Το πρώτο Φεστιβάλ αφιερωμένο στις Τέχνες του Δρόμου, στη Λάρνακα.

Ο πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Ανάμεσα στους Μέρμηγκες” (Among the Ants), με έδρα την Κύπρο και την Αθήνα, διοργανώνει στη Λάρνακα ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στις Τέχνες του Δρόμου! Ένα πρωτοποριακό project, που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει στη Λάρνακα και ίσως ούτε πουθενά αλλού στη Κύπρο. Η ιδρυτής του οργανισμού, Κωνσταντίνα Γεωργίου και η συνεργάτης, της Αγγελίνα Λυκογιάννη, βρέθηκαν στην Κύπρο για τις πρώτες προετοιμασίες του project και έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη στο Skala Times!

Της Γιώτας Δημητρίου

Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα θα εντυπωσιάσει όχι μόνο όσους αγαπούν τις τέχνες αλλά και όσους αγαπούν τη Λάρνακα. Το project λέγεται Khaki Kite Street Arts Camp & Festival.

Το Khaki Kite Street Arts Camp & Festival θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013. Αλλά, όταν πρόκειται για τέτοια μεγάλα projects, οι προετοιμασίες  ξεκινούν 1-2 χρόνια πριν, γι αυτό και οι ιθύνοντες του οργανισμού έχουν ήδη κάνει αρκετές επαφές με φορείς και καλλιτέχνες της Λάρνακας κι όχι μόνο.

Τον Οκτώβριο του 2012, θα πραγματοποιηθεί το “First Attempt”, το πρώτο από μια σειρά μικρότερης κλίμακας event που θα θα λειτουργήσουν ως προάγγελοι του Khaki Kite Street Arts Camp & Festival 2013. To πρόγραμμα του “First Attempt” περιλαμβάνει ένα Press Conference με την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Camp και του Festival σε δημοσιογράφους, φορείς και χορηγούς, ένα  workshop ζογκλερικής το οποίο θα διδάξει η  Γαλλική ομάδα Defracto και σειρά δρώμενων που θα λάβουν χώρα σε κεντρικό σημείο της Λάρνακας την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου του 2013 ,σε ένα από τα όμορφα χωριά της επαρχίας Λάρνακας, θα φιλοξενηθεί ένα καλοκαιρινό σχολείο για τις τέχνες του δρόμου το οποίο θα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό. Για το πρώτο Khaki Kite Street Arts Camp θα γίνει opencall για 20 θέσεις συμμετεχόντων εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε θα καλυφθούν από Κύπριους καλλιτέχνες.

Ποιος είναι ο σκοπός του Khaki Kite Street Arts Festival; ”Σκοπός είναι να απλωθεί στη πόλη. Απλά για την πρώτη χρονιά, θέλουμε να το “περιορίσουμε” σε κάποια κεντρικά σημεία. Σκεφτομαστε διάφορες πλατείες και το παραλιακό μέτωπο (Φοινικούδες) της Λάρνακας. Μελλοντικά ο σκοπός είναι να γίνονται παράλληλα, πολλά δρώμενα σε όλη την πόλη”, απαντά η Κωνσταντίνα.  Οι πιο γνωστές τέχνες του δρόμου είναι η παντομίμα, τα ζογκλερικά, η μουσική, ο χορός, τα ακροβατικά, το θέατρο δρόμου κ.ά. “Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στο Festival θα είναι: ο επαγγελματισμός, η δεξιοτεχνία, η αισθητική και  η ποιότητα”, λέει η Αγγελίνα.

Οι τέχνες του δρόμου είναι εξ’ορισμού διαδραστικές, προσκαλούν τον θεατή να μπει στον κόσμο του καλλιτέχνη.  “Για εμάς στις τέχνες του δρόμου συγκαταλέγεται οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης- παραστατική, εικαστική ή άλλη,  η οποία κάνει χρήση των μέσων που της παρέχει ο δημόσιος χώρος. Μπορεί να είναι ένα installation που θα στολίσει ένα κτίριο και θα επενδυθεί με μουσική, λέει η Κωνσταντίνα, ενώ η Αγγελίνα συμπληρώνει: “Υπάρχουν πολλές εκδοχές παγκοσμίως- για το τί ορίζεται ως “τέχνη του δρόμου”. Πάντως οι τέχνες του δρόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινό. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι πάνε οι τέχνες στο κοινό και όχι το κοινό στις τέχνες. Οπότε δεν πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που μεταφέρεται από το θέατρο σε μια πλατεία χωρίς να ενδιαφέρει τους καλλιτέχνες τί συμβαίνει γύρω (στη πλατεία).. Πολλές μορφές τεχνών του δρόμου χρησιμοποιούν στοιχεία από το αστικό αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Στο ορισμό τον δικό μας τέχνες του δρόμου είναι και οι εικαστικές ή πλαστικές τέχνες που παρεμβαίνουν στο αστικό τοπίο. Σε άλλες χώρες δεν ισχύει αυτό, τις συμπεριλαμβάνουν στα urban arts”.

Σπουδάζονται οι τέχνες του δρόμου; “Στην Ευρώπη υπάρχει η ακαδημία τεχνών του δρόμου FAI AR στη Μασσαλία και ένα ΒΑ Street Arts στο University of Winchester στην Αγγλία”,  απαντά η Κωνσταντίνα, ενώ συνεχίζει “δεν χρειάζεται κάποιος να έχει σπουδάσει  τέχνες του δρόμου για να λάβει μέρος στο Festival του 2013. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ευρηματικότητα, διάθεση πειραματισμού και η ικανότητα να εντάξει ο καλλιτέχνες το αστικό τοπίο ή την πόλη ως υλικό στην τέχνη του”

Στις τέχνες του δρόμου συμβαίνουν τα πλέον απρόβλεπτα και συναρπαστικά πράγματα! Μια παράσταση μέσα στη θάλασσα! Ένα δρώμενο στο εγκαταλελειμμένο βαγόνι μιας παλιάς αμαξοστοιχίας.
Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί διαρκώς το τοπίο που τον περιβάλλει.

Η Κωνσταντίνα κατάγεται από τη Λάρνακα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Μπορεί να ήταν ρίσκο να κάνει αυτό το project σε μια Λάρνακα, που κακά τα ψέματα, πολιτιστικά δεν την λες και πρωτοπόρα, αλλά εντούτοις επέλεξε να κάνει το project στη πόλη της “Γίνεται συνέχεια συζήτηση για το πόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει στη Λάρνακα σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις του νησιού. Το αναγνωρίζω γιατί έχω μεγαλώσει στη Λάρνακα. Ξέρω τις δυσκολίες. Αλλά γιατί να το κάνω σε κάποια άλλη πόλη που είναι ήδη ντυμένη πολιτιστικά; Δεν έχει νόημα. Η Λάρνακα, το περιβάλλον της, η θάλλασσα, προσφέρεται για τέτοιου είδους καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Γιατί να μην το κάνω στη πόλη μου που έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρωτοποριακά projects; Δεν ξέρω αν είναι όντως ρίσκο, αλλά πρέπει να πω πως έχουμε βρει αρκετούς καλλιτέχνες που έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Υπάρχει κόσμος, απλά πρέπει να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι την ίδια φιλοσοφία, το ίδιο όραμα. Η αρχή έχει ήδη γίνει με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά & Νέους στη Λάρνακα το οποίο αγκάλιασε αμέσως την πρωτοβουλία μας και έχει ήδη προσφέρει πολύτιμη βοήθεια”, λέει η Κωνσταντίνα. Η ιδέα της Κωνσταντίνας ήταν “στο συρτάρι” για τρία χρόνια, όταν επιτέλους την ανέσυρε βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλά ερωτηματικά “μα γιατί στην Λάρνακα;” Παρόλα αυτά έμεινε πιστή στο όραμα της για ένα Φεστιβάλ Τεχνών του Δρόμου στη Λάρνακα, αν και ήξερε εκ των προτέρων τις δυσκολίες.

Η Αγγελίνα κατάγεται από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Με την Κωνσταντίνα γνωρίζονται από το 2009, όταν βρέθηκαν να δουλεύουν μαζί στην διοργάνωση του Athens Fringe Festival 2009.

“Το στοίχημα μας είναι να κερδίσουμε τον κόσμο που κάθεται στις καφετέριες κι όχι αυτούς που θα έρθουν έτσι κι αλλιώς επειδή αγαπάνε τις τέχνες και τον πολιτισμό”, λέει η Αγγελινα ενώ η Κωνσταντίνα συνεχίζει “Θα πρέπει ο κόσμος να έχει τη διάθεση να “ξεβολευτεί”,  να περπατήσει στην πλατεία για να απολαύσει τις τέχνες του δρόμου, να βγει από το comfort zone του και να δοκιμάσει κάτι εντελώς καινούργιο”.

Το Khaki Kite Street Arts Camp & Festival 2013 θα χρειαστεί πέρα από χορηγούς και καλλιτέχνες, εθελοντές! Οι εθελοντές είναι πάντα η ψυχή, η ραχοκοκκαλιά  τέτοιων διοργανώσεων. Οποιαδήποτε προσφορά, όσο μικρή κι αν φαντάζει, είναι πολύτιμη!

Το Skala Times έχει ήδη δηλώσει Χορηγός Επικοινωνίας. Εσύ πώς θα βοηθήσεις;

Περισσότερα για τον πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Ανάμεσα στους Μέρμηγκες” μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα: www.amongtheants.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!