Martin Brofman: H δύναμη της αυτοθεραπείας

Είναι ένας από τους πιο διάσημους θεραπευτές στον κόσμο. Πιστεύει ότι η ανθρώπινη δύναμη μπορεί να πετύχει τα πάντα.  Όταν πριν από 35 χρόνια θεράπευσε τον εαυτό του από τον καρκίνο που παραλίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, αποφάσισε ότι μπορεί αυτή την εμπειρία, τη γνώση και την αγάπη για τη ζωή να την περάσει και σε άλλους ανθρώπους, όπως και έκανε. Μέσα από τα βιβλία, αλλά και τα σεμινάρια του, ο Martin Brofman επιμένει πως ο άνθρωπος αν το θελήσει μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να θεραπεύσει τον εαυτό του. Με αφορμή τα σεμινάρια που κάνει στην Ελλάδα, το Skala Times άδραξε την ευκαιρία για μια συνέντευξη μαζί του.

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Πραγματικά πιστεύετε ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν;BR1
Ναι, πραγματικά το πιστεύω. Αυτό είναι το δυναμικό μας, αν και εφόσον παρατήσουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις και αποδεχτούμε την ιδέα ότι είμαστε όντα άνευ ορίων – όπως μας έχουν πει κάποιοι επιστήμονες που εμείς θεωρούμε ότι είναι εξελιγμένοι. Αν σκεφτούμε τη θεραπεία ως μια διαδικασία συν-δημιουργίας μεταξύ του θεραπευτή και του ατόμου που θεραπεύουμε, θα δούμε ότι η επιτυχία της θεραπείας σχετίζεται με τη φύση της αλληλεπίδρασης και τη δύναμη της πίστης που έχουν και οι δύο αυτοί συν-δημιουργοί.

Κάποιος που δεν πιστεύει σε αυτό το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν, τι πρέπει να έχει υπόψη του;
Το άτομο δεν χρειάζεται να πιστεύει ενεργά στο ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν, παρόλο που αν το κάνει, τότε ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι αρκετό το ότι πιστεύει στον θεραπευτή ή τουλάχιστον να αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο και ανοικτό στην πιθανότητα να συμβεί κάτι. Μπορεί πράγματι να θεραπευτεί αρκεί το άτομο που δέχεται τη θεραπεία να μην εμποδίζει ενεργά τη διαδικασία με τη δική του αντίσταση.

Λέτε πως για να αλλάξουμε τη ζωή μας, οφείλουμε να αλλάξουμε και τις πεποιθήσεις μας. Πόσο εύκολο είναι να το πετύχει κανείς αυτό;
Στην πραγματικότητα μπορούμε να αλλάξουμε κάθε πιστεύω μας, αν είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε και μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Σε τελική ανάλυση, δεν παίρνει πολύ χρόνο να αλλάξουμε την άποψή μας για κάτι ή να γίνουμε δεκτικοί στην πιθανότητα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή, όταν ο άνθρωπος έχει το κίνητρο να το κάνει. Το μεγάλο Κίνημα του Ανθρώπινου Δυναμικού που ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν κατάφερε να φέρει αυτή την ιδέα πιο κοντά στην συνηθισμένη μας λογική, όπως επίσης, και το βιβλίο, «Το μυστικό» (“The Secret”). Βλέπουμε λοιπόν, πως το μήνυμα συνεχίζει να εξαπλώνεται. Στη δική μου περίπτωση, η ζωή μου εξαρτιόνταν από την ιδέα ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε την πραγματικότητά μας και ότι θα μπορούσα να γιατρευτώ από τον καρκίνο αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μου. Και πέτυχε. Το πέτυχα αναπρογραμματίζοντας το Ανθρώπινο Βιοκομπιούτερ μου. Δούλεψα πολύ με την ιδέα ότι αν κάποιος άλλος μπόρεσε να θεραπευτεί από τον καρκίνο, το ίδιο θα μπορούσα να καταφέρω κι εγώ και πως αν είχε πετύχει πριν, θα μπορούσε να ξαναγίνει. Ανακάλυψα την αλήθεια αυτής της ιδέας μόνος μου. Και οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Τι βασικές προυποθέσεις πρέπει ν α υπάρχουν για να αλλάξει κανείς τη ζωή του προς το καλύτερο;
Υπάρχουν πιθανά πολλοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό. Αν μιλήσουμε για τον τρόπο που εγώ χρησιμοποιώ, τότε θα σας πω ότι το άτομο πρέπει να σκεφτεί ότι τα πάντα ξεκινούν στη δική του συνειδητότητα, ότι ανταποκρίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο στις καταστάσεις γύρω τους και πως οι ίδιοι αποφασίζουν τι να σκεφτούν και πώς να αισθανθούν. Αν οι αποφάσεις τους, τους κάνουν να είναι αγχωμένοι, κι αυτό το άγχος φτάνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης, τότε, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύμπτωμα. Ωστόσο, έχουν πάντα τη δυνατότητα να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις και να ξεφορτωθούν το άγχος που είχε συσσωρευτεί.
Το άτομο πρέπει να πάρει την υπευθυνότητα για τη δική του ζωή, να παρατήσει το ρόλο του θύματος και να δει τον εαυτό του ως δημιουργό καταστάσεων.
Θα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Ότι το άγχος δημιουργεί εντάσεις και ότι μπορούμε να αλλάξουμε εκείνα τα τμήματα της ζωής μας που μας κάνουν δυστυχισμένους. Πώς; Παίρνοντας διαφορετικές αποφάσεις, επιλέγοντας να κάνουμε διαφορετικές σκέψεις με τις οποίες συμφωνούμε περισσότερο, επιτρέποντας στον εαυτό μας να αισθανθούμε καλύτερα με τη ζωή μας κι έτσι, θα επιστρέψουμε στη φυσική μας κατάσταση, της υγείας και της αρμονίας.

Παραδίδεται σεμινάρια και στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο είναι για τον Έλληνα που βιώνει ένα σωρό προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης να προσπαθήσει να δει με αισιοδοξια κάποια πράγματα και να θεραπεύσει καταστάσεις γύρω του;
Χμ, είναι απλό παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολο. Σχετίζεται με το να επιμένουμε να παίρνουμε ατομικές θετικές αποφάσεις και να μην πέφτουμε θύματα του αρνητισμού που είναι πολύ συνηθισμένος σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους, να δουν βαθιά μέσα τους ποια είναι τα φυσικά τους ταλέντα και πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ταλέντα και τα πλεονεκτήματά τους για να βελτιώσουν την κατάστασή τους.
Μεγάλωσα σε μια φτωχική οικογένεια, σε δύσκολες εποχές αλλά με κάποιο τρόπο, κοιτάζοντας βαθιά μέσα μου, πήρα την απόφαση να κάνω κάτι γι’ αυτό, να αναπτύξω μια ισχυρή πίστη στον εαυτό μου. Κι αυτό με έκανε να συνεχίζω παρά τις όποιες αντιξοότητες. Για κάποιους άλλους, τους βοηθάει η πίστη στην πνευματικότητα ή η θρησκεία – όμως, όποιος κι αν είναι ο τρόπος, η ιδέα είναι να διατηρήσουμε μια θετική στάση και να περιμένουμε ώστε να δούμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας τέτοιας στάσης ζωής.

Κύριε Brofman πώς ήταν η δικιά σας ζωή, πρωτού γίνεται ο συγγραφέας των bestseller και διάσημος ανα το παγκόσμιο θεραπευτής;
Ήμουν πολύ δυστυχισμένος, σε έναν δύσκολο γάμο, κυνηγώντας το Αμερικάνικο Όνειρο ενός σπιτιού στα προάστια, μια σύζυγο και δύο παιδιά, δύο αυτοκίνητα στο γκαράζ κι έναν μεγάλο σκύλο – αλλά δεν ήμουν ευτυχισμένος. Την περίοδο που αρρώστησα, η ιδέα που τριγυρνούσε συνεχώς στο μυαλό μου ήταν ότι δεν έδινα καμιά σημασία στο πόσο σπουδαίο είναι να είμαι ευτυχισμένος.
Ήμουν καλός στη δουλειά μου, και παρόλο που μου έδινε μια αίσθηση ικανοποίησης, δεν απολάμβανα πραγματικά να δουλεύω στη δομή μιας εταιρείας και να προσπαθώ να τροποποιήσω τη ζωή μου προκειμένου να ταιριάξει μ’ αυτό. Όλοι οι άλλοι φαίνονταν να κάνουν το ίδιο πράγμα και καταλάβαινα πως δεν ήταν ευτυχισμένοι. Όταν αρρώσταιναν, ήταν απλά “ατυχία” και η εξήγησή τους πως η ζωή έτσι τα φέρνει μερικές φορές.
Όταν αρρώστησα από τον καρκίνο, η ίδια η ασθένεια, μου έδωσε μια σπουδαία αίσθηση ελευθερίας, ότι τώρα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε ήθελα να κάνω στον χρόνο που μου απέμενε. Επικεντρώθηκα στην ποιότητα της ζωής μου αντί να επικεντρωθώ στο μάκρος της ζωής, κι αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής οπτικής σχετικά με το τι είναι πιθανό να κάνω.
Ξέρω πως υπάρχει μια παρόμοια ιστορία ενός Έλληνα που έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ήταν βαριά άρρωστος – εγώ θα συμπληρώσω πως ήταν δυστυχισμένος με τη ζωή του – και επέστρεψε στην Ελλάδα για να περάσει τις “τελευταίες του μέρες” κάνοντας τα πράγματα που αγαπούσε εκείνος. Ε, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη ζωντανός. Οι άνθρωποι άρχισαν να ψάχνουν τι είδους διατροφή ακολούθησε ή τη φύση του νησιού που επέλεξε να ζήσει , αλλά η αλήθεια είναι ότι συνέχιζε να ζει γιατί ανακάλυψε πώς μπορεί να είναι ευτυχισμένος κι έτσι μπόρεσε να αλλάξει την απόφασή του από το να πεθάνει στο να ζήσει.

H θρησκεία τι ρόλο παίζει στις πεποιθήσεις μας; Μπορεί να εμπλουτίσει την αισιοδοξία και την ελπίδα μας;
Η θρησκεία, μπορεί να είναι πολύ βοηθητική σ’ αυτό, αν οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν  σε μια θετική προσέγγιση και ότι το Σύμπαν ή ο Θεός τους παρουσιάζει τις επιλογές που μπορούν να επιλέξουν και να αποδεχτούν. Στα αγγλικά, υπάρχει μια έκφραση, ότι ο Θεός βοηθάει εκείνους που βοηθούν τον εαυτό τους – άρα, δεν είναι για τους ανθρώπους που αισθάνονται έρμαια, που είναι όλα “σχέδια του Θεού” αλλά που έχουν έναν δυναμικό ρόλο σ’ αυτό το σχέδιο κρατώντας τα μάτια τους ανοικτά στις θετικές δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά τους. Όλα αυτά υπό την έννοια ότι καθοδηγούνται προς αυτόν τον δρόμο. Στη δική μου περίπτωση, όπως προανέφερα, αυτό που με άλλαξε ήταν η πίστη στον εαυτό μου όπως επίσης και το πνευματικό μοντέλο που μου φαίνονταν και συνεχίζει να μου φαίνεται λογικό. Δηλαδή, τον τρόπο που έβλεπα τη ζωή και τον τρόπο που καταλάβαινα το πώς συνέβαιναν τα όσα συνέβαιναν στη ζωή μου.

Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που θεραπεύετε και βοηθάτε κάποιον;
Η θεραπεία είναι μια πνευματική υπηρεσία που μπορούμε να παρέχουμε, όπως επίσης και μια διαρκή διαδικασία του να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δικές σου περιοριστικές πεποιθήσεις, σαν θεραπευτής. Όταν, λοιπόν, φτάσει η στιγμή που πρέπει να κάνεις μια θεραπεία, θα πρέπει να είσαι ικανός να την κάνεις και να παραμερίσεις οποιαδήποτε αμφιβολία και φόβους κι απλά να την κάνεις. Ο κάθε θεραπευτής περνάει από την ιδία διαδικασία. Μπορούμε να δούμε παραδείγματα αυτού στη Βίβλο σαν την βιβλιογραφία ενός σπουδαίου θεραπευτή που και ο ίδιος αντιμετώπισε τις ίδιες αμφιβολίες. Και Εκείνος έπρεπε να τις ξεπεράσει και να επιμείνει στην πίστη Του για να τον καθοδηγήσει.
Όταν κάποιος καταφέρνει να μειώσει ή να εξαφανίσει τον πόνο ενός άλλου ανθρώπου, τότε είναι έκθαμβος με το αποτέλεσμα. Αυτόματα νιώθει υπέροχα που βοήθησε κάποιον να αισθανθεί καλύτερα. Εγώ είμαι ευγνώμων που κάνω αυτή τη δουλειά γνωρίζοντας ότι οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν προς το καλύτερο επειδή κάνω αυτό που κάνω. Το να δείχνω και στους άλλους να κάνουν το ίδιο είναι επίσης ιδιαίτερη χαρά για μένα – όχι μόνο να τους λέω ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα αλλά να τους δείχνω πώς να το κάνουν και να τους αφήνω να δουν τα θετικά αποτελέσματα αυτού που κάνουν.
Μπορείτε να φανταστείτε την ικανοποίηση ενός δασκάλου να βλέπει πως το μήνυμα και η μέθοδός του ενώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο, πως η ζωή του θεραπευτή αλλά και του θεραπευόμενου έχει αλλάξει για πάντα προς το καλύτερο και πως τα αποτελέσματα θα συνεχίζουν να αυξάνονται και πως άλλα άτομα θα βοηθηθούν από τον θεραπευτή/ γιατρό επίσης.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος επειδή έχουν παγιδέψει την ψυχή τους σε  ένα σώμα που δεν τους εκφράζει, τι πρέπει να έχουν κατά νου;
Οι άνθρωποι που “προσπαθούν να χάσουν βάρος” είναι δυστυχισμένοι με το μέγεθός τους – παρόλο που κάποιοι βρίσκουν τα σώματα του Ρούμπενς, πανέμορφα. Ο σημαντικός παράγοντας σ’ αυτό το θέμα είναι το πώς αισθάνονται με το μέγεθός τους. Αν αισθάνονται δυστυχισμένοι γιατί το θεωρούν απωθητικό, θα πρέπει να τους ρωτήσουμε γιατί κάνουν τους εαυτούς τους απωθητικούς. Ποιος θα ήταν ο “κίνδυνος” αν μπορούσαν να είναι ελκυστικοί; Πολύ πιθανόν να βρούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους “ευαίσθητες” περιοχές της ζωής τους που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά τους και την αντίληψή τους σχετικά με την αγάπη. Ίσως να μην θέλουν να έχουν σχέση με αυτές τις ευαίσθητες περιοχές αλλά, στην πραγματικότητα, αν λύσουν αυτά τα θέματα, τότε θα έχουμε έναν άνθρωπο που όχι μόνο αισθάνεται μια χαρά με τη σεξουαλικότητά του και την ερωτική του ζωή αλλά θα ανοίξει επίσης την πόρτα στο να ξεφορτωθεί το υπερβολικό βάρος.

Θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε και στη Κύπρο κάποια στιγμή;
Πηγαίνω εκεί που με προσκαλούν. Εννοείται πως ανυπομονώ να έρθω στην Κύπρο και να μοιραστώ όλα όσα ξέρω.  Με μεγάλη μου χαρά!

INFO: Το επόμενο σεμινάριο του Martin Brofman στην Ελλάδα θα είναι στις 5 με 10 Ιουνίου, στην Ερέτρια. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Βάσω Σωτηρίου, στο τηλέφωνο (0030) 211 400 54 61 και (0030) 6936 15 98 35 ή στο μέιλ vasso_sotiriou@hotmail.com

Σχετικό link, στα Ελληνικά, όπου η Βάσω Σωτηρίου εξηγεί την μέθοδο Brofman:  http://www.youtube.com/watch?v=t8cyBF6KHVI

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!