Its Ok “Το Γέλιο…..”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis, Hypnobirthing&Hypnofertility practitioner, WILL-STOP Hypnotherapy, Dip. Stress&Anger Management Coaching), Tηλέφωνο 99901858.Email: kleria@skalatimes.com

Το γέλιο είναι μεταδοτικό…

Το γέλιο είναι ένα δυνατό αντίδοτο για τον πόνο, το άγχος, την αγωνία και μια τεράστια λίστα προβλημάτων. Τίποτα δε λειτουργεί τόσο γρήγορα και αξιόπιστα στο να φέρει ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα μας όσο το γέλιο και το χιούμορ. Το γέλιο είναι ότι καλύτερο για την σωματική αλλά και συναισθηματική υγεία. Μας κάνει να νιώθουμε καλά και μας βοηθά να κρατάμε μια θετική, αισιόδοξη στάση απέναντι από προβλήματα, απογοητεύσεις και απώλειες. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας το γέλιο ή ακόμα και ένα χαμόγελο μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε αμέσως καλύτερα.  Και σίγουρα είναι μεταδοτικό…

Συγκεκριμένα όταν γελάμε χαλαρώνουμε (εν αγνοία μας πολλές φορές) όλο μας το σώμα. Ένα καλό, εγκάρδιο γέλιο μας ανακουφίζει από σωματική ένταση και άγχος αφήνοντας τους μυς μας χαλαρούς για μέχρι και 45 λεπτά αργότερα. Το γέλιο ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα εφόσον μειώνει τις ορμόνες του άγχους  ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τα αντισώματα κατά των λοιμώξεων, βελτιώνοντας έτσι τις αντοχές μας σε ασθένειες. Επιπρόσθετα το γέλιο προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφίνων (που είναι οι ‘χαρούμενες’ χημικές ουσίες) στο σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας και μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά συμπτώματα πόνου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν μάλιστα  ότι το γέλιο μας προστατεύει από μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα, αφού βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα (Miller, 2009).

Ξεκινάτε λοιπόν να διαβάζετε ανέκδοτα ή να μοιράζεστε αστείες ιστορίες με άλλους.  Να βλέπετε κωμωδίες και αστείες σειρές. Όλο και κάποιο άτομο θα χετε στην παρέα σας με αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ – επιδιώξτε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του αν αυτό είναι εφικτό. Στην Λάρνακα προσφέρεται τώρα και ‘Laughter Yoga’(δεν το δοκίμασα προσωπικά αλλά απ΄ότι άκουσα είναι αρκετά καλό για το σκοπό του σημερινού άρθρου). Παίξτε λίγο με το κατοικίδιο σας εάν έχετε. Θυμηθείτε το παιδί που κρύβετε κάπου μέσα σας και νιώστε πάλι μικροί. Πηγαίνετε ένα βράδυ σε μπαρ για καραόκε, ή για bowling. Υπάρχουν τόσες και τόσες ευχάριστες δραστηριότητες όταν το αναζητήσετε. Λίγος αυθορμητισμός δεν βλάπτει για να ξεφεύγουμε καμιά φορά από την καθημερινότητα μας.

Το γέλιο είναι όντως ένα φυσικό κομμάτι της ζωής μας το οποίο φέρνουμε μαζί μας στον κόσμο. Ξεκινάμε να χαμογελάμε από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής μας και να γελάμε δυνατά λίγους μήνες μετά τη γέννηση μας. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Είναι ένας μηχανισμός στον οποίο έχουμε πρόσβαση όποτε θελήσουμε. Ας μάθουμε λοιπόν να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τα δώρα που μας χάρισε απλόχερα ο θεός και η φύση. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μας είναι δωρεάν… και το γέλιο είναι ένα από

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Its Ok “Το Γέλιο…..””

  1. ΄Εχουμε τόσο ανάγκη το γέλιο και το καλό χιούμορ στη ζωή μας… ειδικότερα σε εποχές κρίσεις…
    Κλαίρη μου σ’ευχαριστούμε για το όμορφο και ενδιαφέρον άρθρο αλλά και για τις προτάσεις “γέλιου”…. ειδικά το karaoke με φίλους είναι για να σπαρταράς στα γέλια!!!!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!