Παρουσιάσεις “Λαογραφικός Πολιτιστικός ‘Ομιλος Τρίδατα Λιβαδιών”

Χάρης Κίτσιου

Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Λάρνακας, βρίσκεται ο Δήμος Λιβαδιών. Πρόσφατα τα Λιβάδια απέκτησαν τον δικό τους Πολιτιστικό Όμιλο με εκδηλώσεις όχι μόνο για τους κατοίκους των Λιβαδιών, αλλά και για τις γύρω περιοχές και για την Λάρνακα. Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου, Χάρης Κίτσιου, μιλά στο Skala Times και μας συστήνει τα “Τρίδατα”!

Χάρη πως ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία του Πολιτιστικού Ομίλου “Τρίδατα”;
Η ιδέα ξεκίνησε με πρωτοβουλία ορισμένων ατόμων που ήταν παλιοί χορευτές, ηθοποιοί αλλά και μουσικοί, οι οποίοι λάμβαναν μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις. Έτσι μαζευτήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο.

Ο Όμιλος είναι μόνο για τα Λιβάδια;
Όχι και θα ήθελα να το διευκρινήσω αυτό. Μπορούν να εμπλακούν και άτομα από τις γύρω περιοχές και την Λάρνακα φυσικά που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το Δήμο Λιβαδιών. Ήδη στο χορευτικό μας συγκρότημα έχουμε και άτομα από την Λάρνακα.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Ομίλου;
Αυτή την στιγμή λειτουργούμε με τρία χορευτικά συγκροτήματα:  Κυπριακοί παραδοσιακοί Χοροί για μεγάλους, Λαϊκοί Χοροί  για μεγάλους και έχουμε και γρουπ με παιδιά με Λαϊκούς χορούς. Επίσης έχουμε την θεατρική ομάδα του Ομίλου και την χορωδία μας. Ως Όμιλος λαμβάνουμε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Μέχρι στιγμής μας είχαν καλέσει στο χορό ενός σωματείου και στο χορό του περιφερειακού συνδέσμου τυφλών Λιβαδιών. Τα Χριστούγεννα είχαμε εκδηλώσεις για να βάλουμε τους κατοίκους Λιβαδιών στο πνεύμα των εορτών. Με τραγούδια της παιδικής μας χορωδίας, με χριστουγεννιάτικα γλυκά, κτλ.  Έχουμε διοργανώσει μέρα αιμοδοσίας, όπου έδωσαν αίμα οι κάτοικοι Λιβαδιών και δόθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Έχουμε διοργανώσει βραδιά τόμπολας.  Επίσης προσφατα είχαμε κάνει μια βραδιά – μπουάτ στην οποία τραγούδησε ένα μουσικό συγκρότημα από τη Λάρνακα και είχε μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση, η οποία έγινε στο χώρο του Πολιτιστικού μας Ομίλου αγκαλιάστηκε τόσο από τους κάτοικους των Λιβαδιών όσο και από κάτοικους των γύρω περιοχών και της Λάρνακας. Για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε μια μεγάλη εκδήλωση με θεατρικό, μουσική και χορούς.  Και φυσικά οτιδήποτε πολιτιστικό ( ζωγραφική κτλ) είναι πάντα μέσα στις σκέψεις μας για μελλοντικές εκδηλώσεις του Ομίλου μας.

Που στεγάζεται ο Όμιλος;
Δίπλα από την εκκλησία Αγίας Παρασκευή,  στα Λιβάδια, στο παλιό νηπιαγωγείο των Λιβαδιών.

Γιατί να έρθει κάποιος στον Πολιτιστικό Όμιλο;
Επειδή αγαπά το τραγούδι, ή το χορό ή την υποκριτική. Μπορεί να κερδίσει πολλά κάποιος που εμπλέκεται στα πολιτιστικά.  Μπορεί να περνάει ευχάριστα τον χρόνο του και συνάμα να διασκεδάζει.

Τι ετοιμάζεται αυτό τον καιρό;
Λόγω του Πάσχα, ετοιμάζουμε Πασχαλινά Παραδοσιακά παιχνίδια την Δευτέρα του Πάσχα, εδώ στα Λιβάδια, στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών.  Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνήσουν  μαζί μου στο 99688441. Τα παιχνίδια, γίνονται , διότι ένας από τους σκοπούς του ομίλου είναι να διατηρεί τις παραδόσεις του τόπου μας.

Μιας και αναφέρθηκες στους σκοπούς του ομίλου να τους πούμε όλους;
Βεβαίως. Σκοποί του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου “Τρίδατα” Λιβαδιών είναι: 1. Η συμβολή, προώθηση και ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα η πολιτιστική ανάπτυξη της κοινότητας Λιβαδιών. 2. Η δημιουργία τέτοιων συνθηκών που η νεολαία θα αγκαλιάσει, θα αγαπήσει και θα ασχοληθεί με την προώθηση και διατήρηση της κυπριακής παράδοσης μέσα από χορευτικές, θεατρικές, μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 3. Η διοργάνωση και προώθηση εκδηλώσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 4. Η προβολή και διατήρηση της λαϊκής μας κληρονομιάς, ηθών και εθίμων του τόπου μας με έμφαση της κοινότητας Λιβαδιών. 5. Η δημιουργία μουσείου στο οποίο θα προβάλλεται η λαϊκή παράδοση και ενασχόληση των κατοίκων της κοινότητας Λιβαδιών. 6. Η ανταλλαγή και γνωριμία με πολιτιστικές παραδόσεις και κουλτούρες άλλων χωρών.

Τι μπορεί να πετύχει ένας Πολιτιστικός Όμιλος;
Καταρχάς να τονίσουμε πως όταν εμπλακεί ένας νέος στα πολιτιστικά,  είναι πιο δύσκολο να παρασυρθεί σε εξαρτήσεις και άλλα προβλήματα που βλέπουμε να μαστίζουν σήμερα την νεολαία μας. Πέρα απο τους νέους, δίνεται η ευκαιρία σε εμάς, τους γονείς, να εμπλακούμε με τα πολιτιστικά και τις παραδόσεις του τόπου μας. Όταν δοθεί η ευκαιρία  στον Όμιλο μας, θέλουμε να εμφανιστούμε σε κυπριακές παροικίες του εξωτερικού και να μοιραστούμε με τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κύπρου μας. Πιστεύω πραγματικά, πως είναι πολλά τα οφέλη  που μπορεί να πάρει κάποιος από ένα Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο. Από τα πολιτιστικά γενικότερα, θα έλεγα.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος;
Καταρχάς να τονίσω πως ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος “Τρίδατα” Λιβαδιών, είναι ανοικτός για όλους, όχι μόνο για τους κάτοικους  Λιβάδιων, αλλά και για κατοίκους των γύρω περιοχών και φυσικά για κατοίκους της πόλης του Ζήνωνα. Άλλωστε, η Λάρνακα απέχει μόνο πέντε λεπτά από τα Λιβάδια.  Μέχρι στιγμής έχουμε 15 άτομα μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και 100 μέλη. Η εγγραφή για να γίνει κάποιος μέλος είναι μόνο 5 ευρώ και 20 ευρώ η ετήσια συνδρομή για να μπορεί το μέλος να λαμβάνει μέρος στα χορευτικά ή θεατρικά τμήματα ή και στην χορωδία. Τα μέλη μας ξεκινούν από 6 ετών μέχρι….100 ετών! Μέχρι οποιαδήποτε ηλικία.

Χάρη εσύ είσαι σύζυγος, αλλά και πατέρας τριών παιδιών. Πόσο εύκολο είναι για κάποιον οικογενειάρχη να λαμβάνει μέρος σε ένα πολιτιστικό όμιλο; Εσύ βέβαια είσαι και Πρόεδρος των “Τριδατων”…..
(Γέλια) Γελώ διότι ακούω συχνά αυτή την ερώτηση “Χάρη που βρίσκεις χρόνο;” Η αλήθεια είναι πως όταν αγαπάς κάτι, όση κούραση και να έχεις τα ξεχνάς όλα και αφοσιώνεσαι σε αυτό. Όταν πηγαίνω στον Πολιτιστικό μας Όμιλο, πραγματικά τα ξεχνώ όλα. Άλλωστε εγώ προσωπικά είχα πάντα μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης με τον χορό, το θέατρο και τα πολιτιστικά γενικότερα.

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!