Σκέφτομαι Τέχνη “Διεθνές Φεστιβάλ Performance Art Κύπρου”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
(Η Γιώτα είναι απόφοιτος θεατρικών σπουδών και σήμερα βρίσκεται στο δεύτερος έτος του διδακτορικού της στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Το PhD της ονομάζεται: An Exhibition of Hidden Stories – The Lives of Others – Research into methods of staging an oral history archive)

Φωτογραφία κειμένου: Καλλιτέχνης: Alastair MacLennan. Φωτογραφία: Manuel Vason, Collaboration#5, Belfast, 2006

 

Το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ PERFORMANCE ART ΚΥΠΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου 2013. Το φεστιβάλ αυτό είναι αφιερωμένο στο είδος performance art και φέρνει μαζί του το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και αναδυόμενων νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θεωρούν το Performance Art ως το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Το φεστιβάλ αποτελείται από ένα έντονο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές, συζητήσεις και παρουσιάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8 και 9 Ιουνίου, 2013. Εντατικά performance art εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Ιουνίου 2013.

Πρόκειται για ένα θεματικό φεστιβάλ όπου η πρώτη του διοργάνωση επικεντρώνεται στο θέμα της μεταμόρφωσης. Διερευνά τη διαδικασία της μεταμόρφωσης σε σχέση με την πρακτική της τέχνης και την ίδια τη ζωή, και επομένως την ζωντανή παρουσίαση ως μια μετασχηματιστική εμπειρία για τον καλλιτέχνη και το κοινό. Έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να εισαγάγει την πολυδιάσταση φύση του performance art στην τοπική κοινότητα και να ενισχύσει την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου, ενθαρρύνοντας σχέσεις με τοπικά, εθνικά και διεθνή δίκτυα.  Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ απευθύνονται και για τους καλλιτέχνες αλλά και για το κοινό. Το φεστιβάλ δημιουργεί ένα κοινό έδαφος για καλλιτέχνες, επιμελητές, κριτικούς τέχνης, πολιτιστικούς παραγωγούς, φοιτητές των καλών τεχνών και του κοινού, ως μια ευκαιρία για συνάντηση, ανταλλαγή και συνεργασία.

Καλλιτέχνες: Alastair MacLennan (Ιρλανδία/Σκωτία), Ανδρέας Πασιάς (Ελλάδα/Κύπρος), BBB Johannes Deimling (Νορβηγία/Γερμανία), Χριστίνα Γεωργίου (Κύπρος), Eru and Seven of Eglise -Alexander Rues & Dagmar Ι. Glausnitzer Smith- (Γερμανία), Francesco Kiàis (Ελλάδα/Ιταλία), Marcel Sparmann (Γερμανία), Martine Viale (Καναδάς), SUKA OFF – Piotr Wegrzynski & Sylvia Lajbig- (Πολωνία), VestAndPage – Verena Stenke & Andrea Pagnes (Ιταλία/Γερμανία).

Επιμέλεια: Χριστίνα Γεωργίου

Συνεργάτες, Υποστηρικτές και Χορηγοί: Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού φιλοξενούν της εκδήλωση στις εγκαταστάσεις τους στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Επίσης, ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Οίκημα Εικαστικών Καλλιτεχνών στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Πολιτιστικό του Κέντρο.
Το εβδομαδιαίο o διαδικτυακό περιοδικό Skala Times θα είναι ο χορηγός επικοινωνίας.

Εγκαίνια Φεστιβάλ: Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00
Είσοδος: €10 για μία μέρα, €25 για όλες τις μέρες του φεστιβάλ
Δωρεάν είσοδος για τις Βιντεοπροβολές και τις Συζητήσεις & Παρουσιάσεις των καλλιτεχνών

Πρόγραμμα:
Live Performances: Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρα 20:30 – 23:00
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Καστελιώτισσα Μεσαιωνικό

Durational Performances: Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρα 19:00 – 23:55
Χώρος διεξαγωγής: Οίκημα Εικαστικών Καλλιτεχνών

Συζητήσεις & Παρουσιάσεις Καλλιτεχνών: Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρα 11:00 – 13:00
Χώρος διεξαγωγής: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Πολιτιστικό Κέντρο
Προβολές βίντεο και ταινιών: Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου, 2013, 14:00 – 16:30
Χώρος διεξαγωγής: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Πολιτιστικό Κέντρο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 1ο CYPRUS INTERNATIONAL PERFORMANCE ART FESTIVAL μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.cipafestival.com

Καθώς και την σελίδα του φεστιβάλ στο facebook: https://www.facebook.com/cipafestival

και στο twitter: https://twitter.com/cipafestival

Το CYPRUS INTERNATIONAL PERFORMANCE ART FESTIVAL συνεργάζεται με την Performance & Live Art Platform που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012 στη Λάρνακα. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες διοργανώνονται από νέους που επιθυμούν την εξέλιξη και ανάδειξη της Κύπρου σε θέματα πολιτισμού. Μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια, οι νέοι αυτοί δουλεύουν εθελοντικά για την πραγματοποίηση των δύο διοργανώσεων, στοχεύοντας σε ένα ευρύτερο δίκτυο επικοινωνίας και συνδημιουργίας που να μπορεί να πλαισιώνει και να φιλοξενεί όλο το φάσμα και όλα τα είδη Performance και Live Art στη χώρα μας.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!