Ξεφλουδισμένες Λέξεις «Μαθήματα»

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

WΔεν έχει σημασία πως μπήκε ή τρύπωσε ο άλλος στη ζωή σου. Σημασία έχει το πως κινείται και πως θα βγει. Στο φινάλε θα βαθμολογήσεις το έργο και βεβαίως κατά τη διάρκεια προβολής του. Εκείνες οι εντυπωσιακές αρχές που πολλές φορές θυμίζουν χολιγουντιανό love story δεν μετρούν. Έχουμε δει ιδίοις όμμασι τις σπουδαιότερες αρχές να καταλήγουν σε άθλια ταινία Bollywood.  Aυτό είναι το πρώτο δίδαγμα των ημερών που γεννήθηκε αυθόρμητα στο μυαλό μου χθες, όταν διάφορες σκέψεις χόρευαν τον χορό του ζαλόγγου μέσα στο κεφάλι μου.
Το δεύτερο μάθημα των ημερών είναι αυτό που μου υπενθύμισε η αγαπημένη μου Μαλβίνα Κάραλη, όταν τις προάλλες μετροφυλλούσα για χιλιοστή φορά το βιβλίο της «Σαββατογεννημένη»: η αξιοπρέπεια.
Γράφει η Μαλβίνα: «θα λυγίσω μέχρις εκεί που θα πονέσει η μέση μου. Γιατί αν λυγίσω περισσότερο θα σπάσω».
Η αξιοπρέπεια δεν σηκώνει εκπτώσεις, ούτε για χάρη του έρωτα, ούτε για χάρη μιας εμμονής. Αν βγάλεις την αξιοπρέπεια σου για ξεπούλημα να είσαι έτοιμος/έτοιμη να δεχθείς τις όποιες συνέπειες. Αλλά να θυμάσαι ότι η αξία του ανθρώπου μετριέται (και) στην αξιοπρέπεια του.
Ο Στέλιος με βοήθησε να ξαναρχίσω το τένις που είχα να παίξω από τότε που ήμουν παιδί / έφηβη. Υπήρξα καλή τενίστρια για 7-8 χρόνια αλλά είχα σταματήσει το αγαπημένο μου άθλημα για διάφορους λόγους. Ο Στέλιος λοιπόν με την υπομονή του αντέχει να με βλέπει να είμαι σχεδόν ανίδεη, αλλα πιστεύει (υπομονετικά) πως σύντομα θα βρω τη φόρμα μου. Το άλλο λοιπόν μάθημα των ημερών είναι η υπομονή. Απ’ αυτήν που ποτέ δεν είχα. Σαν κακομαθημένο παπαγάλιζα μια ζωή «my way or the highway» (και είδαμε τα αποτελέσματα). Κι όμως, η υπομονή είναι χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων και πολλές φορές σε σώζει από αχρείαστο δράμα.
Η αλήθεια είναι πως ο πόνος καταφέρνει να σε κάνει σφουγγάρι γνώσης. Και οι άνθρωποι οι οποίοι σε πληγώνουν με αλλοπρόσαλλες και άλλες ακατανόητες συμπεριφορές γίνονται (πολλές φορές εν αγνοία τους) οι καλύτεροι δάσκαλοι.
Από κει και πέρα το πως στέκεσαι (ή το πως φεύγεις) στις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές είναι θέμα ολόδικο σου.
Όπως και τα μαθήματα που επιλέγεις να πάρεις μέσα από κάθε κατάσταση.

Υ.Γ Οφείλω ένα συγνώμη σε κάποιον που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο. Αλλά, είπαμε, η υπομονή και η υπερβολή ήταν ανέκαθεν τα αδύνατα μου χαρτιά…Όχι πλέον. 


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας για Kition: «Απαράδεκτο και προκλητικό, παίζουν με τη νοημοσύνη μας, το Υπουργείο πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα»

Την οργή του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, προκάλεσε η πρόθεση της Kition Ocean Marina  να επιβάλει νέα τέλη στους ακτοπλόους που δραστηριοποιούνται στη διατηρητέα αποβάθρα της Μαρίνας

error: Content is protected !!