Σκέφτομαι Θέατρο “Robert Lepage”

Robert  Lepage

  Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος  Θεατρικών Σπουδών)

O Robert Lepage είναι θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ηθοποιός. Είναι επίσης και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Κατάγεται  από τη πόλη Κεμπέκ, είναι ένας από τους πιο τιμημένους καλλιτέχνες του performance και θεάτρου στον Καναδά. Επίσης, είναι  ένας απο τους αγαπημένους μου επειδή χαρακτηριστικό του είναι να χρησιμοποιεί περίπλοκη τεχνολογία και σκηνική παρουσία.
Ο Lepage σπούδασε θέατρο στο  Conservatoire dArt Dramatique του Κεμπέκ και στη συνέχεια συμμετείχε σε εργαστήρια στη  θεατρική σχολή του Alain Knapp στο Παρίσι. Αφού επέστρεψε στην πόλη του Κεμπέκ, έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε σε ανεξάρτητες παραγωγές, επίσης εντάχθηκε στην οργάνωση Théâtre Repère. Με την εν λόγω οργάνωση, δημιούργησε την παραγωγή Circulations (1984), η οποία επρόκειτο για μια νεαρή γυναίκα που ξεκίνησε ένα ταξίδι και ενώ ταξιδεύε από πόλη Κεμπέκ στη Νέα Υόρκη, καλύψε κάποιο έδαφος το οποίο συμπεριλάμβανε και το προσωπικό της, τον εσωτερικό της κόσμο , το τοπία της καρδιάς και του μυαλού της.  Το έργο αυτό παρουσιάστηκε σε ολόκληρο τον Καναδά και κέρδισε βραβείο ως η καλύτερη Καναδική παραγωγή κατά τη διάρκεια του La Quinzaine Internationale de Théâtre de Québec. (Για τη δημιουργία αυτού του έργου μπορείτε να ακούσετε την πάρακατω συνέντευξη στο link: http://www.cbc.ca/archives/categories/arts-entertainment/theatre/robert-lepage-canadas-renaissance-man/method-behind-lepages-award-winning-play-circulation.html)
Μετά δημιούργησε την Τριλογία των Δράκων (The Dragons’ Trilogy) και αμέσως έλαβε διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν οι  γνωστές παραγωγές Vinci (1986), Polygraphe (1987-1990) και Τεκτονικές Πλάκες (Tectonic Plates) (1988-1990), επίσης περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του National Arts Centre’s Théâtre français (1989 – 1993) στην Οτάβα,  κατά την οποία εποχή έφτιαξε παραγωγές όπως  Needles and Opium, Coriolanus, Macbeth, The Tempest and A Midsummer Nights Dream.  Το 1994, ίδρυσε την Ex Machina, μια διεπιστημονική οργάνωση παραγωγής η οποία δημιούργησε έργα όπως The Seven Streams of the River Ota (1994) και το Elsinore (1995). Το 1998 παρουσίασε το Geometry of Miracles και το 2000 το The Far Side of the Moon (La Face cachée de la lune), η οποία ήταν μια σόλο παράσταση που έθεσε σε αντιπαράθεση τον Ψυχρό Πόλεμο των Αμερικανών και των Σοβιετικών μέσα σε μια διαστημική κούρσα με την ιστορία δύο αδελφών, ένας απο τους οποίους ήταν ομοφυλόφιλος. Τα οποία αδέρφια είχαν ανταγωνιστική σχέση μετά το θάνατο της μητέρας τους.  Με την παράσταση αυτή πήγε να κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερα τρόπαια στο Le Gala des Masques, ένα Time Out βραβείο και το βραβείο Evening Standard Award. Το Far Side of the Moon από τον ίδιο τον Lepage  ταινία το 2003, με τον σκηνοθέτη και δημιουργό να παίζει και τα δύο αδέλφια.
Ο Lepage έχει σκηνοθετήσει τέσσερις άλλες ταινίες μεγάλου μήκους της οποίες συνηστώ να δείτε και θα καταλάβετε την αισθητική του σαν καλλιτέχνης: Le Confessionnal (1995), Le Polygraphe (1997), Nô (1998) και Possible Worlds (2000). Ακόμα έχει παίξει σε ταινίες από άλλους σκηνοθέτες όπως το Jésus de Montréal (1989) και την ταινία Stardom ( 2001) από τον Denys Arcand.

Δείτε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=6Ha7tQQG1aU

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!