Προσωπικώς “Τάφοι και τα λοιπά”

Γράφει ο Μιχάλης Σεραφείμ

Και ξαφνικά μας προέκυψε η λέξη της εβδομάδας: τάφος. Όχι για κάποιο πένθιμο λόγο, αλλά γιατί ανακαλύφθηκαν κάτω από την Λεωφόρο Φανερωμένης αρχαίοι τάφοι. Πολλοί τάφοι. Πολλά αρχαία. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε ότι η πόλη μας είναι χτισμένη πάνω σε αρχαία ερείπια. Και ειδικά τάφους. Λάρναξ στα αρχαία. Τόσοι πολλοί που έδωσαν το όνομα τους στην πόλη μας. Στην κατασκευή του αποχετευτικού the shit has hit the fan. Ελπίζω μόνο να συνεχίσουν να βρίσκουν και άλλα. Όχι για να συνεχιστεί η αναστάτωση στους δρόμους (εξάλλου τις καθυστερήσεις εμείς θα τις πληρώσουμε) αλλά για να εμπλουτιστούν οι αποδείξεις της ιστορίας μας. Και κατά συνέπεια τα μουσεία μας. Και ίσως δημιουργηθεί ενδιαφέρον στους νέους για την αρχαιολογία και την ιστορία. Μέσα από τα αρχαία. Μέσα από τους τάφους. 

Τάφος λοιπόν. Και οι σύγχρονοι όταν θέλουν να κακολογήσουν την πόλη (ή να αυτοσαρκαστούν), βρίσκουν γερό πάτημα στο όνομα της πόλης. Τάφος. Επειδή «δαμέ εν έσιει τίποτε». Ασχέτως αν η Ξένια γράφει κάθε βδομάδα τουλάχιστον είκοσι με τριάντα διαφορετικά events που διεξάγονται. Για να παραδεχτούμε ότι κάτι κινείται πρέπει να έρθουν για συναυλία οι Red Hot Chili Peppers. Τουλάχιστον. Για συναυλία στο Νέο Γ.Σ.Ζ. Τάφος. Επειδή «η Λευκωσία έσιει τα διπλάσια». Ασχέτως αν αυτά τα events καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ψυχαγωγίας. Θέατρα, μουσικά live, εκθέσεις, standup comedy. Για να αξίζει τον κόπο να πάμε πρέπει να δώσει παράσταση ο Jim Carrey και να κάνει έκθεση ο Μαέβιους Παχατουρίδης. Ο Σκαλιώτης συλλέκτης δεν έχει τίποτα να μας πει. Τάφος. Επειδή «επήες έξω Λεμεσό τωρά τελευταία;». Στις Φοινικούδες εν γεμάτο μιτσιούς τζαι το κέντρο εγέμωσε ξένους. Για να βγούμε πρέπει να έρθει για συναυλία ο Armin. Εκεί θα τους δεις όλους. Από τον original raver μέχρι τον τραπεζικό υπάλληλο.

Άκρα του τάφου σιωπή λοιπόν, στην πόλη βασιλεύει. Ησυχία. Σιωπή. Όπως αυτή που επικρατεί μέσα στα μουσεία της πόλης μας. Αλήθεια, πότε πήγες για τελευταία φορά σε ένα μουσείο στη Λάρνακα (ή έστω σε άλλη πόλη της Κύπρου); «Ε, σιγά, τζαι τι να δώ; Κάτι κούζες τζαι κάτι αγαλματούθκια;» Αλλά μας αρέσει η ιστορία. Όταν βρεθούμε στο εξωτερικό βκάλλουμε φωτογραφίες στην είσοδο του Βρετανικού μουσείου, του Λούβρου, του Κολοσσέου όλο σούζα και πούζα. ΔΑΜΕ είμαστε. Η πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο (στο Βρετανικό μουσείο τουλάχιστον) είναι σαν την έκπληξη. Οι κούζες τζαι τα αγαλματούθκια αποκτούν άλλη αξία. Άλλες φωτογραφίες κάτω που τα Cyprus ούλλο περηφάνια τζαι πάμε παρακάτω. Στα highlights των διακοπών μας πάντα δεσπόζουν τα μεγάλα μουσεία. Γιατί μας αρέσει να φαινόμαστε κουλτουριάρηδες και ψαγμένοι ενώ ουσιαστικά είμαστε απαίδευτοι και επιδειξίες.

Σιωπή λοιπόν. Τίποτε δεν κινείται. Όπως στο ποδοσφαιρικό μυαλό του προπονητή Λέον Φλέμμινγκς. Καλά, ρε μεγάλε. Καταλαβαίνω ότι ήρτες να κάμεις διακοπές στην Μεσόγειο 6 μήνες (ασχέτως αν ο καιρός πρέπει να σου τα εψιλοχάλασε). Έχεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις ένα τίτλο, με μια ομάδα που είναι καλύτερη ποδοσφαιρικά από τους αντιπάλους της. Είσαι προπονητής. Υποθέτω η διεκδίκηση του τίτλου εν αρκετό κίνητρο για να πάρεις πίσω και κανένα σουβενίρ αξίας. Και ποιο είναι το σχέδιο σου; Η χρησιμοποίηση του Χόφλαντ (που αφυπηρέτησε) σε θέση επιθετικού (ενώ είναι αμυντικός); Δεν είχες χρόνο φαίνεται να ειδοποιήσεις τον Ούβε Μπίαλον. Τουλάχιστον αυτός ήταν επιθετικός και ένα ή δυο σουτ θα τα έκανε προς την εστία.

Τάφοι παντού λοιπόν. Κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ορίζει και το μέλλον μας. Ας βγούμε έξω να διασκεδάσουμε, να μορφωθούμε και να καλυτερεύσουμε οι ίδιοι, ας μην θεωρούμε τα πάντα στη πόλη μας ως τάφο και ίσως κάποια μέρα δούμε τη ζωντάνια αυτής της πόλης με φρέσκα μάτια και αισιόδοξη ματιά. Και ίσως του χρόνου πάρει και η ΑΕΚ το κύπελλο!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “Προσωπικώς “Τάφοι και τα λοιπά””

  1. Η Λάρνακα είναι μια πανέμορφη πόλη, με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο (από Δεκέλια μέχρι Περβόλια, Μαζωτό και βάλε) και μια βαθιά ιστορία. Μας τα χαλάει λίγο (ΠΟΛΥ) η πολεοδομία και ο Δήμος που δίνει άδειες να χτίζονται εκτρώματα και να κατεδαφίζονται (από μόνα τους) τα πλείστα διατηρητέα της πόλης!
    ΄Ομως τη ζωή στην πόλη (και στην κάθε πόλη), πιστέυω πως είναι οι άνθρωποι της που την δίνουν. Και είναι όντως λυπηρό να θέλουμε να μάθουμε την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων πόλεων και ιδιαίτερα του εξωτερικού (επειδή εν της μόδας) και να αγνοούμε τον δικό μας πλούτο.
    Είναι κρίμα να μην στηρίζουμε τα στέκια της πόλης μας, το θέατρο μας, και όλα όσα συμβαίνουν και να προτιμάμε να βγαίνουμε εκτός Λάρνακας.
    ΄Αρα όλα ξεκινούν πρώτα από εμάς τους ίδιους και τα μυαλά που κουβαλάμε.
    ΄Αρα αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πόλη πρέπει πρώτα οι ίδιοι να αλλάξουμε νοοτροποία!
    Μιχάλη μου πολύ όμορφο κείμενο -:)

  2. Αυτή η όμορφα γραμμένη στήλη ήταν μια φωνή για να μας βάλει όλους στη θέση μας! Αλήθεια πότε πήγαμε σε ένα αξιοθέατο της πόλης; Πόσο στηρίζουμε τις εκδηλώσεις στη Πόλη; Τι κάνουμε για να γίνει καλύτερη η Πόλη…Αντι να λέμε “εν έσχει υπόθεση η Σκάλα” ας αναλογιστούμε μπας τζαι τελικά εν εμείς που εν έχουμε υπόθεση….ΤΕΛΕΙΟ ARTICLE ΜΙΧΑΛΗ! Μπράβο!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

Άθως Καζαντζής: “Καμιά πόλη δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν έχει τον κατάλληλο δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο”

Ο Άθως Καζαντζής επανεδιεκδικεί μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και εξηγεί στο SkalaTimes τους λόγους επαναδιεκδίκησης, αναλύει τα όσα

error: Content is protected !!