Σκέφτομαι Θέατρο “Tino Sehgal”

Tino Sehgal: These Associations

 Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος  Θεατρικών Σπουδών)

Η έκθεση “Τhe Unilever Series – These associations” δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη με αγγλο-γερμανική καταγωγή, Tino Sehgal.  Ο Tino Sehgal έχει έρθει στο προσκήνιο για τα καινοτόμα performative έργα του τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από ζωντανές συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων, τις οποίες ο ίδιος αποκαλεί “κατασκευασμένες καταστάσεις” (Constructed Situations). Η δουλειά του έχει συμπεριληφθεί στη Μπιενάλε 2005 της Βενετίας και έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στο Guggenheim και ICA του Λονδίνου.
Η  καλλιτεχνική αισθητική του Sehgal είναι ότι τα έργα του διαμένουν μόνο στο χώρο και το χρόνο που κατέχουν, και στη μνήμη του έργου και την παραλαβή του. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης περιγράφει τα έργα του ως “κατασκευασμένες καταστάσεις”, εκ των οποίων τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η ανθρώπινη φωνή, η γλώσσα, η κίνηση και η αλληλεπίδραση, χωρίς όμως την παραγωγή φυσικών αντικειμένων.  Ουσιαστικά τα κομμάτια του αποτελούνται από χορογραφίες που οργανώνονται τακτικά σε μουσεία ή γκαλερί, και εκτελούνται από άτομα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όλη τη διάρκεια του show – ο καλλιτέχνης αναφέρεται σε αυτούς ως “διερμηνείς”. Η συμμετοχική αντίδραση του θεατή δίνει τη δυνατότητα για να πραγματοποιούνται τα έργα του. Η τέχνη του είναι η κατασκευασμένη κατάσταση που προκύπτει μεταξύ του κοινού και των διερμηνέων του κάθε κομματιού. Η θεωρία του καλλιτέχνη είναι πως στο τέλος, το κάθε έργο του  θα υπάρχει μόνο στον κόσμο της εμπειρίας και της μνήμης εκείνων που το βιώσαν άμεσα.  Η τέχνη του Sehgal δεν μπορεί ούτε να φωτογραφηθεί, ούτε να κινηματογραφηθεί, βασικά δεν επιτρέπεται καμία τεκμηρίωση ή αναπαραγωγή. Αυτό γίνεται προκειμένου να εστιάσει την προσοχή όλων στα φυσικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται και δημιουργούνται.
Μερικά από τα έργα του περιλαμβάνουν: To “Instead of Allowing Some Thing to Rise Up to Your Face Dancing Bruce and Dan and Other Things” (2000). To “This is So Contemporary (2005), το “Kiss” (2007) που εκτίθενται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο και ήταν το πρώτο του έργο σε ένα αμερικανικό μουσείο. Παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την έκθεση των MCA “Highlights Collection”. Το “This is Good” (2001), το “This objective of that object” (2004), το “This is Propaganda” (2002).  Το πιο σύνθετο του έργο, είναι το “This Situation” (2007), που απαιτούσε τη συμμετοχή μιας ομάδας “διανοουμένων”, οι οποίοι κατέλαβαν ένα άδειο χώρο της γκαλερί και αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και με το κοινό,  αλληλεπιδρούσαν όμως σύμφωνα με κάποιους κανόνες και παιχνίδια που έθεσε ο καλλιτέχνης. Για το Documenta XIII (2012) που είναι μια έκθεση μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης ο Sehgal παρουσίασε το έργο του “This Variation”, το οποίο ήταν μια συναρπαστική, καθηλωτική εμπειρία περιβαλλοντικού-performance στο οποίο τοποθέτησε τους θεατές σε μια σκοτεινή στοά ανάμεσα σε περίπου 20 καλλιτέχνες που τραγουδούσαν, χόρευαν, χειροκρότησαν, δημιουργώντας έτσι μια ηλεκτρισμένη-ακουστική εμπειρία του καθαρού χώρου, χωρίς περιορισμούς στην φαντασία και στην δράση.

Δείτε μερικά βίντεο από την τελευταία του δουλειά στο περίφημο Tate Modern (Turnpine Hall) του Λονδίνου, στα πιο κάτω link:

http://www.youtube.com/watch?v=-aIvc2Al-vY
http://www.youtube.com/watch?v=dSp7RPL3yro&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tO1DRHr5ZCI&feature=related

Τα λέμε την άλλη βδομάδα!

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!