Σκέφτομαι Θέατρο “Yoko Ono”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος θεατρικών σπουδών)

Yoko Ono, Η πιο διάσημη αγνώστη καλλιτέχνης του κόσμου!

Όπως περιγράφτηκε κάποτε από τον Τζον Λένον η Yoko Ono ήταν η πιο διάσημη αγνώστη καλλιτέχνης του κόσμου. Ως καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, ποιήτρια, μουσικός, συγγραφέας, Performance Artist και ακτιβιστής ειρήνης για πάνω από 50 χρόνια,  η Yoko Ono έχει επηρεάσει γενιές καλλιτεχνών και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία. Στην καριέρα της, έχει αγκαλιάσει ένα ευρύ φάσμα μέσων, αψηφώντας τα παραδοσιακά όρια και της δημιουργίας νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης. Γεννήθηκε το 1933 στο Τόκιο, και είναι πρωτοπόρος της conceptual τέχνης. Τα πιο δημοφιλή έργα της περιλαμβάνουν το Cut Piece και το έργο Bed Peace που έκανε με τον ο αείμνηστο Τζον Λένον.

Στο Φως είναι μια έκθεση των έργων της καλλιτέχνης Yoko Ono. Η οποία έκθεση αντικατοπτρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει κάνει η καλλιτέχνης πάνω στη σύγχρονη τέχνη και τη conceptual τέχνη και  την εξερεύνηση του σημαίνοντα ρόλο της σε ένα ευρύ φάσμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η έκθεση  της αυτή είναι η πρώτη της σε δημόσιο ίδρυμα στο Λονδίνο για περισσότερο από μια δεκαετία, που περιλαμβάνει νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις, βίντεο και performances, καθώς και αρχειακό υλικό σχετικά με ορισμένα βασικά πρώιμα της έργα.

Το συνεχές ενδιαφέρον  της Yoko Ono στη σχέση μεταξύ του ρόλου του καλλιτέχνη και  του θεατή είναι εμφανής καθ ‘όλη την έκθεση, αφου μερικά απο τα έργα της έκθεσης θέτουν την ίδια την καλλιτέχνη όπως και τους θεατές ως παράγοντες αλλαγής. Μια σειρά από έργα με οδηγίες  που γράφτηκαν ειδικά για την Γκαλερί Serpentine, μπορούν να πραγματοποιηθούν σωματικά και ψυχικά από τον θεατή, ενώ η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση Amaze μετατρέπει τον θεατή από τον παρατηρητή στο να παρατηρηθήτε.

Η Όνο παρουσιάζει επίσης το # smilesfilm, ένα παγκόσμιο συμμετοχικό έργο που ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε απευθείας σύνδεση. Σχεδιασμένη ως τρόπος σύνδεσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα αυτό καλεί τους ανθρώπους να ανεβάσουν και να στείλουν τις εικόνες των χαμόγελων τους με hash-tagging # smilesfilm, δημιουργώντας μια παγκόσμια σειρά χαμόγελα που καλύπτουν τον πλανήτη. Το χαμόγελο του συντρόδου της, Τζόν Λένον το 1968, ήταν το πρώτο που είχε συγκομισθεί για αυτό το βίντεο.

To Στο Φως στο Serpentine Gallery είναι μέρος του Φεστιβάλ Λονδίνου το 2012,  για 12 εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο  για τη μεγάλη γιορτή που χαρακτηρίζει τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από την Ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου έως την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων, στις 9 Σεπτεμβρίου 2012.

Μπορείτε να δείτε το Cut Piece στο: http://www.youtube.com/watch?v=Zfe2qhI5Ix4, το Bed Peace στο: http://www.youtube.com/watch?v=mRjjiOV003Q και ένα μικρό βίντεο ντοκουμαντέρ του BBC για την έκθεση της  Yoko Ono στο: http://www.youtube.com/watch?v=550HZDeXKJ4&feature=player_embedded

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!