Book for Thought “Cyprus Remembered”

Cyprus  Remembered – Reno Wideson

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos


Ένα από τα πιό αξιόλογα λευκώματα που έχουν κυκλοφορήσει με παλιές φωτογραφίες της Κύπρου είναι αυτό του Reno Wideson, το “CYPRUS REMEMBERED”. Ο Wideson είχε εκδόσει στο παρελθόν άλλα τρία βιβλία με φωτογραφίες της παλιάς Κύπρου – σε όλα του τα βιβλία είναι ο ίδιος που έχει φωτογραφίσει τα διάφορα τοπία, πόλεις, άτομα κτλπ- . Το πρώτο του βιβλίο ήταν το “Cyprus in picture” που κυκλοφόρησε το 1953, το οποίο έχει  υπέροχες μαυρόασπρες φωτογραφίες. Το 1955 κυκλοφόρησε το “Portrait of Cyprus”, ένα επίσης φανταστικό λεύκωμα και τέλος, το 1992 κυκλοφόρησε το “Images of a Lifetime” ένα βιβλίο με έγχρωμες φωτογραφίες της εποχής εκείνης. Όλα αυτά τα τρία βιβλία είναι εξαντλημένα και δυσεύρετα εδώ και χρόνια (τα δύο τελευταία τα έχω διαθέσιμα καθώς ασχολούμαι ιδιαίτερα με παλιά και εξαντλημένα βιβλία που αφορούν την Κύπρο).

Πρόσφατα, ο Wideson κυκλοφόρησε το “Cyprus Remembered” το οποίο είναι ένα λεύκωμα με μαυρόασπρες φωτογραφίες που είχε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια (αρκετές φωτογραφίες ήταν και στα προηγούμενά του βιβλία, όμως οι περισσότερες δεν είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκδόσεις). Πρόκειται για ένα πραγματικά φανταστικό λεύκωμα με επαγγελματικές φωτογραφίες της Κυπρου των δεκαετιών 1950-60. Μας παρουσιάζει πώς ήταν η ζωή τότε πρίν να γίνουν τα συγκλονιστικά γεγονότα των επόμενων δεκαετιών που θ΄ άλλαζαν δραματικά πολλές από τις ιδιόμορφες μορφές του νησιού. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μας προσφέρει θα μας ξεναγήσει σε μια τελείως διαφορετική όψη του νησιού μας. Μέσα από τις φωτογραφίες μπορεί κάποιος να διακρίνει τα παραδοσιακά ντυσίματα του τόπου μας, τα τοπία πρίν εμφανιστούν τα σύγχρονα μεγάλα κτήρια, άγρια φύση, επαγγέλματα που πλέον εξαφανίζονται. Γενικά πρόκειται για μια νοσταλγική έκδοση που είναι πραγματικά ,μια από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) που έχουν εκδοθεί στο θέμα αυτό.

Ο Reno  Evryviades Wideson είναι από την Λάρνακα, αλλά έζησε την περισσότερη του ζωή στο εξωτερικό.  Γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1920 και δούλεψε στο Υπουργείου Τουρισμού της Κύπρου κάτι το οποίο του έδωσε την ευκαιρία ν’ αρχισει να επισκέπτεται και να φωτογραφίζει διάφορα απομωνομένα τοπία της Κύπρου. Το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία και δούλεψε στο BBC για πολλά χρόνια.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!