Προϋπολογισμοί 2014 για τη ΛΑΡΝΑΚΑ

Οι μέρες που ζούμε και που σίγουρα θα ζήσουμε, είναι μέρες ανασφάλειας, ατομικά και συλλογικά. Η ασφάλεια της εργασίας, η σύνταξη δεν είναι για τις επερχόμενες γενιές αυτονόητα κεκτημένα. Σήμερα η μεσαία τάξη στην πατρίδα μας έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα ρήγματα στο κέλυφος της ευημερίας και της ασφάλειας της, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες μας για το μέλλον να είναι ζοφερές.

Οι νέοι μας βλέπουν με φόβο, ότι το σύστημα της παιδείας δεν τους δίνει πλέον εισιτήριο για μια εξασφαλισμένη ζωή, με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν κατά εκατοντάδες, αφήνοντας πίσω τους αποψιλωμένες τοπικές οικονομίες. Σήμερα στον τόπο μας οι άνεργοι, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όσοι υφίστανται κάθε μορφής διακρίσεις, δημιουργούν ένα διευρυνόμενο σώμα αποκλεισμένο, όπου η φτώχεια αναπαράγεται, ενώ η δυνατότητα εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους συμπολίτες μας, με ή χωρίς προσόντα, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Βλέπουμε καθημερινά εργαζόμενους που δουλεύουν, αλλά εισπράττουν φτώχεια.

Ο Τακτικός Προϋπολογισμός του Δήμου Λάρνακας έχει έννοια που είναι αυτονόητη, παρουσιάζει δηλαδή την εικόνα των οικονομικών του Δήμου για τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με προϋπολογισθέντα ποσά εσόδων και εξόδων.

Στον Τακτικό Προϋπολογισμό για το 2014 τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των €21.094.000,00 και τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε €21.094.000,00, με  αποτέλεσμα ο Τακτικός Προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος την  31/12/2014.

Το ποσοστό δαπάνης που θα χρηματοδοτηθεί από την κρατική χορηγία για το έτος 2014  θα ανέλθει στο 29% περίπου με μείωση 11,99% σε σύγκριση με το 2013.

Οι δαπάνες προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων ανέρχονται στο ποσό των €11.758.501 και αποτελούν το 56% περίπου του συνόλου των εξόδων για το έτος 2014.

Οι αποδοχές προσωπικού  μειώνονται  κατά €357.665 κατά 3% περίπου σε σύγκριση με το 2013.

Το χρέος του Δήμου Λάρνακας προς τα έσοδα ανέρχεται στο 203,80% με μέγιστο επιτρεπτό το 250%. Τα τοκοχρεολύσια του Δήμου προς τα έσοδα αποτελούν το 12,18% με μέγιστο επιτρεπτό το 20%.

Το συσσωρευθέν προβλεπόμενο ταμειακό πλεόνασμα κατά την 31/12/2014 προϋπολογίζεται να ανέλθει στο ποσό  των €712.136.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει την προσπάθεια του για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου για εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, την αξιοποίηση υφιστάμενων πηγών εσόδων, την καταβολή  κάθε δυνατής προσπάθειας για ρευστοποίηση όλων των καθυστερήσεων από χρέη  προς το Δήμο και τη συγκράτηση / μείωση  στο ελάχιστο  δυνατό των εξόδων λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και την ισοσκέλιση των ανταποδοτικών τελών με τα αντίστοιχα έξοδά τους.

Ο Προϋπολογισμός Ανάπτυξης αν και έχει οικονομικό χαρακτήρα έχει ταυτόχρονα μια ειδοποιό διαφορά που είναι πολύ σημαντική.

Τα οικονομικά στοιχεία του Προϋπολογισμού Ανάπτυξης έχουν πολιτικό μήνυμα με προτάσεις εφαρμόσιμων πολιτικών δράσεων, αφορά δηλαδή την ανακατανομή του πλούτου της πόλης μας και τις προτεραιότητες στο σχεδιασμό μας. Δεν κάνουμε δρόμους ή κτήρια ή πεζοδρόμια διότι είμαστε μια κατασκευαστική εταιρεία. Κάνουμε δρόμους ή κτήρια ή πεζοδρόμια διότι αυτά τα έργα μεταφράζονται μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην αναβάθμιση περιοχών της Λάρνακας. Ο Προϋπολογισμός Ανάπτυξης έχει μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιεράρχηση βάση του πυλώνα ανάπτυξης και έμμεσα διαχέεται και στον πυλώνα απασχόληση.

Ο Προϋπολογισμός Ανάπτυξης για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των  €15.807.737 σε σύγκριση με €17.012.737 το έτος 2013 και αναλύεται ως ακολούθως:

 

(α) Έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση

€9.630.000

(β) Έργα που εγκρίθηκαν να χρηματοδοτηθούν από

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

€802.737

(γ) Έργα που θα γίνουν με σύναψη δανείων

€3000.000

(δ) Έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ταμειακά

πλεονάσματα του Τακτικού Προϋπολογισμού του

2014

€2.375000

ΣΥΝΟΛΟ

€ 15.807.737

Αναλυτικά τα έργα ανάπτυξης μαζί με λεπτομερείς επεξηγήσεις για κάθε έργο φαίνονται στον Προϋπολογισμό Ανάπτυξης ο οποίος και επισυνάπτεται.

Είναι σαφέστατα ευκολότερο να περιγράψει κανείς τα αδιέξοδα και τα αρνητικά. Όμως εμείς δεν είμαστε ούτε θεωρητικοί, ούτε παρατηρητές των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Σκοπός μας είναι να δώσουμε προτάσεις εφαρμοσμένων πολιτικών δράσεων καθότι ο μοχλός δραστηριοποίησης και κινητοποίησης των τοπικών μηχανισμών και δυνάμεων δεν μπορεί να είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι τέσσερις πυλώνες δράσης: ανάπτυξη, αποτελεσματικότητα, απασχόληση και αλληλεγγύη ως κατευθυντήριες γραμμές, θέτουν το πλαίσιο που συντονίζει τη φιλοσοφία της δράσης μας.

Προτεραιότητες για το 2014 είναι:

  1. Η είσπραξη καθυστερημένων οφειλών.
  2. Ο εσωτερικός έλεγχος.
  3. Η μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
  4. Η αύξηση των εισοδημάτων του Δήμου από άλλες πηγές.

Ο Δήμος Λάρνακας με κοινό στόχο την πρόοδο και την προκοπή της πόλης, με καινοτόμες δράσεις, με πρωτοβουλίες, με όραμα και αποφασιστικότητα μπορεί και καλύτερα και περισσότερα. Ακόμη και κόντρα στον καιρό τα πανιά της προσπάθειας μας για τούτην την πόλη είναι και θα μείνουν ανασηκωμένα.

 

  (Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λάρνακας)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!