Χρήστος Κουκκίδης (Μούλος) “In music we trust”

Είναι ο πιο περιζήτητος εραστής της πόλης. Σε μαγεύει από τα εφηβικά σου χρόνια. Μεγαλώνεις, γερνάς κι ακόμα πας να τον συναντήσεις. Στην “αγκαλιά” του ροκ αυτού εραστή χάνονται άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Μπορεί να απομακρυνθείς  για λίγο, αλλά πάντα θα γυρνάς στην γνώριμη αγκαλιά του. Είναι ο εραστής “σήμα κατατεθέν” της πόλης…. Σας  έχω μπερδέψει; Ο εραστής δεν είναι άντρας, είναι ένα μπαράκι το οποίο όλη η πόλη έχει αγαπήσει, είναι το Savino Rock Bar.

Κυρίες και κύριοι, καθήστε αναπαυτικά και απολαύστε τη συνέντευξη του Χρήστου Κουκκίδη (γνωστός και ως “Μούλος”), ιδιοκτήτη του Savino Rock Bar. 
H διάσημη ηθοποιός Hannah Simone η οποία έχει εργαστεί στο Savino, τα πρώτα χρόνια του Savino όταν πρωτοξεκινούσε, το Savino σήμερα, τα χιλιάδες albums και φωτογραφίες, “ο παλιάτσος του Savino” που φιλοξενείται και στο αεροδρόμιο του Amsterdam, αυτά και άλλα πολλά σε μια συνέντευξη που έγινε με πολύ γέλιο!

Της Γιώτας Δημητρίου

Πώς αποφάσισες  ν’ ανοίξεις το Savino Rock Bar και πριν πόσα χρόνια;
Πώς αποφάσισα….Λοιπόν, ανοίξαμε πριν 23 χρόνια. Είχαμε επιστρέψει από την Νορβηγία μαζί με την σύζυγο μου την Mariann Raknes και ως παιδί των ‘80s , ροκ, αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε ένα μαγαζί ροκ.

Πόσο διαφορετικά και πώς ήταν τα πράγματα τότε που πρωτοξεκινούσες με σήμερα;
Πολύ διαφορετικά. Την πρώτη τετραετία μόνο με τουρίστες δουλεύαμε. Μετά άρχισαν να έρχονται οι ντόπιοι.

Τι είναι αυτό που έκανε το Savino Rock Bar να ξεχωρίζει και να θεωρείται ένα από “τα αξιοθέατα” της πόλης;
Ο σταθερός του χαρακτήρας. Ροκ, live μουσική, οικείο περιβάλλον…..

Η διακόσμηση επίσης βοηθά στο να το νιώθει ο επισκέπτης σαν δεύτερο του σπίτι….
Η διακόσμηση είναι κάτι που προστέθηκε στην πορεία. Το black and white picture ταιριάζει με το ροκ και πάνω σε αυτό κινηθήκαμε. Αλλά πρέπει να σου πω ότι στην διακόσμηση έχει βοηθήσει και ο κόσμος του Savino. Oι θαμώνες, οι πελάτες. Έχω πίνακες, φωτογραφίες, αντικείμενα τα οποία μου φέρνει και μου χαρίζει ο κόσμος μας για να βάλουμε μέσα στο Savino Rock Bar. Υπάρχει “συμμετοχή” του κόσμου στην διακόσμηση γι αυτό και ο άλλος το νιώθει και δικό του μέρος. Επίσης και  κόσμος απ’ το εξωτερικό μας έχει χαρίσει αντικείμενα για το Savino. Nα αναφέρω τον πίνακα “Clown of Savino” (O παλιάτσος του Savino) τον οποίo έχει σχεδιάσει μια ξένη ζωγράφος. Ετοίμασε 4 πίνακες με το ίδιο θέμα/σχέδιο, με έμπνευση βέβαια το Savino και απεικονίζει εμένα. Τον ένα πίνακα μου τον δώρισε για να μπει στο Savino και οι άλλοι τρεις βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Amsterdam.

Δηλαδή το Savino υπάρχει μέσα από την τέχνη και στο αεροδρόμιο του Amsterdam;
Ναι….H ζωγράφος είχε εργαστεί εδώ στο Savino, είναι Ολλανδοπωλονέζα. Όταν θα έφευγε έκανε αυτούς τους 4 πίνακες. Το έναυσμα της έμπνευσης της, όπως μου είχε πει, ήταν η οικειότητα που διακατέχει τον κόσμο που μπαίνει μέσα στο Savino Rock Bar.

Για σένα τι σημαίνει ροκ;
“Long Live the Rock”

Νομίζεις ότι το ρόκ είναι στάση ζωής;
Όχι δεν είναι στάση ζωής. Ροκ μπορεί να ακούει και ο κύριος με το κουστούμι, κι εγώ με τα μακριά μαλλιά και οι χίππις, και ο άλλος με την Harley και οι πάντες. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι αν κάποιος ακούει ροκ, μπορεί ν’ ακούσει τα πάντα. Εκείνος που ακούει R N B ίσως να μην μπορεί να ακούσει ροκ. Αλλά εμείς της ροκ μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα, άσχετα αν δεν μου αρέσουν τα πάντα. Συνήθως έτσι πάει, η μουσική του ροκ είναι πιο ανοικτή, περικλείνει πολλά φάσματα ήχων μέσα της. Γι αυτό και ο ροκ άνθρωπος μπορεί να ακούσει κι άλλα είδη μουσικής, χωρίς να σημαίνει ότι του αρέσουν κιόλας.

Η σύζυγος σου πώς σε ανέχτηκε τόσα χρόνια με αυτό το βραδινό ωράριο;
Αφού και η ίδια δούλευε εδώ και τώρα είναι υπεύθυνη του Savino Live.

Η σύζυγος σου ήταν πάντα δίπλα σου, ε;
Πάντα!

Η ζωντανή μουσική ξεκίνησε από εδώ, από το Savino Rock Bar,  αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει και δίπλα η μουσική σκηνή Savino Live
To 2000 ξεκίνησαν να παίζουν οι “Ισοβίτες” στο Savino Live. Eδώ να αναφέρω ότι το 1993 είχαμε ανοίξει την “Trap”, μαζί με την σύζυγο μου, και ήταν η πρώτη μουσική σκηνή ροκ στη Λάρνακα. Όσον αφορά το Savino Live καταφέραμε να φέρουμε μεγάλα ονόματα, όπως “White Snake” τους οποίους μάλλον θα ξαναφέρουμε, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου και άλλα πολύ γνωστά ονόματα. Φέτος, από το τέλος του Σεπτέμβρη,  θα έχουμε και πάλι τους «Σκόρδιονς» οι οποίοι θα τραγουδούν κάθε Παρασκευή. Οι μεγαλύτερες μπάντες στην Κύπρο έρχονται και παίζουν εδώ, μια φορά τον μήνα, Zilla Project, Neon Knights, Minus One. Επίσης έχουμε κάνει και θεατρικές παραστάσεις στο Savino Live και είμαστε πάντοτε ανοικτοί για προτάσεις, είτε πρόκειται για μπάντες, είτε για θέατρο, είτε για stand up comedy.

Θα έλεγες ότι ήταν η αγάπη σου για την μουσική που σε ώθησε σε αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι;fb01
Σίγουρα! Αν και δεν παίζω κάποιο μουσικό όργανο….Ξέρεις, έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος του ροκ είναι πιο απλός και πιο προσιτός.

Το Savino Live προσφέρει ζωντανή μουσική, αλλά και το Savino Rock Bar έχει ζωντανή μουσική κάθε Κυριακή. Πώς επιλέγεις ποιους μουσικούς θα φιλοξενήσεις;
Η σύζυγος μου η Mariann επιλέγει τους καλλιτέχνες για το Savino Live. Στο Savino Rock Bar ξεκινήσαμε με τους ίδιους και μετά προστέθηκαν και κάποιοι άλλοι…..Είναι πολλά τα ονόματα. Έρχονταν και από τη Λεμεσό για να παίζουν τις Κυριακές μουσική εδώ στο Savino Rock Bar. Πέρασαν πολλοί….

Τώρα το Savino Rock Bar πέρα από ποτό, αργιλέ, ζωντανή μουσική, διαθέτει και κουζίνα….
Ναι, σε συνεργασία με το “Checkers” (που κάνει το καλύτερο hamburger στη πόλη)  διαθέτουμε κάποια πιάτα που ταιριάζουν με το ύφος του μαγαζιού μας για να συνοδεύουν το ποτό. Eπίσης να πούμε ότι έχουμε και το Jack Daniel’s Room στο οποίο εκεί γίνονται και Private parties.

Yπάρχουν και μοναδικά ουϊσκια εδώ που μόνο στο Savino μπορεί να τα βρει κανείς…
Ναι, είχαμε πάει δυο φορές στην Αμερική, σε έκθεση του Jack Daniel και καταφέραμε να κάνουμε συνφωνία έτσι ώστε να έχουμε special select τα οποία γράφουν πάνω For Savino Rock Bar.

Η οικονομική κρίση πόσο επηρέασε τον κόσμο όσον αφορά τις εξόδου του για ποτό και καφέ;
Εμείς έχουμε happy hours το απόγευμα για τον καφέ και όσον αφορά το βράδυ ναι η δουλειά μας έχει μειωθεί γύρω στο  30% κι αυτό βέβαια μας ωθεί στο να έχουμε συνέχεια προσφορές στα ποτά μας.

Είκοσι τρία χρόνια στη νυχτερινή ζωή της Λάρνακας! Ένιωσες ποτέ να σε προδίδουν κάποιοι που εσύ ενδεχωμένως να είχες βοηθήσει;
Ε, όχι δεν θα μπω σε έτσι διαδικασία….Πάρακατω, άλλη ερώτηση.

Γιατί σε φωνάζουν Μούλο;
Έτσι με βάφτισε ο αδελφός μου το 1993, μου μιλούσε και εγώ τον αγνοούσα, ήμουν και πεισματάρης και μια μέρα που ήταν γεμάτο με τουριστες το μαγαζί άρχισε να μου φωνάζει “Μούλο” και ξεκίνησαν και οι πελάτες να με φωνάζουν έτσι….κι έμεινε το όνομα! Παλιά μάλιστα, βαφτίζαμε τους πελάτες μας “Μούλους”. Τους βγάζαμε πάνω στο μπαρ, τους λούζαμε με ποτό και τους “βαφτίζαμε” σε “Μούλους”!

Έμαθα ότι αυτό το installation εδώ έξω στην αυλή του Savino Rock Bar που παριστάνει ένα “Μούλο” έχει ιστορία….
Ναι, μας το έκαναν δώρο πριν λίγο καιρό οι φοιτητές του Intercollege στη Λάρνακα, του κλάδου Fine Arts μαζί με την καθηγήτρια τους την Debbie. Φτιάχτηκε από flyers του Savino αυτός ο “Μούλος”.

Θυμάσαι κάτι που έκανε παλιά το Savino που να ήταν πρωτότυπο για την εποχή του;
Πολλά…..Τι να σου πω; Να σου πω ότι την πρώτη φορά που βγάλαμε τηλεόραση έξω για να δει ο κόσμος ποδόσφαιρο χρειαστήκαμε 4 άτομα να την βγάλουμε, ήταν εκείνες οι παλιές τηλεοράσεις που ήταν πολύ βαριές. Ήταν θυμάμαι το 1994 και μας κοροϊδευαν επειδή βγάλαμε τηλεόραση έξω για να βλέπει ο κόσμος μας ποδόσφαιρο ενώ θα έπινε το ποτό του. Ε, μετά έγινε μόδα.

Θεωρείς ότι ο κόσμος του Savino Rock Bar αλλάζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα;
Ναι. Toν χειμώνα έχουμε περισσότερο κόσμο κι από άλλες πόλεις και είναι και πιο σταθερός ο κόσμος του χειμώνα.

Φαντάζομαι πώς τόσα χρόνια θα έχει πολλές ιστορίες να διηγηθείς από τη νυχτερινή ζωή στο Savino Rock Bar….
Nαι, νομίζω θα ήταν καλή ιδέα να γράψω ένα βιβλίο! Και να βάλω και φωτογραφίες  μέσα ως αποδεικτικά στοιχεία! (Γέλια)

Ναι αλλά υπάρχει κάποια ιστορία που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;
Έχουν συμβεί πολλά….Υπάλληλοι που χάθηκαν στις τουαλέτες, love stories, ερωτικές εξομολογήσεις (για να μεσολαβήσω ως “προξενητής”)….πάνω από 50 ζευγάρια παντρεύτηκαν “λόγω του Savino”. Πήγαμε και στους γάμους, κάποιοι έρχονται σήμερα με τα μωρά τους….

Τώρα σοβαρά, σκέφτεσαι να γράψεις κάποιο βιβλίο;
Βιβλίο με ιστορία όχι….Αλλά βιβλίο με φωτογραφίες χωρίς λόγια, μπορεί. Έχω 300 albums με 300 φωτογραφίες το καθένα. Και άλλες τόσες που δεν έχω εμφανίσει: 175 χιλιάδες φωτογραφίες με την Digital και 20 χιλιάδες φωτογραφίες με φιλμ. Υπάρχουν και φωτογραφίες που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να εμφανίσω και να δημοσιεύσω…….

Τα δυο σου παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει μέσα στο Savino σκέφτεται κανείς τους να συνεχίσει το Savino….
Δεν ξέρω. O ένας ασχολείται με την μουσική και παρακολουθεί μαθήματα για ντραμς και ο άλλος ασχολείται με την τέχνη και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Είναι και οι δυο μέσα στο Savino από μωρά. Η πρώτη φωτογραφία του Julian, μια μαυρόασπρη, την είχαμε βγάλει στο Savino και σήμερα διακοσμεί μαζί με  άλλες (και μια δικιά μου που ήμουν μωρό) τον χώρο.  Δεν ήπιαν ποτέ τους ποτό πριν γίνουν 18 ετών παρόλο που μεγάλωσαν εδώ. Ο Julian εργαζόταν περισσότερες φορές από τον Sebastian, εδώ στο Savino.

Ίσως επειδή  εσύ είδες πολλά λόγω του Savino,  να ήσουν και πιο αυστηρός και γι αυτό έγιναν 18 χρονών για να πιουν ποτό;
Όχι. Εγώ τους έλεγα πολλά, αλλά στο τέλος ήταν δική τους η επιλογή να πράξουν σωστά. Όλοι οι γονείς λένε στα παιδιά τους να μην πιουν ποτό πριν από τα 18, κάποιοι ακούνε κάποιοι  άλλοι όχι. Δεν νομίζω να υπάρχουν γονείς που λένε στα παιδιά του να πιουν ποτό πριν από τα 18 τους!

Ο 20χρονος σήμερα εν έτει 2013, με τον 20χρονο του 1993, όταν ξεκινούσες το Savino Rock Bar, έχει διαφορές;
Τεράστιες! Τώρα οι νέοι έχουν περισσότερες γνώσεις, ίσως να βοηθάει και το διαδίκτυο σε αυτό, αλλά τότε, το 1993  ήταν πιο ώριμοι οι νέοι.

Οι σχέσεις των δυο φύλων πως ήταν τότε και πως είναι σήμερα;
Τότε ήταν πιο κρυφά τα πράγματα…Hide and Seek. Tώρα είναι όλα πιο φανερά.

Aλήθεια, πέρασαν πολλοί από εδώ στο Savino Rock Bar,  η μισή Λάρνακα νομίζω έχει εργαστεί εδώ…Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα άτομα που θα εργαστούν εδώ;
Δεν έχω κριτήρια μάνα μου, αυτό είναι το πρόβλημα (γέλια!)

Μα όποιος έρθει για δουλειά εδώ προσλαμβάνεται;
Ναι…Ας πούμε εδώ ο Πλουτής, τον ρώτησα “τι είσαι;” μου λέει “γιατρός”, του λέω “μια χαρά, έλα” (γέλια!) Σοβαρά τώρα, έχουν περάσει πολλοί από το Savino, εργάστηκαν και Κύπριοι, αλλά και ξένοι. Ίσως εδώ θα πρέπει να σου αναφέρω ότι η διάσημη ηθοποιός Hannan Simone (γνωστή κι από τη σειρά “New Girl”) εχει εργαστεί στο Savino και σε συνεντεύξεις της συχνά αναφέρει ότι εργάστηκε στη Κύπρο, στο μπαράκι Savino στη Λάρνακα. Κρατάμε επαφή με την Hannah και μιλάμε.

Χρήστο, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο τι κάνεις;
Έχω ελεύθερο χρόνο; Αν έχω, παρακολουθώ τηλεόραση, κάνω λίγες δημόσιες σχέσεις, απλά πράγματα, καθημερινά….Η σύζυγος μου διαβάζει, χιλιάδες βιβλία, εγώ πάλι δεν έχω αυτό το χόμπι.

Ποιο είναι το μότο σου για την ζωή;
“Always look at the bright side of life” και φυσικά, “in music we trust”.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!