ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΠΑΣ …..”Όσο χρειαστεί”

Ένα ταξίδι, μια μαγική διαδρομή στα μυστικά μονοπάτια της φιλίας, του έρωτα, της οικογενειακής θαλπωρής. Μια γνωριμία με  τη χαρά, τη λύπη, το πάθος, το θυμό και τη λύτρωση.  Μια βόλτα στη ζωή, στα προβλήματα της. Οδηγός ο νεαρός Κώστας Χάρπας που μας δείχνει πόσο σωστά έπραξε όταν  αποφάσισε να εκφραστεί μέσα από τη λογοτεχνία.

Συνεντευξη στη Στέλλα Παπά 

Κώστα μου, πριν λίγο καιρό αποφάσισες να παρουσιάσεις , να φανερώσεις ένα ταλέντο σου . Την κλίση που έχεις στο γράψιμο.  Έτσι κυκλοφορείς το πρώτο  σου βιβλίο .Θες να μας πεις δυο λόγια για αυτό;
Θα έλεγα πως το βιβλίο, περιγράφει τη συνάντηση του ήρωα – αφηγητή με το παρελθόν και το παρόν, έχοντας σαν τελικό προορισμό το μέλλον του. Μία συνάντηση που τον οδηγεί σε αυτό που αποκαλούμε “αυτογνωσία”. Το βιβλίο “Όσο χρειαστεί” κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2013. Προηγήθηκε μία λιτή παρουσίαση στην Παλιά Λευκωσία.

Αφορά συγκεκριμένη ομάδα ατόμων;
Το βιβλίο αφορά όλους τους υποψήφιους αναγνώστες. Αυτό έχει αποδηχθεί και μέσω της πετυχημένης του πορείας τους τελευταίους μήνες. Έχει αγαπηθεί από “διαφορετικούς” μεταξύ τους ανθρώπους και αυτό, από μόνο του, το κάνει ξεχωριστό.

 Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου κάνει το γράψιμο σου ξεχωριστό  ή αν προτιμάς τι χαρακτηρίζει τη γραφή σου;
Ο τρόπος γραφής μου είναι απλός και ρεαλιστικός. Με τον τρόπο γραφής μου δίνω το δικό μου μήνυμα, πως πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στα απλά πράγματα, γιατί πολλές φορές  είναι πολύ απλά τα πράγματα κι εμείς οι ίδιοι τα κάνουμε πολύπλοκα. Γράφω όπως μιλώ, όπως λειτουργώ στη ζωή μου. Κάποιοι έχουν αποκαλέσει τον τρόπο γραφής μου ρομαντικό. Εγώ επιμένω πως είναι ρεαλιστικός. Ίσως τελικά το απλό, να είναι και ρομαντικό, δεν ξέρω…

Ο κόσμος από πού μπορεί να αγοράσει το βιβλίο σου;
Το βιβλιοπωλείο “Μετροπόλιταν” στη Λευκωσία, στην Έγκωμη, έχει αναλάβει την Παγκύπρια Διανομή του βιβλίου. Για τους φίλους που δεν το βρίσκουν, θα πρέπει να το παραγγείλουν από το βιβλιοπωλείο που τους βολεύει, λόγω του ότι τα βιβλιοπωλεία εφοδιάζονται το βιβλίο από το “Μετροπόλιταν”, σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα το βρουν όμως και σε πολλά γνωστά βιβλιοπωλεία της Λευκωσίας , της Λεμεσού , της Λάρνακας και της  Πάφου.  Το βιβλίο θα το βρείτε επίσης και on line (Κύπρο και Ελλάδα) στην ιστοσελίδα www.vivliolatris.com .

 Θα έλεγες πως το βιβλίο σου είναι ένα καλό δώρο, αν ναι, γιατί;
Το “Όσο χρειαστεί” είναι ένα ταξίδι, ένα παραμύθι για ενήλικες. Σίγουρα ο καθένας θα συναντήσει στο βιβλίο μια δική του παράλληλη ιστορία. Αυτό από μόνο του, το κάνει αληθινό και – γιατί όχι; – ένα ξεχωριστό δώρο.

Αλήθεια εσένα ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;
Δεν έχω κάποιο “αγαπημένο συγγραφέα”, ούτε βάζω ταμπέλες σε πράγματα και καταστάσεις. Διαβάζω και παρακολουθώ συγγραφείς, λογοτέχνες και ποιητές που με ενδιαφέρουν αλλά σέβομαι και τους υπόλοιπους που δεν έχουν κάτι να μου πουν ή να μου προσφέρουν. Άλλωστε, ένα από τα μηνύματα του “Όσο χρειαστεί” είναι και το ότι “δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα”!

 Σε “έπεισε” κάποιος να εκδώσεις το βιβλίο σου;
Κάποιοι μου είπαν, “γιατί να βγάλεις τώρα το βιβλίο; Μέσα στην κρίση, κανείς δεν θα ασχοληθεί, κανείς δεν θα το αγοράσει…”. Ο λόγος που επέμενα να βγει τώρα το βιβλίο, είναι το μήνυμα του βιβλίου. Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, με αποκορύφωμα τα τελευταία δέκα χρόνια της… εξέλιξης του “Lifestyle” και του “δηθενισμού”, τη μαζική απόκτηση υλικών αγαθών, έχουμε όλοι ξεχάσει σημαντικές αξίες όπως είναι η φιλία, η επικοινωνία, η οικογένεια, έτσι είπα “Ναι, τώρα πρέπει να βγει το βιβλίο μου αυτό”. Με τη σημερινή οικονομική κρίση και όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο, ένιωσα ότι έφτασε η στιγμή. Όλες οι ξεχασμένες αξίες πρέπει να βγουν ξανά στην επιφάνεια για να βρούμε το δρόμο μας. Γι’ αυτό επέμενα να εκδωθεί τώρα το βιβλίο και γι’ αυτό το λόγο το βιβλίο πήγε εξαιρετικά καλά, ξεπερνώντας ακόμη και τις δικές μου προσδοκίες, γιατί μεταφέρει το σωστό μήνυμα, την κατάλληλη εποχή. Όλοι είμαστε ευαίσθητοι με το θέμα της “κρίσης”. Back to basics, λοιπόν!

Σκέφτηκες να το μεταφράσεις και στα αγγλικά  ή και σε κάποια άλλη γλώσσα;
Υπάρχουν πολλές σκέψεις και πολλά “όνειρα”, αυτή τη στιγμή δουλεύω παράλληλα σε τρία καινούργια projects… σύντομα περισσότερες πληροφορίες!

 Ποιο στοιχείο κυριαρχεί στην ιστορία του βιβλίου;
Το βιβλίο είναι πηγή συναισθημάτων, γιατί ασχολείται με απλές, καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες. Δεν έχει κάτι το εξωπραγματικό, κάτι που ο αναγνώστης δεν άκουσε ή δεν έζησε ποτέ. Όταν το διαβάσεις θα χαμογελάσεις, ίσως γελάσεις, θα συγκινηθείς, ίσως κλάψεις, είναι μία “πηγή συναισθημάτων”. Το βιβλίο επικεντρώνεται επίσης στο θέμα της φιλίας. Προσωπικά τη φιλία τη θεωρώ σαν κάτι πολύ ιερό αλλά και εύθραυστο συνάμα. Ήθελα επίσης να ασχοληθώ με τη φιλία για να ξεφύγω, έστω και για λίγο, από το στερεότυπο θέμα του έρωτα, παρόλο που στο βιβλίο αποκαλύπτεται και ένας μεγάλος έρωτας χωρίς όμως να είναι το επίκεντρό του βιβλίου.

Πόσο καιρό σου πήρε να το ετοιμάσεις;
Το πρώτο κεφάλαιο το έγραψα το 2010. Το άφησα για ένα χρόνο και το συνέχισα αργότερα. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε στο Βέλγιο, πέρσι, το καλοκαίρι του 2012. Μου πήρε δύο χρόνια να τελειώσω το γράψιμο, με αρκετά διαλείμματα φυσικά. Από τον Ιούνιο και μετά, άρχισα πια να “λειτουργώ” ως εκδότης. Επιμέλεια κειμένων,  διόρθωση κειμένων, γραφίστες για το εξώφυλλο, φωτογραφίες, σελιδοποίηση, τυπογραφείο κλπ. Στήθηκε μια μεγάλη ομάδα που αγάπησε το βιβλίο, περισσότερο από μένα κάποιες φορές. Να αναφέρω επίσης ότι η ομάδα πίσω από την έκδοσή είναι Κύπριοι φυσικά, έτσι για να υποστηρίξω και τη δική μας αγορά, με τον τρόπο μου. Η χώρα μας έχει εξαιρετικούς επαγγελματίες στον τομέα των εκδόσεων.  Το αποτέλεσμα της έκδοσης, με βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο.

 Σε ποιο το αφιερώνεις; 
Στους φίλους που υποσχέθηκα περισσότερη αλήθεια….

Ποια η πηγή έμπνευσής σου;
Τα καθημερινά,  “συνηθισμένα πράγματα”.

Διαθέτεις κάποιο blog ή ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην  προσωπική μου σελίδα στο facebook, στη σελίδα του βιβλίου στο facebook, αλλά και μέσω του blog μου  www.costasharpas.com

 Αρκετοί συγγραφείς γράφουν και ποίηση. Εσύ; Να περιμένουμε κάποιο βιβλίο με ποιήματα ή κάτι άλλο καινούργιο από σένα;
Αγαπημένη μου Στέλλα, σύντομα θα ανακαλύψεις καινούργια… “συνηθισμένα πράγματα”!

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!