Marcelo Penta «Η οικονομική κρίση επηρέασε και το ποδόσφαιρο»

Από την Αργεντινή στη Κύπρο, λόγω της επαγγελματικής του ποδοσφαιρικής πορείας. Ο Marcelo Penta του Εθνικού Άχνας, κλέβει λίγο από το χρόνο του για να μιλήσει στο Skala Times, για το ποδόσφαιρό, την πατρίδα του αλλά και για τον ίδιο. Τελικά πόσο εύκολο είναι να είσαι ποδοσφαιριστής;

Της Γιώτας Δημητρίου

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;
Ποδόσφαιρο παίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από πέντε ετών. Αν εννοείς επαγγελματικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, στα 17 μου άρχισα να αγωνίζομαι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Κατάγεσαι από την Αργεντινή η οποία έχει μια παράδοση ποδόσφαιρο…
Είναι το αγαπημένο εθνικό σπορ της χώρας, θα έλεγα. Ας μην ξεχνάμε πως μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στο ποδόσφαιρο κατάγονται από την Αργεντινή, όπως : Messi, Aguero, Higuain, Di Maria και άλλοι.

Εσύ Marcelo έχεις παίξει σε ομάδες και στην Αργεντινή και στην Ευρώπη;
Ναι, μετά από κάποια χρόνια σε ομάδες στην Αργεντινή, είχα πρόταση το 2009 για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για ομάδα στην Κατερίνη. Έζησα και αγωνίστηκα σε ομάδα εκεί για τρία χρόνια (γι αυτό έμαθα και λίγο την Ελληνική γλώσσα). Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση για ομάδα στη Κύπρο και έτσι αυτή η σεζόν με βρήκε εδώ.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ποδόσφαιρο στην Αργεντινή και κατ’ επέκταση στην Λατινική Αμερική, με το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη;
Ναι, νομίζω υπάρχουν διαφορές. Στην Αργεντινή η προπόνηση (χωρίς την μπάλα) και η άσκηση είναι σκληρότερη και περισσότερη απ’ ότι στην Ευρώπη. Αυτή είναι βέβαια η δικιά μου εκτίμηση.

Ο τελευταίος χρόνος σε βρήκε στον Εθνικό Άχνας. Σκοπεύεις να συνεχίσεις την καριέρα σου στη Κύπρο;
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον μάνατζερ μου και από τις προτάσεις που θα προκύψουν. Δεν μου αρέσει να μιλώ πριν από τα γεγονότα, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Άλλωστε πρέπει να σου πω ότι η οικονομική κρίση δεν άφησε απέξω το ποδόσφαιρο. Το έχει επηρεάσει κι αυτό σε μεγάλο βαθμό.

Πώς;
Αν μια χώρα είναι λαβωμένη οικονομικά δεν θα μπορεί να ξοδέψει λεφτά για να φέρει καλούς παιχτές και αυτό αυτόματα θα επηρεάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου. Επίσης, όταν οι ποδοσφαιριστές μένουν απλήρωτοι ή δέχονται μειώσεις μισθού, ενδέχεται να μην μπορούν να αποδίδουν όσο καλύτερα μπορούν. Θα έλεγα ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει το ποδόσφαιρο.

Εσένα Marcelo ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάνουν να αποφασίσεις σε ποια ομάδα θα πας;
Καταρχάς, στην Αργεντινή οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θέλουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, πέρα από τους οικονομικούς λόγους, είναι σαν να ανοίγεις τα φτερά σου. Θεωρούμε ότι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές πάνε στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία.

Η Ευρώπη πως αντιμετωπίζει τους ποδοσφαιριστές που έρχονται από την Λατινική Αμερική;
Προσωπικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συνάντησα ένα δεύτερο σπίτι. Φιλόξενους ανθρώπους και πολύ καλές συνθήκες. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα βρήκα πολλές ομοιότητες (στα φαγητά και στην κουλτούρα) με την χώρα μου.

Σε ρωτώ επειδή υπάρχει ένα κλίμα ρατσισμού, αλλά πιστεύω πως οι γελοίοι ρατσιστές κάνουν εξαιρέσεις και όταν κάποιος διαθέτει «καλό επάγγελμα» (πχ είναι ποδισφαιριστής), τότε παύουν να είναι ρατσιστές.
Καταλαβαίνω αυτό που λες και είναι πολύ άσχημο να συμβαίνει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να είναι ρατσιστής με κάνενα. Είμαστε ίσοι επειδή είμαστε άνθρωποι κι όχι λόγω επαγγέλματος.

Αν κάποιο κορίτσι σε πλησιάσει επειδή είσαι ποδοσφαιριστής, πως θα το αντιμετωπίσεις;
Ναι, κι αυτή η τάση υπάρχει και την θεωρώ πολύ άσχημη. Αν κάποιος ή κάποια με πλησιάσει επειδή είμαι ποδοσφαιριστής τότε μόλις το αντιληφθώ θα απομακρυνθώ.

Η οικογένεια σου ασχολείται με το ποδόσφαιρο;
Ναι, ο πατέρας μου υπήρξε ποδοσφαιριστής σε ομάδα Α κατηγορίας και ναι, όπως όλοι στην Αργεντινή έτσι και η δικιά μου οικογένεια ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Όπως λέμε, είναι το εθνικό μας σπορ!

Ο καλός ποδοσφαιριστής γίνεται μέσα από την σκληρή προπόνηση ή γεννιέται με το ταλέντο;
Και τα δύο. Αλλά σίγουρα αν δεν έχεις το ένα από τα δύο (ταλέντο και σκληρή προπόνηση) δεν θα καταφέρεις να πετύχεις πολύ. Σε όσο μεγαλύτερο βαθμό διαθέτεις αυτά τα δύο τόσο πιο ψηλά θα φτάσεις.

Ελλάδα – Κύπρος. Έχεις αγωνιστεί και στις δυο χώρες, αν κάνεις μια σύγκριση…
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι πιο ψηλά από ότι εδώ στη Κύπρο και ίσως να είναι και αναμενόμενο αφού η Ελλάδα είναι και μεγαλύτερη χώρα. Επίσης, στην Λατινική Αμερική πολύ λίγοι γνωρίζουν την Κύπρο (βέβαια τώρα με όλα αυτά που έγιναν  στον οικονομικό τομέα της χώρας την έμαθαν όλοι), έτσι όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει να διαλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο επιλέγει την Ελλάδα που την ξέρει πολύ καλά και ποδοσφαιρικά, αφού η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως είναι το Μουντιάλ κτλ.

Οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν χώρες και αυτόματα αλλάζουν και φιλίες και παρέες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Αυτός είναι ο ένας τρόπος να δεις τα πράγματα, εγώ το βλέπω αλλιώς: To ποδόσφαιρο και το ότι αγωνίζομαι σε διαφορετικές χώρες, μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω νέα μέρη και νέους ανθρώπους. Αυτό είναι ευλογία. Κρατάω τα θετικά από κάθε γνωριμία και με όσους δεθούμε ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο για να κρατούμε επαφή. Θυμάμαι όταν εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα μιλούσα μόνο Ισπανικά. Μέσα σε τρία χρόνια βελτίωσα τα αγγλικά μου και έμαθα και λίγα ελληνικά. Το να ζεις σε διαφορετικές χώρες είναι σαν ένα είδος σχολείου για την προσωπικότητα, αυτό πιστεύω και νιώθω τυχερός.

Δώσε μας ένα λόγο γιατί κάποιος να επισκεφτεί τη χώρα σου την Αργεντινή.
Ένα λόγο; Δεν έχω ένα, είναι πολλοί οι λόγοι και είναι μια πανέμορφη χώρα. Μπορούν να υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα, αλλά παραμένει ένας όμορφος τόπος.

Να μας πεις το εθνικό φαγητό της Αργεντινής και το πιο γνωστό ποτό;
Το Asado είναι το γνωστό παραδοσιακό μας φαγητό και το Fernet ένα από τα γνωστά ποτά.

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!