Στέλιος Μουσαρρής “Από παιδί με ενδιέφερε η τρισδιάστατη μορφή των αντικειμένων και με ποιο τρόπο είχαν φτιαχτεί”

Η συνεργασία με τον διάσημο βραβευμένο αρχιτέκτονα Sir Norman Foster, ο κλάδος του modelmaking που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Κύπρο και η συνεργασία που ναυάγησε με την πριγκίπισσα του Abu Dhabi, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε με τον modelmaker, Στέλιο Μουσαρρή.

Της Γιώτας Δημητρίου

stelios0
Στέλιο που σπούδασες και τι;
Σπούδασα στο Arts University Bournemouth στο κλάδο BA (HONS) Modelmaking.

Γιατί διάλεξες αυτό τον κλάδο σπουδών;
Διάλεξα το συγκεκριμένο κλάδο επειδή από παιδί με ενδιέφερε η τρισδιάστατη μορφή των αντικειμένων και με ποιο τρόπο είχαν φτιαχτεί. Γι αυτό και όσα παιχνίδια είχα όταν ήμουν μικρός τα αποσυναρμολογούσα για να δω πως ήταν φτιαγμένα.

Με τί ακριβώς καταπιάνεται ο δικός σου ο κλάδος και πόσο γνωστός είναι στην Κύπρο; (πχ έτυχε να σε “συγχίσουν” με επιπλοποιό;)
Ο κλάδος του modelmaking δεν είναι τόσο γνωστός στην Κύπρο, επειδή δεν υπάρχουν εταιρείες που να φτιάχνουν props για έργα, prototypes για προϊόντα, αλλά υπάρχει η ζήτηση του αρχιτεκτονικού μοντέλου, οπόταν θα μπορούσα να δουλέψω εδώ σαν modelmaker για αρχιτεκτονικά μοντέλα.

Υπάρχουν αρκετοί model makers στη Κύπρο; Στη Λάρνακα;
Δεν έτυχε να συναντήσω κανένα στη Κύπρο που να έχει τελειώσει σπουδές modelmaking, άρα δεν ξέρω αν υπάρχουν.

Είναι αλήθεια πως έχει δουλέψει για τον Sir Norman Foster; Τι κέρδισες από αυτή τη συνεργασία και πώς προέκυψε;
Ναι, δούλεψα στον Foster για ένα μεγάλο project, για το αεροδρόμιο της Shanghai που αποτελείτω από 4 διαφορετικά μοντέλα. Από αυτή τη συνεργασία κέρδισα πολλά. Καταρχάς πώς να δουλεύω με άλλους ανθρώπους, αφού η κάθε ομάδα είχε τη δική της δουλειά και στο τέλος τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας έπρεπε να ταιριάζουν μεταξύ τους. Το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία ήταν εξαιτείας των καθηγητών μου στο Πανεπιστήμιο οι οποίοι μου είχαν προτείνει να πάω να δουλέψω για τον Foster και φυσικά είχα πει αμέσως ναι.

Πόσο εύκολη απόφαση ήταν να επιστρέψεις στη Κύπρο μετά τις σπουδές σου και μετά την συνεργασία σου με τον Sir Norman Foster;
Όταν τελείωσε συνεργασία με τον Foster έπρεπε να βρω άλλη δουλειά. Βρήκα λοιπόν δουλειά σε μια εταιρεία στο Wimbledon στο Λονδίνο η οποία μόλις είχε αναλάβει ένα μεγάλο project για την πριγκίπισσα του Abu Dhabi. Το project συμπεριλάμβανε 60 κουτιά στο σχήμα του Taj Mahal τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως προσκλητήρια στο γάμο της. Είχα πάρει την δουλειά και ήμουν πολύ χαρούμενος γι αυτό. Στη συνέχεια ομως ακυρώθηκε το project οπόταν επέστρεψα πίσω στη Κύπρο και αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου, όπως και έκανα.

Ασκώντας το επάγγελμα σου στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λάρνακα πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Γνωρίζω ότι οι εποχές είναι πλέον δύσκολες, αλλά πιστεύω ότι όταν είσαι διαφορετικός από τους άλλους, ξέρεις την δουλειά σου και τι κάνεις, και επίσης έχεις προσιτές τιμές, τότε θα βρεθείς σε καλό δρόμο.

Ακολουθείς τις οδηγίες των πελατών σου, ή λειτουργείς περισσότερο καλλιτεχνικά, δηλαδή ανάλογα με το δικό σου γούστο;
Υπάρχουν περιπτώσεις που ακολούθησα οδηγίες πελατών και υπήρχαν περιπτώσεις που απλώς κάνω αυτό που θεωρώ σωστό να γίνει.

Γνωρίζω ότι για κάθε δημιουργία σου φτιάχνεις και ένα βιντεάκι. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα για τα videos ξεκίνησε μια μέρα όταν καθόμουν και κοίταζα μια καρέκλα που είχα φτιάξει.

Έχεις σκεφτεί να συνεργαστείς με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ενδεχωμένως να ταιριάζαν με το δικό σου στυλ δουλειάς;
Ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ αν υπήρχε καλή συμφωνία.

Που μπορεί να δει κανείς δουλειά σου;
Μπορείτε να δείτε την δουλειά μου στη σελίδα μου στο Facebook «Modelmaking Workshop»

Από που παίρνεις έμπνευση για κάθε κομμάτι που δημιουργείς και τι είναι σημαντικό για σένα για κάθε τι που φτιάχνεις;
Παίρνω έμπνευση από διάφορα πράγματα στην Κύπρο. Επίσης κοιτάζω συνεχώς βιβλία την ίδια ώρα που ψάχνω στο διαδίκτυο για καινούρια designs ουτως ώστε να είμαι πάντα ενημερωμένος. Όχι για να αντιγράψω, αλλά για να ενημερωθώ, να εμπνευστώ και κάποτε και να επηρεαστώ. Το κάθε κομμάτι πρέπει να είναι λειτουργικό, μοναδικό, και να ταιριάζει με τον χώρο στον οποίο θα μπει.

Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά, θα ρωτήσω αν οι δικές σου τιμές για τα μοναδικά κομμάτια που φτιάχνεις για κάθε πελάτη είναι προσιτές ή όχι….
Πιστεύω πως οι τιμές είναι αρκετά προσιτές.

Η σχέση σου με τις τέχνες πως είναι;
Δεν είμαι καθόλου καλός στις τέχνες, αν αυτό ρωτάς. Όσες φορές προσπάθησα να ζωγραφίσω, απλως ήταν χάλια! (Γέλια!)

Τι σου αρέσει να κάνεις στο ελεύθερο σου χρόνο;
Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία. Βγάζω φωτογραφίες συχνά. Πορτραίτα για να είμαι πιο συγκεκριμένος. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια είχε μπει δική μου δουλειά στο «digital photographer», ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά φωτογραφίας. Επίσης, είχα λάβει μέρος με τρείς δικές μου φωτογραφίες σε έκθεση στην Νέα Υόρκη το περασμένο καλοκαίρι, μέσω μιας ιστοσελίδας.

Η πόλη μας η Λάρνακα τι χρειάζεται;
Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, προσωπικά δεν μου αρέσει πολύ η Λάρνακα. Πιστεύω πως έχουμε έλλειψη σημαντικών έργων ανάπτυξης, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στην εξέλιξη της πόλης και να προσελκύσουν. Δυστυχώς έχουμε έλλειψη χαρακτήρα και κουλτούρας.

Τα μεγαλύτερα επαγγελματικά σου όνειρα;
Θα ήθελα η δουλειά μου να μπορούσε να αναγνωριστεί.

Δημιουργίες του Στέλιου Μουσαρρή μπορεί να δει κανείς στη σελίδα του στο Facebook:
https://www.facebook.com/ModelmakingStudio

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!