Committee Against Bird Slaughter (CABS) & Foundation Pro Biodiversity (SPA)

skala1Η CABS διοργανώνει την επόμενη ανοιξιάτικη περιοδεία προστασίας πουλιών Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η συνεργασία μεταξύ της CABS και της Κυπριακής Αστυνομίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της νομοθεσίας  Βρυξέλλες / Βόννη / Λευκωσία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις κυπριακές αρχές να διασφαλίσουν  ότι οι δραστηριότητες της Committee Against Bird Slaughter (CABS – Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών στα ελληνικά) και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη από την πλευρά της αστυνομίας. Μέσω της απάντησης που έδωσε σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ (Janec Potocnik), διακήρυξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Αστυνομίας και των μη-κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών ως μία βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των προσπαθειών εφαρμογής της νομοθεσίας στην Κύπρο. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κύπρο για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών και ότι θα αποφασίσει για την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την πλευρά της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού λάβει και αξιολογήσει τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της παγίδευσης πουλιών κατά την περίοδο του φθινοπώρου του 2013, καθώς επίσης και την εθνική στρατηγική της Κύπρου για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Μέσω σχετικής ανακοίνωσης τους, η CABS και το Stiftung Pro Artenvielfalt / Foundation Pro Biodiversity (SPA – Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στα ελληνικά) χαιρετίζουν την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι η συνεργασία των μελών τους με το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς επίσης και το Ταμείο Θήρας, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία από το 2011 μέχρι το 2012, καθώς οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση των καταγγελιών και διώξεων εναντίον λαθροθήρων. Ωστόσο, από το τέλος της άνοιξης του 2013, οι εκστρατείες πάταξης της λαθροθηρίας σημαδεύτηκαν από την αντιστροφή της στάσης των κυπριακών αρχών, οι οποίες απέσυραν την υποστήριξη τους και παρεμπόδισαν τους ακτιβιστές, παρά το γεγονός ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων προέβησαν στην καταγγελία μίας σωρείας περιστατικών παράνομης παγίδευσης και συνεχών βίαιων επιθέσεων εναντίον τους.

Από τότε, οι εκκλήσεις της CABS για συνεργασία και παροχή υποστήριξης από το Αρχηγείο της Κυπριακής skala2Αστυνομίας, τις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς απορρίφθηκαν ή αγνοήθηκαν συστηματικά. Ως αποτέλεσμα, υποβλήθηκαν επίσημες καταγγελίες προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων της Ευρώπης.

Ο γενικός γραμματέας της CABS, Alexander Heyd, δηλώνει: «Η απόσυρση της αστυνομίας την περασμένη άνοιξη καταδεικνύει τη σημαντική πολιτική υποστήριξη της παράνομης παγίδευσης πουλιών που παρατηρείται στην Κύπρο, παρά τη δέσμευση για την εφαρμογή της σχετικής εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας». Ο Heyd ανέφερε ότι η CABS και το SPA θα στείλουν ξανά μία διεθνή ομάδα αποτελούμενη από μέλη των δύο οργανώσεων για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την κατάσταση της παράνομης παγίδευσης πουλιών στο πεδίο, από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και ζητήσαμε τη βοήθεια τους.
Η αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Αστυνομίας και των οργανώσεων μας θα επιδείξει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην παράνομη, μη-επιλεκτική και μεγάλης κλίμακας παγίδευση, θανάτωση και εμπορία προστατευόμενων άγριων πτηνών δεν αποτελεί απλά μία ρητορική πολιτική δήλωση, αλλά μία μόνιμη και συστηματική προσπάθεια», ανέφερε ο Heyd.

Οι περιοδείες προστασίας πουλιών αποτελούν ταυτόχρονα έρευνες πεδίου μεγάλης κλίμακας και εκστρατείες πάταξης της λαθροθηρίας, οι οποίες διοργανώνονται από την CABS και το SPA κατά τη διάρκεια των δύο αποδημητικών περιόδων της άνοιξης και του φθινοπώρου κάθε χρόνο. Οι δύο βασικοί στόχοι των περιοδειών είναι:
– Η συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου της μαζικής χρήσης μη επιλεκτικών και μεγάλης κλίμακας μεθόδων παγίδευσης και θανάτωσης – όπως τα ξόβεργα, τα δίχτυα και οι ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές – στα είδη και τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών.
– Ο εντοπισμός και η αναφορά όσων το δυνατό περισσότερων σημείων παράνομης παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, έτσι ώστε να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τους λαθροθήρες, να κατασχέσουν τα μέσα παγίδευσης και να διασφαλίσουν ένα ασφαλές αποδημητικό πέρασμα για τα πουλιά.

Το φθινόπωρο του 2013, οι ομάδες της CABS και του SPA, παρά την έλλειψη οποιασδήποτε υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας, κυρίως μάλιστα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν 4.236 ξόβεργα, 59 δίχτυα και 91 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές. Περισσότερα από 200 παγιδευμένα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ωδικών πτηνών και ειδών από κουκουβάγιες, απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μία λεπτομερής αναφορά για τη Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασίας Πουλιών του 2013 θα δημοσιευτεί σύντομα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!