Επίσημη Αίτηση και στις Βρυξέλλες για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της

Στις 18 Δεκεμβρίου 2013  έγινε η παράδοση του Petition (Επίσημη Αίτηση) για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επίσημη αίτηση υπενθυμίζουμε ότι παραδόθηκε και στον Βρετανό πρωθυπουργό στις 9 Δεκεμβρίου 2013.  Επίσης αντίγραφο της επιστολής αυτής αποστάλθηκε σε όλα τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, σε όλους τους Ευρωβουλευτές, σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον σύνδεσμο Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός του, Δρ. Βασίλης Μαύρου και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κώστας Γεωργίου.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

José Manuel Barroso
President of the European Commission
1049 Brussels, Belgium

Κύριε Πρόεδρε ,

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας , του οποίου τα μέλη και οι οικογένειες τους είναι πρόσφυγες από την Kυπριακή πόλη της Αμμοχώστου και τώρα αποτελούν πολίτες της Βρετανίας , πρόσφατα ξεκίνησε μια εκστρατεία καλώντας όλους να υπογράψουν την επίσημη αίτηση για την επιστροφή της Αμμοχώστου ( συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του λιμανιού της) στους νόμιμους κατοίκους της , σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ / ΕΕ .

Σας επισυνάπτουμε το πλήρες περιεχόμενο της επίσημης αίτησης μας, μαζί με τα έγγραφα που καταδεικνύουν  ότι αυτή η αίτηση έχει υπογραφεί από πάνω από 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αξιωματούχων .

Η τουρκοκυπριακή οργάνωση « Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» πραγματοποίησε πρόσφατα μια δημοσκόπηση στην οποία το 73 % των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, ψήφισε υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της , σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκοκυπριακή Ένωση για τη Δημοκρατία (Λονδίνο) υποστηρίζει πλήρως τόσο την επίσημη αίτηση όσο και την προαναφερόμενη Δημοσκόπηση.

Και οι δύο πλευρές μοιράζονται την ίδια πεποίθηση ότι η επιστροφή τόσο της πόλης όσο και του λιμανιού της στους νόμιμους κατοίκους της θα ανοίξει το δρόμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων . Τα οφέλη αυτά θα ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων,  δια μέσου της κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας , που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήρια δύναμη για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

Από την τραγωδία του 1974 στην Κύπρο, υπήρξαν διακηρύξεις και από τις δύο κοινότητες  ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της . Η πιο σημαντική μεταξύ αυτών είναι οι διαπραγματεύσεις του 1979 μεταξύ των δύο ηγετών των κοινοτήτων,  οι οποίοι συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή των Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων στην πόλη τους την Αμμόχωστο.

Η σημερινή κατάσταση είναι αναμφισβήτητα μια συνεχιζόμενη παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και των δημοκρατικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων πολιτών της, στους οποίους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση για να ζήσουν στα σπίτια τους σε συνθήκες ειρήνης κάτω από την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου .

Επίσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση , και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της José Manuel Barroso , να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να ασκήσει ενεργά την απαιτούμενη πίεση στην Τουρκία ώστε να εφαρμόσει τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της . Πράγματι η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα έκανε διακήρυξη για την πόλη ( και το λιμάνι της) ώστε να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της , ως μέτρο μέτρησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρει κοντά τις δύο κοινότητες .

Αντίγραφο της εν λόγω επίσημης αίτησης έχει δοθεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Martin Schulz , στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , Herman Van Rompuy και στον  Βρετανό Πρωθυπουργό , Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο , έχει (ανεκπλήρωτες) υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συνθήκης Εγγυήσεως  Λονδίνου – Ζυρίχης του 1960 .

Αναμένουμε να λάβουμε τη θετική σας ανταπόκριση .

Με εκτίμηση,

Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας,
Πρόeδρος Δρ Βασίλης Μαύρος    

Τουρκοκυπριακή Ένωση για την Δημοκρατία,
Πρόεδρος Mr Hassan Raif                                             

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!