απαγγελθούν με μουσική επένδυση και μελωδίες που θα θυμίζουν Αμμόχωστο, θυμίζουμε την ζωή και την δράση ΟΛΩΝ των πολιτών της πόλης, όπως αυτή εξελισσόταν πριν το 1974. Έτσι απλά, κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι όλοι οι Βαρωσιώτες, φίλοι της Αμμοχώστου αλλά και του σωματείου που θέλουν να θυμηθούν μαζί μας είναι πέραν από ευπρόσδεκτοι.
Εν πάση περιπτώση, στην εκδήλωση συμμετέχουν τόσο καλλιτέχνες όσο και εθελοντές που δεν είναι υποστηρικτές του Σωματείου μας, άρα η Νέα Σαλαμίνα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι καλωσορίζει όσους θα ήθελαν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην μεγάλη καλλιτεχνική πανδαισία.

Το μήνυμα σας στο κόσμο της ομάδας και φίλους της Νέας Σαλαμίνας που ίσως να ανήκουν σε άλλες ομάδες;
Πάνω από όλα, η προσμονή, και ο πόθος μας για επιστροφή να παραμείνουν ζωντανά και έντονα στοιχεία σαν στοιχεία. Η εξέλιξη μας επιβάλλεται, αλλά η μέρα της επιστροφής στην πόλη που μας κάνει τόσο περήφανους, είναι κοντά και άρα οι θύμισες για την πόλη πρέπει να διατηρούνται.
Ειρήνη, Υγεία, και καλύτερες μέρες σε όλο τον Κόσμο της Κύπρου… Καλό Καλοκαίρι.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!