Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Υπάρχουν μέρες….”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου

Υπάρχουν μέρες με βροχή και αλαλούμ σκέψεων. Με μόνη συντροφία, τον Πεντερέτσκι, τον Τόμα Μπέρνχαρντ, τον Τσέχωφ, τον Τσαϊκόφσκι, και άλλους αγαπημένους μακαρίτες και κάποιους (λίγους) ζωντανούς.
Κάτι μέρες που η σκέψη βαραίνει και σε καθηλώνει σε ένα κρεβάτι σαν σοβαρή μορφή ίωσης.
Σημασία δεν έχει τι έπρεπε να ειπωθεί, αλλά τι ειπώθηκε. Σημασία στον έρωτα δεν έχει τι ονειρεύτηκες, αλλά τι κράτησες.
Η μνήμη του Βασίλη Βασιλικού επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα. Το βιβλίο του αυτό, ένα από τα πιο αγαπημένα σου, καταφέρνει να σε ταξιδεύει  σε κόσμους που δεν έζησες κι όμως σου είναι τόσο γνώριμοι. Ίσως να φταίνε οι μέρες με βροχή και αλαλούμ σκέψεων.
“Τους ανθρώπους σου, που αγαπάς, δεν τους σκέφτεσαι σαν κείμενο. Το κείμενο είναι πάντα μια προδοσία”, γράφει ο Βασιλικός. Δεν τους σκέφτεσαι σαν κείμενο….Ότι κι αν γράψεις γι αυτούς θα είναι μικροσκοπικό μπροστά στα όσα νιώθεις. Μπορεί βέβαια να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης. Αλλά μέχρι ενός σημείου.
Υπάρχουν μέρες που οι ηρώες που αγάπησες μοιάζουν με ανόητοι παλιάτσοι και απορείς με το μεγαλείο της βλακείας σου. Πόσο χαζή μπορεί να είναι η αντίληψη σου; Ωστόσο, ξέρεις πως οι μέρες φταίνε γι όλα αυτά τα αλλόκοτα αισθήματα που σε κατακλύζουν. Θα ήθελες να μπορούσες να πεις “φταίνε τα άστρα. Εκείνος ο ανάδρομος Ερμής….” μα έλα που ποτέ δεν πίστεψες στα ζώδια, στα άστρα, στο σύμπαν και σ’ όλα τα συναφή!
Υπάρχουν μέρες, λοιπόν, που δεν μπορείς καν να χτίσεις μια πρόταση της προκοπής. Και κλείνεις τον εαυτό σου σε ένα καβούκι με μόνη συντροφιά τα βιβλία σου και μια απέραντη συναισθηματικότητα που σε πνίγει.
Ο φίλος σου ο Εντγκάρ Μορέν σου ψιθυρίζει:  “Η πολλαπλότητα της συναισθηματικότητας συμβάλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης. Η ανθρώπινη ομιλία δεν εξυπηρετεί μόνον πρακτικές και λειτουργικές ανάγκες. Εξυπυρετεί ανάγκες συναισθηματικής επικοινωνίας. Η ανθρώπινη ομιλία επιτρέπει να ειπωθούν λόγια αβροσύνης. Επιτρέπει επίσης την ομιλία για την ομιλία, να ειπωθεί δηλαδή οτιδήποτε μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση της επικοινώνίας με τον άλλον. Έτσι λοιπόν, η νοημοσύνη και η συναισθηματικότητα συσχετίζονται”.
Και είναι, λοιπόν, κάποιες μέρες που ξέρεις πολύ καλά ότι ο Μορέν και κάμποσοι άλλοι, εκεί βολεμένοι στην κόκκινη βιβλιοθήκη σου, έχουν δίκαιο.
Μέρες είναι, με βροχή και αλαλούμ σκέψεων. Και ένα ραγισμένο έρωτα που δεν κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά και έμεινε σκιά στα όνειρα. Μέρες είναι, θα περάσουν.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Υπάρχουν μέρες….””

  1. loved this –got me emotional —-i also love the picture –fits right in with the story …..

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!